Η ΠΚΜ διασφαλίζει την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού σε Σέρρες και Παραλίμνιο, μέσω ΕΣΠΑ
Δύο κρίσιμα έργα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού στις Σέρρες και στο Παραλίμνιο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από την Περιφερειάρχη Αθηνά Αηδονά.
Τα δυο έργα χρηματοδοτούνται με συνολικούς πόρους άνω των 11 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το πρώτο έργο αφορά στη «Βελτίωση της ποιότητας και διασφάλιση της ποσότητας πόσιμου νερού στον Δήμο Σερρών» και στο πλαίσιό του θα κατασκευαστούν νέοι αγωγοί για το δίκτυο ύδρευσης σε συνολικό μήκος 11,5 χλμ. Το δεύτερο έργο αφορά στην αντικατάσταση του ακατάλληλου υδατόπυργου στην κοινότητα Παραλιμνίου του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.
Όπως τόνισε η κ. Αηδονά, «αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Τα δυο έργα ύδρευσης στις Σέρρες και το Παραλίμνιο θα διασφαλίσουν την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού για χιλιάδες συμπολίτες μας. Η Περιφέρεια αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, συνδράμει στην επίλυση των θεμάτων καθημερινότητας και εκσυγχρονίζει βασικές υποδομές σε κάθε περιοχή. Είναι η απόδειξη ότι μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για κάθε συμπολίτη μας. Είναι η απόδειξη ότι υλοποιούμε με συνέπεια τον στόχο μας για ανάπτυξη, ευημερία, καλύτερη καθημερινότητα και βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό δεσμευτήκαμε να κάνουμε απέναντι στους συμπολίτες μας κι αυτό κάνουμε».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι «τα δύο έργα κρίνονται απολύτως απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε τόσο την καλή ποιότητα του πόσιμου νερού, όσο και την επάρκειά του, όχι για τώρα, αλλά και για το μέλλον. Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας είναι στοχευμένες και ουσιαστικές. Στο αστικό κέντρο των Σερρών θα γίνει μια πολύ μεγάλη παρέμβαση με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από σύγχρονο, ώστε αφενός να είναι ακόμα πιο ποιοτικό το νερό βρύσης για όλους τους κατοίκους, αφετέρου να μην αντιμετωπίσουμε ζητήματα διακοπών υδροδότησης και χαμηλής πίεσης. Δίνουμε έτσι λύση και στο θέμα που ανέκυψε με την ποιότητα του νερού από τις πηγές Μπατανίων. Στο Παραλίμνιο ήταν αδήριτη η ανάγκη να αντικαταστήσουμε τον ακατάλληλο υδατόπυργο και να εξασφαλίσουμε έτσι πρόσβαση σε ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό για τους κατοίκους της κοινότητας. Η Περιφέρεια ακούει την τοπική κοινωνία, σέβεται τις ανάγκες της και δίνει λύσεις στα ζητήματα καθημερινότητας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο, για κάθε πολίτη τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους της».
Σέρρες
Το έργο στις Σέρρες αποτελείται από δυο υποέργα.
Το πρώτο είναι η επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της πόλης των Σερρών. Η επέκταση θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Σερρών, σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΥΑΣ. Στόχος της επέκτασης είναι η τροφοδοσία του συνόλου της χαμηλής ζώνης του δικτύου αλλά και της μεσαίας ζώνης από το νερό από τις πηγές του Αγ. Ιωάννη, όπως επίσης και η αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσιάζεται πλέον για την υδροδότηση της υπερυψηλής ζώνης των Σερρών, μετά την εμφάνιση υπερβάσεων σε παραμετρικές τιμές των ποσοτήτων του στοιχείου ουρανίου στο νερό των πηγών Μπατανίων, βορείως της πόλης των Σερρών. Με την επέκταση της εγκατάστασης η δυναμικότητά της διπλασιάζεται από τα 12.000 κ.μ. νερού την ημέρα στα 24.000, μαζί με την κατασκευή νέου καταθλιπτικού αγωγού ως το αντλιοστάσιο των Χ. Δενδρών για τη μεταφορά του νερού και στις δεξαμενές Καλλιθέας και Ναούδης, άρα στην υδροδότηση και της υπόλοιπης χαμηλής και μεσαίας ζώνης της πόλης των Σερρών.
Το δεύτερο είναι ο επανασχεδιασμός του εξωτερικού υδραγωγείου της πόλης των Σερρών, της περιοχής δεξαμενής Καλλιθέας μέχρι το φρεάτιο πιεζόθραυσης Τριεθνούς. Με αυτό το έργο θα επιτευχθεί η μεταφορά νερού από τη δεξαμενή της Καλλιθέας μέχρι το φρεάτιο, ενώ θα κατασκευαστούν καταθλιπτικός αγωγός, αντλιοστάσια και δεξαμενές επαρκούς χωρητικότητας για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες υδροδότησης όλων των περιοχών μεταξύ των αντλιοστασίων. Κατά μήκος του καταθλιπτικού αγωγού προβλέπεται να κατασκευαστούν συνολικά 23 αγωγοί εκκένωσης και συνολικά 22 φρεάτια αεροεξαγωγής.
Παραλίμνιο
Στην Κοινότητα Παραλιμνίου θα κατασκευαστεί νέος υδατόπυργος συνολικής χωρητικότητας 130 κ.μ. νερού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο, που χρησιμοποιείται σήμερα για την αποθήκευση νερού και την εξασφάλιση της απαραίτητης πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής. Ο υφιστάμενος υδατόπυργος έχει κριθεί ακατάλληλος λόγω έλλειψης στατικής επάρκειας, διαφορικής καθίζησης και εκτεταμένων διαβρώσεων στα δομικά του στοιχεία.
Ακολουθήστε μας στο Google News στο Facebook και το Instagram και δείτε τα video μας στο TikTok


















































232047
