Γιάννης Μπρατάκος στη «ΒτΚ»: «Οι παραγωγικές επενδύσεις είναι το όχημα αλλαγής»

bratakos
- Διαφήμιση -

Γιάννης Μπρατάκος στη «ΒτΚ»: «Οι παραγωγικές επενδύσεις είναι το όχημα αλλαγής».

«Πιστεύω ότι ειδικά σήμερα, σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών, για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, το ΕΒΕΑ μπορεί να αξιοποιήσει ακόμη πιο ουσιαστικά τον αναπτυξιακό του ρόλο»

Ο Γιάννης Μπρατάκος, υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μίλησε στη «ΒτΚ» για την απόφασή του να επιστρέψει σε έναν γνώριμο γι’ αυτόν χώρο, τονίζοντας ότι αποτελεί κομμάτι της ζωής του και γνωρίζει σε βάθος τις δομές και τη λειτουργία του.

- Διαφήμιση -

Τονίζει, ακόμα, ότι η επιτάχυνση των επενδύσεων είναι πρόκληση ζωτικής σημασίας για την Οικονομία. Ειδικά όσον αφορά στα δημοσιονομικά σημειώνει ότι «ζητούμενο είναι μία οικονομική πολιτική που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για παροχές, με δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, εξορθολογισμό της κρατικής δαπάνης και ενθάρρυνση επενδύσεων, που επιταχύνουν την ανάπτυξη».

Επιστρέφετε σε έναν ιδιαίτερα γνώριμο χώρο για εσάς. Πώς πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε με την παράταξη «Άλμα μπροστά» την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών;

«Θα έλεγα ότι το ΕΒΕΑ δεν είναι απλώς γνώριμος χώρος, αλλά ο φυσικός μου χώρος. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου, αφού το έχω υπηρετήσει ήδη ενεργά για 18 χρόνια, ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ., ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος. Γνωρίζω σε βάθος τη λειτουργία και τις δυνατότητές του. Πιστεύω ότι ειδικά σήμερα, σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών, για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, το ΕΒΕΑ μπορεί να αξιοποιήσει ακόμη πιο ουσιαστικά τον αναπτυξιακό του ρόλο. Γι’ αυτό σκοπεύω να εργαστώ, αξιοποιώντας την πείρα μου στο ίδιο το Επιμελητήριο, αλλά και στην αγορά –έχοντας ήδη τρεις δεκαετίες πορείας στον επιχειρηματικό στίβο–, και βεβαίως την πρόσθετη γνώση που απέκτησα κατά τη θητεία μου σε επιτελική κυβερνητική θέση, ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε ταχύτερα, πιο στοχευμένα και εποικοδομητικά τις παρεμβάσεις, που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις».

Πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική επιχειρηματικότητα ειδικά όσον αφορά στον τομέα της Καινοτομίας;

«Σε μία εποχή όπου το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς, η Καινοτομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, για προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Στον τομέα αυτό έχει γίνει σημαντική πρόοδος, όμως είμαστε ακόμη πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι θετικό το ότι σήμερα έχουμε περισσότερα από ποτέ χρηματοδοτικά προγράμματα και κίνητρα, όπως οι νέες φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην Έρευνα».

Πάμε στις επενδύσεις και στην προσέλκυσή τους. Ξέρουμε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά αποτελούν ένα στοίχημα για την ελληνική Οικονομία. Τι άλλο πρέπει να γίνει άμεσα;

«Η επιτάχυνση των επενδύσεων είναι πρόκληση ζωτικής σημασίας για την Οικονομία. Για να πετύχουμε τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα πρέπει στα επόμενα χρόνια να έχουμε ρυθμό αύξησης των επενδύσεων πολλαπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ. Ρόλο–κλειδί σε αυτή την προσπάθεια έχει η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να οδηγήσουν όχι μόνο στην ποσοτική αύξηση των επενδύσεων, αλλά και στη συνολική ανακατεύθυνση της ελληνικής Οικονομίας. Εξίσου απαραίτητη, βεβαίως, είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που απελευθερώνουν δυνάμεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πακέτο μέτρων από τη ΔΕΘ. Η ακρίβεια, ωστόσο, εξακολουθεί να πιέζει τα νοικοκυριά, προκαλώντας. Δεδομένου ότι είχατε θητεία και στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω;

«Με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ έγινε μία προσπάθεια –μέσα από αυξήσεις αποδοχών, μειώσεις φόρων και μέτρων κοινωνικής πολιτικής– να καλυφθούν ανάγκες πολλών ομάδων, με ιδιαίτερη έμφαση στους πιο ευάλωτους. Βεβαίως, δεν λύνονται όλα τα προβλήματα. Και σίγουρα δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μην θέλει να μοιράζει παροχές και να ικανοποιεί τους πάντες. Όμως, τόσο οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. όσο και –κυρίως– η ευθύνη για το μέλλον της χώρας επιβάλλουν σύνεση. Έχουμε βιώσει επώδυνα τις συνέπειες του εκτροχιασμού και δεν θέλουμε να τις ξαναζήσουμε. Ζητούμενο είναι μία οικονομική πολιτική που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για παροχές, με δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, εξορθολογισμό της κρατικής δαπάνης και ενθάρρυνση επενδύσεων, που επιταχύνουν την ανάπτυξη».

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους εσείς κρίνετε ότι πρέπει να πέσει βάρος, για να αναστραφεί η αναπόφευκτη πολιτική φθορά στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ.;

«Η κυβέρνηση θα κριθεί από την υλοποίηση των βασικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών: ανάπτυξη που οδηγεί σε καλύτερα εισοδήματα, καλύτερη καθημερινότητα, περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Σε αυτή την προσπάθεια θεωρώ ότι έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια από την προηγούμενη τετραετία. Και τώρα η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια, που είναι αρκετός πολιτικός χρόνος, να ολοκληρώσει το έργο της. Η απάντηση στην αναπόφευκτη πολιτική φθορά, πρέπει να είναι η συνέχεια, η συνέπεια, η αποτελεσματικότητα».

Ειδικά όσον αφορά στις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και τις συγχωνεύσεις, πού βρισκόμαστε;

«Η επιχειρηματική μεγέθυνση μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων είναι το όχημα για να μπορέσουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν βιώσιμες και πιο ανταγωνιστικές, να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό. Είναι θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να παρέχει πρόσθετα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και αναμένουμε ότι θα υπάρξει σχετική ανταπόκριση. Όσον αφορά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, βλέπουμε με χαρά τα τελευταία χρόνια το οικοσύστημα να ωριμάζει και να αναπτύσσεται».

Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει κάτι ρηξικέλευθο για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας;

«Η μετάβαση σε ένα περισσότερο διαφοροποιημένο και ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο είναι η μεγάλη πρόκληση για την οικονομία και για τη χώρα. Αυτό δεν θα γίνει με μαγικό ραβδί, αλλά με επιμονή και αποτελεσματικότητα, στην προώθηση των κατάλληλων επενδύσεων, που θα λειτουργήσουν ως όχημα αλλαγής. Σήμερα, η Ελλάδα υποστηρίζει πιο αποφασιστικά τις παραγωγικές επενδύσεις. Η βιομηχανική και μεταποιητική παραγωγή στη χώρα προσεγγίζει το 14% του ΑΕΠ και η παραγωγή εξαγωγικών προϊόντων αυξάνεται σταθερά. Όμως, είμαστε ακόμα στην αρχή. Χρειάζεται η προσπάθεια να επιταχυνθεί».

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.