Το επιχειρείν στην ελληνική πραγματικότητα
Κωνσταντίνος Χατζημαριανός
Η τελευταία δεκαετία έχει σημαδευτεί από πολλές αλλαγές και γεγονότα, τα οποία είχαν το καθένα διαφορετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, γεγονότα όπως η χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η οποία εξελίχθηκε σε κρίση χρέους στην Ελλάδα και οδήγησε σε διαδοχικά μνημόνια μεταξύ 2010-2018, η πανδημία του COVID-19, η ραγδαία ψηφιακή μετάβαση αλλά και οι μεταβολές στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα είχαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του σημερινού πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος. Η επιχειρηματικότητα, ως ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας, όπως ήταν επόμενο επηρεάστηκε σημαντικά από αυτά τα γεγονότα.
Την τεράστια συμβολή της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία ενός κράτους, μπορεί εύκολα να την αντιληφθεί οποιοσδήποτε από τον ορισμό και μόνο αυτής της έννοιας. Επιχειρηματικότητα είναι η σύλληψη και η εκτέλεση μίας ιδέας η οποία μπορεί να επιφέρει προστιθέμενη αξία τόσο για τα πρόσωπα που την υλοποιούν όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Κατά την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης γεγονός που έχει συμβάλει θετικά και σε σημαντικό βαθμό στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών παρουσιάστηκε ενισχυμένο κατά περίπου 16% το πρώτο εξάμηνο του 2024 εν συγκρίσει με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Επίσης, το έλλειμμα στο Εμπορικό Ισοζύγιο της χώρας μας τον Αύγουστο του 2024 εμφανίζεται μειωμένο κατά 6,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023 και τέλος ο βασικότερος δείκτης όλων, ο οποίος είναι το ποσοστό της ανεργίας, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, τον Ιούνιο του 2024 βρέθηκε χαμηλότερος του 10% και πιο συγκεκριμένα στο 9,6%. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης αρχής γενομένης με την αντιμετώπιση βασικών και χρόνιων παθογενειών.
Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και ανάπτυξης μιας επιχείρησης, μικρής, μεσαίας και μεγάλης αποτελεί την πρώτη και βασικότερη δυσκολία. Μία χαρακτηριστική αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών, η οποία εμφανίζεται στην Ελλάδα σε βαθμό μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρώπης είναι η γραφειοκρατία, παρότι τα τελευταία χρόνια όπως προαναφέρθηκε, έχει σημειωθεί ραγδαία ψηφιακή μετάβαση μέσω του GOV.GR και άλλων εφαρμογών, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση μεταξύ άλλων πολλών προβλημάτων και της γραφειοκρατίας. Με άλλα λόγια το κράτος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά πιο “ευέλικτο” εν συγκρίσει με 10 χρόνια πριν, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Μία εξίσου σημαντική αδυναμία είναι η περιορισμένη ενημέρωση. Έχουμε ορίσει την επιχειρηματικότητα ως την σύλληψη και την υλοποίηση μίας ιδέας που θα αποφέρει ορισμένα οφέλη. Από τον ορισμό λοιπόν προκύπτει ότι κάποια πρόσωπα θα πρέπει αρχικά να επινοήσουν μία ιδέα και να οργανώσουν πλάνο υλοποίησης της. Σε αυτό το στάδιο λοιπόν εμφανίζεται συχνά έλλειψη ενημέρωσης. Οι επιχειρηματίες και κυρίως οι νεοεισερχόμενοι δεν γνωρίζουν σε ποιους δημοσίους ή ιδιωτικούς φορείς υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθούν προκειμένου να διαμορφώσουν μία ορθολογική επιχειρηματική στρατηγική και ποιοι από αυτούς είναι πραγματικά αξιόπιστοι και κατέχουν την γνώση προκειμένου να τους καθοδηγήσουν. Αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας η σωστή καθοδήγηση από το πρώτο κιόλας στάδιο διότι μπορεί να αποτρέψει ορισμένα πρόσωπα από το να επενδύσουν κεφάλαια και χρόνο στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων ή/και την παροχή υπηρεσιών τα οποία όμως την δεδομένη χρονική περίοδο με τις συνθήκες που επικρατούν είναι προδιαγεγραμμένο να μην αποδώσουν.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ενίσχυση μίας επιχείρησης κυρίως την χρηματοοικονομική ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Προκηρύσσονται συνεχώς προγράμματα ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τα οποία είναι όλα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Σε αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνονται γενναίες οικονομικές ενισχύσεις, με επιμέρους διαφοροποιήσεις ως προς τη φύση αξιοποίησης των κεφαλαίων, το μέγεθος αυτών και τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Όμως, πολλές φορές η πλήρωση του φακέλου της πρότασης με το σύνολο των βεβαιώσεων και των δικαιολογητικών αποτελεί από μόνο του σημαντικό εμπόδιο κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να διαθέσουν τον χρόνο και τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την προετοιμασία και την κατάθεση του.
Εν κατακλείδι, πλέον το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας είναι αρκετά φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις και έχουν γίνει μεγάλα βήματα βελτίωσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα προς όλες τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και διευρύνουν την παραγωγική τους ικανότητα. Ειδικότερα για τους νέους επιχειρηματίες, η καθοδήγηση από τα πρώτα κιόλας βήματα τους είναι πολύ σημαντική εν προκειμένου να αποφευχθούν λάθη, πολλά από τα οποία είτε είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν είτε θα τους συνοδεύουν καθ’ όλη την διάρκεια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.