Βρούτσης από τις Σέρρες: «Η Εργάνη του αθλητισμού»
Οργανωμένο αθλητικό δυναμικό χιλιάδων ανθρώπων αποκαλύπτει η ψηφιακή καταγραφή του e-Kouros για την Π.Ε. Σερρών: 84 ενεργά αθλητικά σωματεία, 52 διαφορετικά αθλήματα, 4.490 αθλητές και αθλήτριες και 117 προπονητές. Και πλέον το Υπουργείο Αθλητισμού επιχειρεί το επόμενο βήμα: το e-Kouros περνά στο κινητό κάθε πολίτη μέσω του νέου My Kouros App, που παρουσιάζεται επίσημα με την έναρξη της 90ής ΔΕΘ.
Μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πραγματικό μέγεθος του οργανωμένου αθλητισμού στις Σέρρες δίνει η τρίτη ετήσια καταγραφή του e-Kouros, της ψηφιακής πλατφόρμας του Υπουργείου Αθλητισμού που έχει εξελιχθεί σε κεντρικό μητρώο για σωματεία, αθλητές, προπονητές και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Τα στοιχεία αφορούν το 2025 και αποτυπώνουν έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων που καθημερινά δραστηριοποιούνται στον ερασιτεχνικό και αγωνιστικό αθλητισμό της Π.Ε. Σερρών.
Η Π.Ε. Σερρών σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του e-Kouros, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών καταγράφονται:
| Στοιχείο | Π.Ε. Σερρών 2025 |
|---|---|
| Ενεργά αθλητικά σωματεία | 84 |
| Διαφορετικά αθλήματα | 52 |
| Άνδρες αθλητές | 3.237 |
| Γυναίκες αθλήτριες | 1.253 |
| Σύνολο αθλητών/αθλητριών | 4.490 |
| Προπονητές | 117 |
Δηλαδή, στην περιοχή αντιστοιχούν κατά μέσο όρο περίπου 53,5 αθλητές ανά σωματείο, ενώ κάθε καταγεγραμμένος προπονητής αντιστοιχεί σε περίπου 38,4 αθλητές.
Από τους συνολικά 4.490 αθλητές και αθλήτριες, οι 3.237 είναι άνδρες, ποσοστό περίπου 72,1%, ενώ οι 1.253 γυναίκες, ποσοστό 27,9%.
Αξιοσημείωτη είναι και η ποικιλία των αθλημάτων. Τα 84 σωματεία της περιοχής καλλιεργούν συνολικά 52 διαφορετικά αθλήματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το αθλητικό οικοσύστημα των Σερρών εκτείνεται πολύ πέρα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.
Βρούτσης από τις Σέρρες: «Η Εργάνη του αθλητισμού»
Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν τα στοιχεία μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, κατά την επίσκεψή του στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε την ψηφιακή «ακτινογραφία» του τοπικού αθλητισμού, αναφερόμενος στα 84 πιστοποιημένα σωματεία, τα 52 αθλήματα, τους 4.490 αθλητές και τους 117 προπονητές που καταγράφονται στην περιοχή.
Παράλληλα χαρακτήρισε ουσιαστικά το e-Kouros ως την «Εργάνη του αθλητισμού», τονίζοντας ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 η χώρα δεν διέθετε μία πλήρη, ψηφιοποιημένη και διασταυρωμένη εικόνα για το ποια αθλητικά σωματεία λειτουργούν πραγματικά, πόσους αθλητές διαθέτουν, ποιους προπονητές απασχολούν και σε ποιες εγκαταστάσεις δραστηριοποιούνται.
Η λογική του συστήματος, όπως την περιέγραψε ο Υπουργός, είναι ότι η Πολιτεία γνωρίζει πλέον ποια σωματεία είναι πραγματικά ενεργά και πιστοποιημένα και μπορεί να συνδέσει αυτή την καταγραφή με τη χρηματοδότηση, τη διαφάνεια και τον συνολικό σχεδιασμό της αθλητικής πολιτικής.
Το e-Kouros περνά στο κινητό – Έρχεται το My Kouros App
Το επόμενο μεγάλο βήμα της ψηφιακής μεταρρύθμισης στον αθλητισμό θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε από τις Σέρρες ότι το My Kouros App θα περάσει πλέον τις πληροφορίες του e-Kouros απευθείας στο κινητό τηλέφωνο κάθε πολίτη.
