Συγκίνηση στην αναπαράσταση της πτώσης στο ιστορικό πηγάδι – Μαθητές έφεραν ξανά στο προσκήνιο την τραγική ιστορία της Γερακίνας και του Τριαντάφυλλου, στην επίσημη έναρξη του παραδοσιακού σκέλους των 44ων «Γερακινείων»
Με εικόνες γεμάτες παράδοση, συγκίνηση και μνήμες από μια ιστορία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου στη Νιγρίτα η αναπαράσταση της πτώσης της Γερακίνας στο πηγάδι, το δρώμενο που αποτελεί εδώ και δεκαετίες την καρδιά των «Γερακινείων».
Τα 44α «Γερακίνεια», το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Παράδοσης του Δήμου Βισαλτίας, διαρκούν φέτος οκτώ ημέρες, από τις 30 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, με συναυλίες, χορευτικές εκδηλώσεις, αθλητικές δράσεις και το Παμβισαλτιακό Αντάμωμα. Το βράδυ της Κυριακής είχε προηγηθεί η μεγάλη συναυλία στην κεντρική πλατεία της Νιγρίτας, ενώ τη Δευτέρα ήρθε η στιγμή της εκδήλωσης που συνδέει όσο καμία άλλη τον θεσμό με την ιστορία και την ταυτότητα της περιοχής.

Στο πηγάδι όπου γεννήθηκε ένας θρύλος
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην περιοχή του ιστορικού πηγαδιού για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της τραγικής ιστορίας της Γερακίνας και του Τριαντάφυλλου.
Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστές ήταν τα ίδια τα παιδιά της περιοχής. Οι μαθητές ανέλαβαν να μεταφέρουν το κοινό σε μια άλλη εποχή, αναβιώνοντας με σεβασμό τις τελευταίες στιγμές της νεαρής κοπέλας, την πτώση της στο πηγάδι και την αγωνιώδη προσπάθεια για τη σωτηρία της.
Στον ρόλο της Γερακίνας η Αλεξάνδρα Πολυχρονίδη απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, ενώ τον Τριαντάφυλλο υποδύθηκε ο Αστέριος Βαγενάς.
Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αποτέλεσμα και της συστηματικής προετοιμασίας που είχε προηγηθεί. Τον συντονισμό και την καθοδήγησή τους είχε ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Τσιαπκόλης, με τις δεκάδες πρόβες να αποτυπώνονται στο τελικό αποτέλεσμα.
Και ίσως αυτή να ήταν η πιο σημαντική εικόνα της βραδιάς: η νέα γενιά της Βισαλτίας να παίρνει στα χέρια της μια τοπική παράδοση ενάμιση και πλέον αιώνα και να της δίνει ξανά ζωή.
Ποια ήταν η Γερακίνα
Η ιστορία της Γερακίνας έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τη Νιγρίτα, ώστε τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό γεγονός, την προφορική παράδοση και το δημοτικό τραγούδι έχουν με τα χρόνια γίνει δυσδιάκριτα.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστορική αναφορά του Δήμου Βισαλτίας, η Γερακίνα γεννήθηκε το 1854, στην περιοχή «Τσακαλάδες» της Νιγρίτας, από την οικογένεια Ροκάνη. Το 1870, σε ηλικία περίπου 16 ετών, ήταν ερωτευμένη με τον νεαρό Νιγριτινό Τριαντάφυλλο Γκοστίνο.
Μια ημέρα εκείνου του Αυγούστου πήγε, όπως συνήθιζαν τότε οι γυναίκες και τα κορίτσια της γειτονιάς, στο πηγάδι για να φέρει νερό. Στην προσπάθειά της να ανεβάσει τον κουβά έχασε την ισορροπία της και έπεσε μέσα.
Η τραγωδία συγκλόνισε ολόκληρη τη Νιγρίτα. Η τοπική παράδοση θέλει τον Τριαντάφυλλο να κατεβαίνει με σχοινί στο πηγάδι προσπαθώντας να τη σώσει και στη συνέχεια να μην αντέχει τον χαμό της αγαπημένης του. Οι επίσημες τοπικές πηγές αναφέρουν ότι πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από τη θλίψη του.
Από εκείνο το πραγματικό περιστατικό γεννήθηκε ένας από τους περισσότερο αναγνωρίσιμους ελληνικούς λαϊκούς σκοπούς, η «Γερακίνα», με τα περίφημα βραχιόλια της να περνούν στη συλλογική μνήμη πολύ πέρα από τα όρια της Νιγρίτας.
Από την τραγωδία στο έθιμο των «Γερακινείων»
Η αναπαράσταση δεν αποτελεί απλώς ένα θεατρικό στιγμιότυπο του φεστιβάλ. Είναι το βασικό έθιμο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ιδιαίτερη ταυτότητα των «Γερακινείων».

