6 τρόποι που το λεμόνι σας κάνει καλό και δεν το γνωρίζατε
Όσο ξινό κι αν σας φαίνεται, αξίζει να βάλετε το λεμόνι στην καθημερινότητά σας για 6 (τουλάχιστον) λόγους.
Σπάνια καταναλώνονται σκέτα και το φυσικό χυμό τους, λίγοι μπορούν να τον πιουν χωρίς να…ξινίσει η έκφραση του προσώπου τους. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενσωματώσουμε τα λεμόνια στη διατροφή μας: χρησιμοποιώντας το χυμό τους στο κρέας, στις πατάτες, προσθέτοντας λίγο λεμόνι στην πορτοκαλάδα μας, χαρίζοντας το άρωμά τους στη σαλάτα μας, αναμειγνύοντάς τα με βότανα, προσθέτοντάς τα σε ποτά, σε επιδόρπια, στις σάλτσες…
Προλαμβάνει την πέτρα στα νεφρά
Το λεμόνι είναι γνωστό για τις ωφέλιμες ιδιότητές του όσον αφορά την πρόληψη και τη μείωση της πέτρας στα νεφρά, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κιτρικό οξύ. Το κιτρικό οξύ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κιτρικών στα ούρα, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας, καθώς δεσμεύουν το ασβέστιο στα ούρα και εμποδίζουν τη δημιουργία κρυστάλλων. Το κιτρικό οξύ μεταβολίζεται σε διττανθρακικά, βοηθώντας να διατηρηθεί το pH των ούρων πιο αλκαλικό, κάτι που μειώνει επίσης την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας από ουρικό οξύ ή οξαλικό ασβέστιο.
Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Σύμφωνα με την American Heart Association, η κατανάλωση λεμονιών μπορεί να μειώσει κατά 19% τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο.
Διατηρεί την ομοιομορφία στο δέρμα
Τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στη βιταμίνη C, όταν καταναλώνονται στη φυσική τους μορφή ή εφαρμόζονται τοπικά, μπορούν να αντιμετωπίσουν βλάβες στο δέρμα σας που προκαλούνται από τον ήλιο ή το καυσαέριο, να μειώσουν τις ρυτίδες και να βελτιώσουν την υφή της επιδερμίδας σας. Η βιταμίνη C, άλλωστε, παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου.
Προλαμβάνει το άσθμα
Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι χαμηλότερος στους ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κάποιων συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων και βιταμίνης C.
Αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου
Ταιριάξτε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και τροφές με περιεκτικότητα σε σίδηρο (σπανάκι, φακές, συκώτι, πιπεριές κ.λπ) και θα δείτε ότι ο οργανισμός σας θα απορροφάει καλύτερα το σημαντικό αυτό μέταλλο, τονώνοντάς σας στην καθημερινότητά σας.
Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.