Η συνταγή της ημέρας…
Ρεθεμνιώτικο αρνί με γιαούρτι
Έχει περγαμηνές ετούτο το αρνάκι που ψήνεται σκεπασμένο με μείγμα γιαουρτιού. Είναι η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη που κέρδισε το 1980 στο Παρίσι το βραβείο «Χρυσό Πιρούνι».
Νεκτάριος Δερμιτζάκης, Grecotel
20′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50′
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το αρνί
- 1.200-1500 γρ. αρνί μπούτι ή σπάλα χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 200 ml λευκό κρασί, κατά προτίμηση Βιδιανό
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη (ή μαντζουράνα, αν την προτιμάμε)
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά), λιωμένη
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γιαούρτι
- 1 κιλό πρόβειο, στραγγιστό γιαούρτι
- 3 ασπράδια αυγών (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρεθεμνιώτικο αρνί με γιαούρτι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κομμάτια αρνιού για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια και αν θέλουμε το σκόρδο.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για περίπου 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και 100 ml νερό.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50-55 λεπτά, μέχρι το αρνί να μαλακώσει, να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει μόνο το λάδι.
- Αδειάζουμε σε βαθύ ταψί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε μπολ ανακατεύουμε προσεκτικά το γιαούρτι με τα ασπράδια, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού, αν θέλουμε.
- Απλώνουμε το μείγμα γιαουρτιού ομοιόμορφα πάνω στο αρνί.
- Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα και να σταθεροποιηθεί.
Ακολουθήστε μας στο Google News στο Facebook και το Instagram και δείτε τα video μας στο TikTok