Η επίσημη παρουσίαση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, στις 11:30 το πρωί, στο Περίπτερο Αθλητισμού Νο 6 της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το μήνυμα με το οποίο προαναγγέλλεται η νέα εφαρμογή είναι χαρακτηριστικό:
«Ο αθλητισμός στο κινητό μας».
Μέσα από το My Kouros App ο πολίτης –και κυρίως ένας γονέας που αναζητά αθλητικό σωματείο για το παιδί του– θα μπορεί να βλέπει τα επίσημα και πιστοποιημένα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βρούτσης στις Σέρρες, η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης ανά Δήμο, ώστε ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ποια σωματεία είναι ενεργά και πιστοποιημένα από το Υπουργείο Αθλητισμού.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετάβαση από ένα διοικητικό μητρώο που χρησιμοποιούν κυρίως σωματεία, Ομοσπονδίες και δημόσιοι φορείς, σε ένα εργαλείο το οποίο θα είναι διαθέσιμο και στον ίδιο τον αθλητή ή τον γονέα μέσω του κινητού του.

Ένα πολύτιμο εργαλείο και για τους Δήμους των Σερρών
Η αξία του e-Kouros δεν περιορίζεται πάντως στον πολίτη.
Τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Δήμους, την Περιφέρεια και τις αθλητικές Ομοσπονδίες για να διαπιστώνεται:
- πόσα σωματεία λειτουργούν σε κάθε περιοχή,
- ποια αθλήματα παρουσιάζουν ανάπτυξη,
- πόσοι αθλητές χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις,
- πού υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αθλητικού δυναμικού,
- πόσοι πιστοποιημένοι προπονητές δραστηριοποιούνται,
- και κυρίως πού υπάρχει πραγματική ανάγκη για νέες ή αναβαθμισμένες αθλητικές υποδομές.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Π.Ε. Σερρών, όπου η συζήτηση για την κατάσταση και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ψηλά στην τοπική ατζέντα.
Άλλωστε, το Υπουργείο έχει ήδη διαθέσει το υποσύστημα Επιχειρησιακής Ευφυΐας του e-Kouros προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πραγματικά δεδομένα και όχι με εκτιμήσεις.
Γιατί η εγγραφή στο e-Kouros έχει οικονομικό αντίκρισμα
Τα στοιχεία που καταχωρίζει ένα αθλητικό σωματείο στην πλατφόρμα δεν έχουν απλώς στατιστική σημασία.
Συνδέονται άμεσα και με τη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από τα έσοδα του Στοιχήματος.
Στο πλαίσιο υπολογισμού της χρηματοδότησης για το 2025 λαμβάνονταν υπόψη, μεταξύ άλλων:
50 μονάδες για κάθε αναγνωρισμένο άθλημα, 25 μονάδες για κάθε προπονητή, μία μονάδα για κάθε αθλητή, έως συγκεκριμένο αριθμό αθλητών ανά προπονητή, καθώς και συντελεστής που συνδέεται με τα ετήσια έξοδα του σωματείου.
Παράλληλα προβλεπόταν ποσό βάσης 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο σωματείο, με διαφοροποιήσεις και ειδικές προβλέψεις ανά κατηγορία.
Με απλά λόγια:
κάθε σωστά δηλωμένο άθλημα, κάθε νόμιμα καταγεγραμμένος προπονητής και κάθε αθλητής μπορεί να επηρεάζει και το ποσό της χρηματοδότησης.
Γι’ αυτό η ακρίβεια των στοιχείων του Μητρώου είναι κρίσιμη.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων είναι απαραίτητη
Η ένταξη στο e-Kouros δεν είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται μία φορά.
Τα σωματεία οφείλουν να προχωρούν σε ετήσια επικαιροποίηση των στοιχείων τους.
Για το Μητρώο του 2025, έπειτα από παρατάσεις, η προθεσμία της αρχικής αίτησης έφτασε έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2025, ενώ για νέα σωματεία που απέκτησαν ειδική αθλητική αναγνώριση από την 1η Αυγούστου 2025 υπήρχε δυνατότητα αίτησης έως τις 31 Οκτωβρίου.
