Η συνταγή της ημέρας…

fasolada

Η συνταγή της ημέρας…

Φασολάδα λεμονάτη με βότανα

Ωραία, καλοχυλωμένη και απίθανα αρωματική αυτή η φασολάδα. Με φρέσκα κρεμμυδάκια, μάραθο και μπόλικο δυόσμο.


Νένα Ισμυρνόγλου

20′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή

Σύνολο: 9 ώρες και 50′
Υλικά
Μερίδες: 4

  • 300 γρ. φασόλια λευκά μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό και στραγγισμένα
  • 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
  • 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 1/3 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • χυμός + ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε νιφάδες
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φασολάδα λεμονάτη με βότανα, αρχικά ρίχουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια με το φασκόμηλο, το ξερό κρεμμύδι και 700 ml νερό.
  2. Στη συνέχεια, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
    Προσθέτουμε τον μάραθο, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και βράζουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  3. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά.
  5. Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Παίρνουμε 1 κουτάλα της σούπας φασόλια και ζωμό από την κατσαρόλα, τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
  9. Έπειτα, τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τη φασολάδα και ανακατεύουμε.
  10. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να χυλώσει όμορφα η φασολάδα.
  11. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη φασολάδα και ανακατεύουμε.
  12. Σερβίρουμε τη λεμονάτη φασολάδα με βότανα και συνοδεύουμε με ρέγκα, ταραμοσαλάτα και ζεστό χαρουπένιο ψωμί με ελιές θρούμπες.

Ακολουθήστε μας στο Google News  στο Facebook και το Instagram και δείτε τα video μας στο TikTok