Πρώτη φορά με όριο πτώσης στα µόρια οι αιτήσεις Νέων Αγροτών μέχρι 25 Φεβρουαρίου η υποβολή φακέλου.
Την προσοχή των εν δυνάµει δικαιούχων του Μέτρου Νέων Αγροτών εφιστούν οι διαχειριστικές αρχές, στο θέµα της µοριοδότησης, καθώς αυτές τις ηµέρες καταχωρούνται στην πλατφόρµα οι αιτήσεις µε τους φακέλους υποψηφιότητας.
Όπως προειδοποιούν, θα πρέπει να µην «φουσκώνονται» οι φάκελοι µε περιττές υποσχετικές που αφορούν κριτήρια µοριοδότησης για να βρεθούν οι υποψήφιοι όσο το δυνατόν υψηλότερα στη σχετική λίστα ανά Περιφέρεια, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει όριο πτώσης µορίων στις τροποποιήσεις µετά την ένταξη.
Συγκεκριµένα στον έλεγχο, η βαθµολογία του δικαιούχου κατά την υλοποίηση του επιχειρηµατικού σχεδίου θα ελέγχεται ότι:
∆εν µειώνεται πάνω από 15 βαθµούς σε σχέση µε τη βαθµολογία που υπολογίστηκε µετά την αξιολόγηση του δικαιούχου και την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών και πριν την προσκόµιση των επιπλέον δικαιολογητικών. Τα επιπλέον δικαιολογητικά αυτά αφορούν τη διακοπής εξωγεωργικής απασχόλησης, την ιδιοκτησία και µίσθωση αγροτεµαχίων και την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων. Σηµειώνεται πως τα δικαιολογητικά αυτών των τριών κατηγοριών µπορούν να έχουν ηµεροµηνία µεταγενέστερη της υποβολής της αίτησης στήριξης και να προσκοµιστούν µετά την λήξη προθεσµίας υποβολής αίτησης στήριξης.
∆εν πέφτει κάτω από το ελάχιστο όριο βαθµολογίας ή κάτω από τη βαθµολογία του υποψηφίου που κατατάχθηκε πρώτος στον πίνακα.
Σηµειώνεται πως το ζήτηµα επίτευξης υψηλής βαθµολογίας θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση, ξεπεράσει δηλαδή τα 410 εκατ. ευρώ, και αν αυτή θα είναι µεγάλη. Μεγάλη σηµασία βέβαια έχει και το πώς είναι κατανεµηµένοι οι πόροι, καθώς ο πίνακας δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόµενων προκύπτει περιφερειακά.
Σύµφωνα µε την πρόσκληση η κατανοµή έχει ως εξής:
- Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: 36,22 εκατ. ευρώ.
- Κεντρική Μακεδονία: 61,69 εκατ. ευρώ.
- ∆υτική Μακεδονία: 28,65 εκατ. ευρώ.
- Θεσσαλία: 45,2 εκατ. ευρώ.
- Στερεά Ελλάδα: 27,06 εκατ. ευρώ.
- Ήπειρος: 24,28 εκατ. ευρώ.
- Ιόνια Νησιά: 9,40 εκατ. ευρώ.
- ∆υτική Ελλάδα: 43,95 εκατ. ευρώ.
- Πελοπόννησος: 35,14 εκατ. ευρώ.
- Αττική: 5,70 εκατ. ευρώ.
- Νότιο Αιγαίο: 13,83 εκατ. ευρώ.
- Βόρειο Αιγαίο: 23,41 εκατ. ευρώ.
- Κρήτη: 55,48 εκατ. ευρώ.
Εφόσον σε µία περιφέρεια δεν εξαντληθεί ο προϋπολογισµός τότε τα χρήµατα µοιράζονται σε άλλες.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Γιώργος Κοντονής