Για τις διορθώσεις και επανυποβολές η διαδικασία παρέμεινε ανοικτή έως τις 15 Δεκεμβρίου 2025.
Η παράλειψη εμπρόθεσμης επικαιροποίησης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς προβλέπεται διαγραφή του σωματείου από το Μητρώο για το αντίστοιχο άθλημα.
Τι πρέπει να δηλώνει κάθε σωματείο
Μεταξύ των στοιχείων που απαιτούνται είναι:
- η διοίκηση και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,
- τα αθλήματα για τα οποία υπάρχει ειδική αθλητική αναγνώριση,
- οι αθλητές,
- οι προπονητές,
- οικονομικά στοιχεία,
- προϋπολογισμός και απολογισμός,
- στοιχεία κρατικών ή άλλων επιχορηγήσεων,
- και γενικότερα τα δεδομένα που αποδεικνύουν τη νόμιμη και πραγματική λειτουργία του σωματείου.
Για τα σωματεία που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση υπάρχει παράλληλα υποχρέωση οικονομικής αποτύπωσης και του τρόπου διάθεσης των σχετικών ποσών.
Τα οφέλη για ένα ενεργό αθλητικό σωματείο
Η παρουσία στο e-Kouros σημαίνει πλέον πολύ περισσότερα από μια θέση σε έναν κατάλογο.
Προσφέρει θεσμική αναγνώριση, πρόσβαση στις προβλεπόμενες κρατικές χρηματοδοτήσεις, επίσημη ψηφιακή παρουσία, δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων του σωματείου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ομοσπονδίες και μεγαλύτερη διαφάνεια απέναντι σε αθλητές και γονείς.
Και με το My Kouros App, που κάνει πρεμιέρα στη ΔΕΘ, η πιστοποίηση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Το κάθε σωματείο δεν θα υπάρχει απλώς στο ηλεκτρονικό αρχείο του Υπουργείου.
Θα μπορεί πλέον να βρίσκεται στην οθόνη του κινητού κάθε γονέα και κάθε νέου που αναζητά πού και με ποιους θα αθληθεί.
84 σωματεία και 4.490 αθλητές: ένα μέγεθος που δεν μπορεί να αγνοηθεί
Η αποτύπωση του e-Kouros αποδεικνύει τελικά κάτι που συχνά δεν γίνεται αντιληπτό στον δημόσιο διάλογο.
Ο οργανωμένος αθλητισμός της Π.Ε. Σερρών αριθμεί 4.490 αθλητές και αθλήτριες, 117 προπονητές, 84 ενεργά σωματεία και 52 διαφορετικά αθλήματα. Η ενίσχυση που έλαβαν αυτά τα σωματεία για το 2025 από πόρους του Στοιχήματος είναι ανα Δήμο:
| Δήμος | Κατανομή 2025 |
| ΣΕΡΡΩΝ | €187.803,59 |
| ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ | €18.022,20 |
| ΣΙΝΤΙΚΗΣ | €16.758,50 |
| ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ | €7.355,81 |
| ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ | €5.580,93 |
| ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ | €5.000,00 |
| ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ | €3.993,94 |
Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό κύτταρο, το οποίο αφορά χιλιάδες οικογένειες.
Τα δεδομένα υπάρχουν πλέον.
Το πραγματικό στοίχημα είναι εάν το κράτος, η Περιφέρεια και κυρίως οι Δήμοι της Π.Ε. Σερρών θα τα αξιοποιήσουν για να αποφασίζουν πού χρειάζονται εγκαταστάσεις, πού πρέπει να κατευθύνονται πόροι και ποια αθλήματα έχουν πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης.
Γιατί το e-Kouros μπορεί να καταγράφει τον αθλητισμό.
Η ουσία όμως είναι οι αριθμοί του να μεταφραστούν σε καλύτερες εγκαταστάσεις, περισσότερες δυνατότητες και ουσιαστικότερη στήριξη των σωματείων και των αθλητών των Σερρών.

















































232047
