Κυριάκος Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα, η Ελλάδα πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και έχασε 5 χρόνια

mitsotakis
- Διαφήμιση -

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα, η Ελλάδα πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και έχασε 5 χρόνια.

Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θέλουμε τα κυπριακά κεφάλαια συμμέτοχα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας, στη Λευκωσία

Το μήνυμα ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την έναρξη του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας, στη Λευκωσία.

- Διαφήμιση -

Παράλληλα σημείωσε ότι «η Ελλάδα πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και έχασε 5 χρόνια» σε αντίθεση με την Κύπρο προσθέτοντας ότι «από το 2019 άρχισαν να υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους και ανακτά την εμπιστοσύνη των επνδυτών» για να συμπληρώσει ότι «θέλουμε τα κυπριακά κεφάλαια συμμέτοχα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας»

Όσον αφορά τον μηχανισμό της Διακυβερνητικής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «επιτρέπει ένα πλαίσιο συνεργασίας που σε ένα χρόνο έχει οδηγήσει σε σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου μονοπωλούσαν πάντα τα εθνικά ζητήματα, τώρα έχουμε όμως ένα πλαίσιο συνεργασίας αντάξιο των σχέσεων των δύο κρατών».

»Το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου αντικατοπτρίζεται και στο οικονομικό πεδίο. Η Κύπρος ήταν πάντα σημαντικός επενδυτικός εταίρος της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε «τον θαυμασμό μου στις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, είναι αξιοζήλευτες»

Η επίσκεψη στην Κύπρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, για τη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδος Κύπρου-η πρεμιέρα της έγινε πέρυσι τον Νοέμβριο στην Αθήνα-, αλλά και για την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

Με δεδομένες τις ανακοινώσεις από το Ισραήλ για «κατάπαυση» πυρός στο μέτωπο με τον Λίβανο, αλλά και εν μέσω κλιμακούμενης ανησυχίας για την εξέλιξη του πολεμικού μετώπου στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει για όλες τις εξελίξεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Και θα είναι ένα ακόμα μήνυμα συμπόρευσης των δύο ηγετών, οι οποίοι έχουν θερμή προσωπική σχέση και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, μετά και τα καρφιά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για «χαριεντίσμα» με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα. Σημειωτέον, εκείνα τα σχόλια είχαν προκαλέσει την ενόχληση και της Κύπρο, πέραν της Αθήνας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η δεύτερη ετήσια Διακυβερνητική Σύνοδος σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και την εμβάθυνση και διεύρυνσή της σε μια σειρά από τομείς, πέρα από την εξωτερική πολιτική.

Άμυνα, ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, παιδεία, πολιτισμός, ψηφιακή πολιτική, έρευνα-καινοτομία-τεχνολογία, εργασία και κοινωνική ασφάλιση, κράτος δικαίου, δικαιοσύνη, οικονομία, κοινωνική πολιτική, ναυτιλία είναι οι τομείς συνεργασίας που θα συζητηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Κύπρου.

Στην δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, και οι υφυπουργοί Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου και Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.

Πενταμερής

Στη Σύνοδο, της οποίας θα προεδρεύσουν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την κινητικότητα σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και το άτυπο δείπνο κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι για την Ελλάδα λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μένει να φανεί, αν το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και μια πενταμερής, με τη συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου, προφανώς με το νέο έτος.

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ;

Την ίδια ώρα, στην εξίσωση μπαίνει και το Κυπριακό αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το σχέδιο για την οποία παρουσίασε προ εβδομάδων στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης γνωρίζει ότι το σχέδιο είναι προωθημένο και θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, έχει όμως σαφώς την ελληνική στήριξη.

Σε αυτή την περίοδο, άλλωστε, οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ είναι σε ένα από τα καλύτερα ιστορικά σημεία τους, με την Ουάσινγκτον να έχει «απελευθερώσει» τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη Μεγαλόνησο και μένει να φανεί αν αυτό το καθεστώς θα μονιμοποιηθεί. Σημειωτέον, μόλις χθες ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Γ.Γ. της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε.

Μέση Ανατολή

Θα ακολουθήσει, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα για την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και για τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής των MED9 τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.