Η συνταγή της ημέρας…
Χοιρινό με μπαρμπουνοφάσουλα
Μια κρητική, καλοκαιρινή συνταγή, ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι. Με χοιρινό, μπαρμπουνοφάσουλα, φρέσκια ντομάτα και ελάχιστα ακόμα υλικά φτιάχνουμε φαγητό πρώτης τάξεως.
Στέλιος Κουγεντάκης
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
15′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45′
Υλικά
Μερίδες: 6
- 2 κιλά χοιρινή σπάλα, σε κύβους των 2-3 εκ.
- 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 220 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1500 γρ. μπαρμπουνοφάσουλα, καθαρισμένα
- 30 γρ. πελτές ντομάτας
- 1300 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 250 ml ελαιόλαδο + 20 ml επιπλέον, για το τελείωμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό με μπαρμπουνοφάσουλα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει το κρέας τελείως.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μπαρμπουνοφάσουλα, τον πελτέ και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνουν τα φασολάκια.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται, ραντίζουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε μας στο Google News στο Facebook και το Instagram και δείτε τα video μας στο TikTok