Με κεντρικό σύνθημα την υπεράσπιση της εργασιακής αξιοπρέπειας και την απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι κοινωνικοί φορείς των Σερρών συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική Γενική Απεργία της Τετάρτης 1ης Οκτωβρίου 2025. Η απεργιακή κινητοποίηση, η οποία συντονίζεται από τη ΓΣΕΕ και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σηματοδοτεί τη συνέχεια των αγώνων και αποτελεί απάντηση στην κυβερνητική επιλογή για ένταση της εκμετάλλευσης, την επιβολή 13ωρης εργασίας και τη διαρκή ακρίβεια που «γονατίζει» τα νοικοκυριά.

Δύο Ξεχωριστές Συγκεντρώσεις στην Πόλη
Στις Σέρρες, η ημέρα του αγώνα θα εκφραστεί μέσα από δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις, αναδεικνύοντας το εύρος των διεκδικήσεων.
- Στο Εργατικό Κέντρο (11:00 π.μ.): Το Εργατικό Κέντρο Ν. Σερρών και το Νομαρχιακό Τμήμα Σερρών της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλούν σε συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Στην κινητοποίηση καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες. Τα κεντρικά αιτήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και του Ε.Κ.Σ. περιλαμβάνουν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές για αξιοπρεπή διαβίωση, τη θέσπιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στο Δημόσιο, την καθιέρωση 35ωρου-πενθημέρου και την άμεση απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου.
- Στην Πλατεία Ελευθερίας (10:30 π.μ.): Τα λεγόμενα «ταξικά αγωνιστικά Σωματεία», μεταξύ των οποίων το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Π.Ε. Σερρών και ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών (Σ.Κ.Α.ΣΕ), διοργανώνουν τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων επισημαίνει ότι οι ανάγκες τους αντιμετωπίζονται «σαν κόστος» και ως «κερδοφόρο εμπόρευμα». Καταγγέλλει την κατάσταση στα ειδικά σχολεία, τα οποία άνοιξαν σε «ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια», με ελάχιστο προσωπικό και σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά των παιδιών.
Τονίζει επίσης την απόλυση αναπήρων εργαζομένων αμέσως μετά την πρόσληψή τους.
Το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. απαιτεί την απόσυρση του «νόμου έκτρωμα» που «καταργεί το 8ωρο και επιβάλει στους εργαζόμενους να δουλεύουν 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη», προειδοποιώντας ότι αυτό «θα γυρίσει τα παιδιά μας στον εργασιακό μεσαίωνα».
Συνολικά, η απεργία της 1ης Οκτωβρίου στις Σέρρες αποτελεί ένα διπλό, αλλά ενιαίο, κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αγωνιστούν ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που οδηγούν σε φτώχεια, ελαστικοποίηση της εργασίας και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.






















































