Δείτε ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου

ηφαιστείου
- Διαφήμιση -

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου φαντάζει με εφιάλτη και αυτό το ηφαίστειο είναι από τα πιο επικίνδυνα. Ας ελπίσουμε το «τυχερό» 2020 να μην το ενεργοποιήσει.

Μετά την καταστροφή της Πομπηίας από το Βεζούβιο, η έκρηξη του Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883 είναι μία από τις χειρότερες που έχουν μείνει στην ιστορία. Ο ήχος της έκρηξης καταγράφεται ως ο πιο δυνατός που έχει υπάρξει ποτέ, με τους κρότους να ακούγονται σε απόσταση 5 χιλιάδων χιλιομέτρων κι όταν, ύστερα από 36 ώρες, έπαψαν οι εκρήξεις, το μισό νησί είχε εξαφανιστεί. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τσουνάμι με κύματα ύψους 15 μέτρων με αποτέλεσμα τριακόσια χωριά να καταστραφούν και πάνω από 36 χιλιάδες άτομα να πνιγούν από τα μεγάλα κύματα.

- Διαφήμιση -

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατάου (κυριολεκτικά «παιδί του Κρακατόα») δημιουργήθηκε το 1927 και προέκυψε από την έκρηξη του 1883. Στις 22 Δεκεμβρίου 2018, έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τσουνάμι στο στενό Σούντα, που έπληξε τις παράκτιες επαρχίες Μπάντεν και Λαμπούνγκ στην Ινδονησία. Το τσουνάμι προκάλεσε το θάνατο 429 ατόμων και τον τραυματισμό 1400, με την Ινδονησιακή Υπηρεσία Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής να αποδίδει το τσουνάμι σε υψηλή παλίρροια και υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Τους μήνες πριν τσουνάμι, πάντως, το Ανάκ Κρακατάου είχε αυξημένη δραστηριότητα, ενώ μια ημέρα πριν πραγματοποιήθηκε έκρηξη που διήρκεσε πάνω από 2 λεπτά και παρήγαγε σύννεφο στάχτης ύψους 400 μέτρων.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.