Η Ιατρική ΑΠΘ φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικών Σχολών.
Του Βασίλειου Ποργιόπουλου
Ο Βασίλειος Ποργιόπουλος είναι 4ετής Φοιτητής στην Ιατρική Α.Π.Θ και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ
Διεύρυνση της εξωστρέφειας με διεθνείς συμβάσεις συνεργασίας
Η Ιατρική ΑΠΘ φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικών Σχολών
Η Ιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέχει διαχρονικά μία δεσπόζουσα θέση ως εκπαιδευτικός φορέας στον τομέα υγείας της χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, η αναβάθμιση του Τμήματος, που είναι εμφανής λόγω της εξατομικευμένης Ιατρικής Εκπαίδευσης, των διαρκώς εξελισσόμενων υποδομών και της έρευνας, έχει επιτρέψει στην Ιατρική του Α.Π.Θ. να διευρύνει την εξωστρέφεια της με διεθνείς συμβάσεις συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, στα 100 χρόνια ζωής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Ιατρικής πρωτοπορεί και φέρνει στη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Ιατρικών Σχολών (AMSE) με επιστήμονες από 60 και πλέον Ιατρικές της Ευρώπης.
Αναβάθμιση της Ιατρικής Εκπαίδευσης
Το αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών δίνει έμφαση στην πρακτική ενσωμάτωση των ιατρικών γνώσεων και στις κλινικές δεξιότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1ο κιόλας έτος ο φοιτητής έχει την δυνατότητα μέσα από το μάθημα «Εισαγωγή στις Κλινικές Δεξιότητες» να εξοικειωθεί με βασικές δεξιότητες σε αντίθεση με ότι γινόταν παλαιότερα ή ακόμα και σήμερα σε άλλες Ιατρικές της χώρας. Η εξέταση OSCE που έχει ενσωματωθεί αξιολογεί τους φοιτητές με βάση το πρακτικό τους υπόβαθρο σε συνθήκες προσομοίωσης με χρονικό περιορισμό.
Ακόμη, κάθε χρόνο στα πλαίσια του επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνεται από την Ιατρική Α.Π.Θ δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εξασκηθούν σε προσομοιώσεις, ρεαλιστικά σενάρια, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και άλλες λεπτές τεχνικές. Σε αυτό το σημείο αξίζει επίσης να αναφερθεί και η δράση των φοιτητών που μέσω του Συλλόγου Φοιτητών και άλλων οργανώσεων πραγματοποιούν εκδηλώσεις ιατρικού ενδιαφέροντος.
Εκτός από τον Σύλλογο Φοιτητών χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η φοιτητική ομάδα MedEscape που έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα, επιστημονικό ιατρικό παιχνίδι προσομοίωσης (Escape room) μέσα από το οποίο οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να λύσουν ιατρικούς γρίφους.
Βελτίωση Υποδομών και Εξοπλισμού
Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Α.Π.Θ (στο πανεπιστήμιο και στα νοσοκομεία) είναι πρωτοφανής, διαδραματίζοντας έναν κομβικό ρόλο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα, η Σχολή έχει προχωρήσει σε ανακαινίσεις των αμφιθεάτρων και εργαστηρίων, τοποθετώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (LED video walls, διασύνδεση με χειρουργεία, κ.α.) που ενισχύουν τη διαδραστική διάσταση της εκπαίδευσης. Μάλιστα πριν από περίπου 2 μήνες ολοκληρώθηκε, μετά από απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών και εφαρμογή αυτής από την Κοσμητεία, η εκκένωση ενός μεγάλου υπό κατάληψη χώρου που αφού ανακαινιστεί, θα συνιστά έναν ακόμη διαθέσιμο χώρο εκπαίδευσης στην διάθεση των φοιτητών. Στο πλαίσιο αναβάθμισης και του εξοπλισμού, η Σχολή έχει προχωρήσει, από την περυσινή ακαδημαϊκή χρονιά, στην δωρεάν παροχή στηθοσκοπίων για τους πρωτοετείς φοιτητές και στην διάθεση δαπανηρών εφαρμογών (apps) ιατρικού περιεχομένου. Στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, συνέβαλε καθοριστικά η διενέργεια όλων των εξετάσεων, σε κάθε μάθημα, μέσω των 400 και πλέον tablets που έχει προμηθευτεί το Τμήμα. Στην χρηματοδότηση όλων αυτών των αλλαγών έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και το Αγγλόφωνο τμήμα που διαθέτει η σχολή.
Έρευνα και Καινοτομία
Σημαντική είναι η δράση της Ιατρικής Α.Π.Θ. και στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας. Τα ερευνητικά προγράμματα που διενεργούνται αυτή τη στιγμή με τη στήριξη εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα, καλύπτοντας τομείς όπως η βιοϊατρική τεχνολογία, η γενετική και η τεχνητή νοημοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος που κατάφερε να αποσπάσει, στο διεθνές συνέδριο «Immersive Learning Research Network», το Βραβείο «Εξαιρετικής Συνεισφοράς στην Έρευνα», λόγω ερευνητικής εργασίας σχετικά με την αξιολόγηση πόρων εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση στην Ανατομία. Η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας & Εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. για την υποστήριξη και προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.
Εξωστρέφεια
Το συνολικό έργο που επιτελείται αλλά και ο στρατηγικός σχεδιασμός που δείχνει να αποδίδει, έχουν διευρύνει την εξωστρέφεια της Ιατρικής Α.Π.Θ., συνάπτοντας μία σειρά από διεθνείς συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε φοιτητές και ερευνητές να επωφεληθούν από διεθνή προγράμματα. Σήμερα, το Τμήμα Ιατρικής διατηρεί περισσότερες από 40 ενεργές συμφωνίες συνεργασίας με ομοταγή Πανεπιστήμια ή ισότιμα Ανώτατα Ιδρύματα της Ευρώπης, των Βαλκανίων και Παρευξείνιων χωρών, της Ρωσίας, των Η.Π.Α., του Καναδά, της Αυστραλίας, κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στο Αγγλόφωνο τμήμα που λειτουργεί στην Ιατρική ΑΠΘ από το 2021 και κάθε χρόνο υποδέχεται νέους και νέες από δεκάδες χώρες του πλανήτη που έρχονται στην πατρίδα της ιατρικής επιστήμης για να σπουδάσουν. Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη διεθνή αξιολόγηση, το Τμήμα Ιατρικής, κατατάχθηκε πρώτο μεταξύ των επτά Τμημάτων Ιατρικής της χώρας.
Μελλοντικές Προκλήσεις
Το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, εισερχόμενο στην νέα εποχή της ανώτατης εκπαίδευσης, όπου ο ανταγωνισμός δεν αφορά μόνο τα διεθνή όρια, έχει κάνει μεγάλα και τολμηρά άλματα. Θα πρέπει, ωστόσο, να προετοιμαστεί και για τις μελλοντικές προκλήσεις, όπως είναι: η συνεχής ανάγκη για προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών (ενδεχομένως και η εγχώρια ενοποίησή τους), η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση και στην έρευνα, η εξασφάλιση οικονομικής αυτοτέλειας και η διαρκής εξωστρέφεια. Με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και δέσμευση στην καινοτομία, το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ μπορεί όχι μόνο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις αυτές, αλλά και να διαμορφώσει το μέλλον της ιατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αναδεικνύοντάς την σε διεθνές κέντρο αριστείας και προόδου.
Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.