Κάθε χρόνο, γύρω από το πηγάδι στην περιοχή «Τσακαλάδες», η Νιγρίτα αναβιώνει την πτώση της νεαρής κοπέλας. Παραδοσιακές φορεσιές, μουσική, χορός και δραματοποίηση ανασυνθέτουν την ιστορία, μετατρέποντας ένα τραγικό περιστατικό του 19ου αιώνα σε ζωντανό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτηρίζει, μάλιστα, την αναπαράσταση της πτώσης στο πηγάδι ως κορυφαία εκδήλωση των «Γερακινείων», επιβεβαιώνοντας τη θέση που κατέχει το δρώμενο στην πολιτιστική ζωή της Νιγρίτας.
Και αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του εθίμου: δεν περιορίζεται στην αναπόληση μιας παλιάς ιστορίας, αλλά λειτουργεί ως ένας δεσμός ανάμεσα στις γενιές.
Η Βάνα Πλιάκου κήρυξε την έναρξη
Το σύνθημα για την επίσημη έναρξη έδωσε η Δήμαρχος Βισαλτίας Βάνα Πλιάκου, η οποία συνεχάρη τους μαθητές και όλους τους συντελεστές του δρώμενου για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα.

Παράλληλα ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Επιμελητήριο Σερρών και όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης.
Μετά την αναπαράσταση, τη σκυτάλη πήραν τα παιδικά χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Βισαλτίας, δίνοντας στην κεντρική πλατεία το χρώμα μιας μεγάλης γιορτής της τοπικής παράδοσης, όπως προβλέπει το επίσημο πρόγραμμα.
Τα «Γερακίνεια» συνεχίζονται
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, με παραδοσιακούς χορούς από τα ενήλικα τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Βισαλτίας και στη συνέχεια με έντεχνο μουσικό πρόγραμμα από τους Argon Band.
- Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου
- 17:30 (Δημοτικό Στάδιο Νιγρίτας): Ημέρα Αθλητισμού με παράλληλες δράσεις.
- 21:00 (Κεντρική Πλατεία): Συμμετοχή χορωδιών σε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο (μουσική επιμέλεια: Κώστας Δρουμπλής).
- Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου
- 20:30: Έναρξη με το νεανικό λαϊκό σχήμα «Λαϊκή Συχνότητα».
- 21:30: Μεγάλο αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση από τον γιο του, Γρηγόρη Μπιθικώτση.
- Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου
- 20:30: Επίδειξη μοντέρνων χορών από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα.
- Συναυλία Rock: Μεγάλες στιγμές του ελληνικού ροκ με τους Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Λάκη Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Χατζηδημητρίου.
- Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου
- 20:30: Παμβισαλτιακό Αντάμωμα με το παραδοσιακό συγκρότημα «Ακριτικός Ήχος» και τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων.
- Παραδοσιακό γλέντι με ζουρνάδες και νταούλια (Χρήστος & Βασίλης Καρακώστας, Γιάννης & Διονύσης Πούνης, Αριστείδης & Γιάννης Δράμαλης).
- Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου
- 24η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών.
- Μεγάλη Συναυλία Λήξης: Η Μελίνα Ασλανίδου ανεβαίνει στη σκηνή για ένα μοναδικό πρόγραμμα. Μαζί της ο DJ Tsixarapis.
Τα 44α «Γερακίνεια», μετατρέπουν για ακόμη μία χρονιά τη Νιγρίτα σε επίκεντρο πολιτισμού και παράδοσης.
Γιατί, όσο περνούν τα χρόνια, η ιστορία της Γερακίνας εξακολουθεί να έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Νιγριτινών. Και όσο τα ίδια τα παιδιά του τόπου την αναπαριστούν, το τραγούδι, το πηγάδι και η μνήμη της δεν αποτελούν απλώς μια ιστορία του παρελθόντος, αλλά μια παράδοση που συνεχίζει να ζει.

















































232047
