Η συνταγή της ημέρας…

food

Η συνταγή της ημέρας…

Ψάρι στον φούρνο με πιπεριές

Το σημαντικό είναι να ψηθεί το ψάρι σε χαμηλή φωτιά, για να παραμείνει ζουμερό και να μαλακώσουν οι πιπεριές, που γίνονται τελικά σαν σάλτσα.


Μαρία Μασιακού-Αναγνώστου

Χρησιμοποιούμε όποιο θέλουμε, από παγκάσιους μέχρι συναγρίδα και τσιπούρα. Είναι φαγητό που φτιάχνεται με πολλές πιπεριές. Παλιότερα το ψήσιμο γινόταν σε μεγάλη πήλινη γάστρα, καλά κλεισμένη. Μπορούμε και εδώ να χρησιμοποιήσουμε ανάλογο σκεύος, αρκετά μεγάλο όμως για να χωρέσει όλα τα υλικά.

40′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10′

Υλικά
Μερίδες: 6

  • 1 μεγάλο ψάρι, βάρους 2 κιλών (φαγκρί, συναγρίδα, μαγιάτικο), ή 6 χοντρές φέτες ψαριού
  • 6 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
  • 6 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 400 γρ. (1 κονσέρβα) ντοματάκια ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
  • 3-4 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας πάπρικα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για το ψάρι στον ταβά με πιπεριές, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C.
  2. Καθαρίζουμε το ψάρι από λέπια και εντόσθια, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.
    Χαράσσουμε τον κορμό του σε φέτες-μερίδες, χωρίς να τις αποκόψουμε μέχρι κάτω.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τις πιπεριές, τα σκόρδα, τον μαϊντανό, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, τρίβοντας καλά τις πιπεριές για να μαλακώσουν από το αλάτι.
  4. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ευρύχωρο ταψί και από πάνω ακουμπάμε το ψάρι, προσεκτικά για να μην κοπούν οι φέτες του. Αν χρησιμοποιήσουμε φέτες ψαριού, τις στερεώνουμε όρθιες κολλητά τη μία δίπλα στην άλλη.
  5. Ραντίζουμε τις πιπεριές με το περισσότερο από το ελαιόλαδο.
  6. Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι, ρίχνοντας και στις χαρακιές του και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, για να κάνει ωραία κρούστα στο ψήσιμο.
  7. Αλείφουμε με λάδι καλά όλο το ψάρι, ώστε να κολλήσει πάνω του η φρυγανιά, και στη συνέχεια το ραντίζουμε και αυτό με το υπόλοιπο λάδι και το πασπαλίζουμε με το κοκκινοπίπερο.
  8. Τέλος, περιχύνουμε τις πιπεριές με 300 ml ζεστό νερό.
  9. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το ψάρι. Αν χρειάζεται, ξανασκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για λίγο ακόμη.
  10. Τα τελευταία 10-15 λεπτά ξεσκεπάζουμε το ταψί, για να ροδίσει ωραία το ψάρι και να κάνει κρούστα η φρυγανιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, όχι όμως καυτό.
Ακολουθήστε μας στο Google News  στο Facebook και το Instagram και δείτε τα
video μας στο TikTok