Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία του Χριστού σώζει τον κόσμο και βεβαίως δεν σώζεται από τον κόσμο»

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία του Χριστού σώζει τον κόσμο
- Διαφήμιση -

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία του Χριστού σώζει τον κόσμο και βεβαίως δεν σώζεται από τον κόσμο»

Στην παλαιά ιερά Μονή του Αγ. Πνεύματος, στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Εμμ. Παπά, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, χθες, Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024.

- Διαφήμιση -

Η ως είρηται ιερά μάνδρα, κτίσθηκε το έτος 1857, επί Μητροπολίτου Σερρών κυρού Ιακώβου, σε κατάφυτη περιοχή του χωρίου Αγ. Πνεύματος, με συνδρομές των ευλαβών κατοίκων, λειτουργούσα έως τις αρχές του 1900, ως ανδρώα ιερά Μονή.

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, η οποία τελέσθηκε υπαιθρίως, υπό του υπεραιωνοβίου ευσκιοφύλλου πλατάνου, στον προαύλειο χώρο της ιεράς Μονής, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ομίλησε επικαίρως, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η αγία Μητέρα μας Εκκλησία, εσύναξε όλους μας σήμερον, προκειμένου να δοξάσουμε τον εν Τριάδι υμνούμενο και δοξαζόμενο Θεό, να συγκροτήσουμε εν ενότητι την οικογένειά Του, να αποκτήσουμε πείρα ότι είμεθα μέλη της οικογενείας του Χριστού, να εμπνευσθούμε μέσα από τα μηνύματα του ιερού Ευαγγελίου, να γίνουμε σύσσωμοι και σύναιμοι με Εκείνον, κοινωνούντες Δεσποτικού Σώματος και Αίματος.
Σήμερον, δευτέρα, μετά την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, η αγία Πεντηκοστή, μας υποδεικνύει, με έναν τρόπο θαυμαστό και παράδοξο, συγκλονιστικό και εξαίσιο, τη δύναμη και το έργον του Παρακλήτου, του τρίτου Προσώπου της Παναγίας Τριάδος, που ζωοποιεί, καθαρίζει, φωτίζει, αγιάζει, συνέχει και διακρατεί ολόκληρη την κτίση, σε μια αδιάσπαστη ενότητα. Η δωρεά της αγίας Πεντηκοστής προς ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι η εν Αγίω Πνεύματι ενότητα, η οποία καρποφορεί θαυμαστώς στις ταπεινές και αγαθές καρδίες, καρπούς αγιοσύνης σωτηρίας και αιωνιότητος.
Προσκυνούμε λοιπόν, σήμερον, δοξολογικώς και λατρευτικώς, όπως βεβαίως και κάθε ημέρα της ζωής μας, αυτό τούτο το μυστήριον της Παναγίας Τριάδος, στενώς συνδεδεμένο με αυτό τούτο το μυστήριον της Εκκλησίας μας, το οποίον βιούται, ως αποκάλυψη και φανέρωση του ιδίου του Τριαδικού Θεού.

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία του Χριστού σώζει τον κόσμο Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία του Χριστού σώζει τον κόσμοΗ μία, αγία, καθολική και αποστολική, ορθόδοξος Εκκλησία μας, η μία και μοναδική Εκκλησία, είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο Οποίος παρατείνεται και φανερούται, ως φως, αλήθεια, αγιασμός, αγάπη και ζωή μέσα στην ανθρώπινη ζωή. Κεφαλή του μυστηριακού θεανθρωπίνου Σώματος της Εκκλησίας, είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ενώ ψυχή Του, αυτό το Πανάγιον Πνεύμα, που όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας. Αυτή η Εκκλησία, ως το μυστήριο του Χριστού, δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, εμπνέεται, αγιάζεται και φωτίζεται από το πυρ της Πεντηκοστής, διά τούτο και παραμένει ζωντανή, θαλερή, ορθία, δυνατή, αγιάζουσα τους ανθρώπους και την κτίση, εργαστήριο αγιοσύνης, διδασκαλείο των Ευαγγελικών αρετών, λιμάνι και θεραπευτήριο των ψυχών και των σωμάτων μας.
Η μητέρα όλων μας, η αγία του Χριστού Εκκλησία, έχει την αθάνατη ρίζα Της σε αυτό το ίδιο το υπέρξενο μυστήριο της Παναγίας Τριάδος, νοείται και φανερούται, ως έργον Θεού, κιβωτός σωτηρίας του κόσμου, ως ακένωτος πηγή χάριτος και ευλογίας. Εκείνη, σώζει τον κόσμο και δεν σώζεται από τον κόσμο, αγιάζει τα σύμπαντα και δεν αγιάζεται από το κτιστό, κατευθύνει προς νομάς σωτηρίους και δεν κατευθύνεται από καμία ανθρώπινη δύναμη και σκοπιμότητα.
Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία του Χριστού σώζει τον κόσμο Η Εκκλησία πάντοτε ενδύεται το λέντιον της διακονίας, της θυσίας και της προσφοράς, είναι όντως η αληθής και γνησία τροφός των πιστών παιδιών Της. Δεν είναι θεωρητικό αφήγημα, ούτε μουσειακό είδος, ούτε εργαλείο ουδενός ανθρώπου και καμίας εγκοσμίου ιδιοτέλειας, ει μη μόνον του Θεού για τη σωτηρία μας. Είναι η δύναμη του ουρανού, η χαρά των Αγγέλων, ο αληθής Παράδεισος, ο τρόπος υπάρξεως και σωτηρίας μας, η ποιότητα της ζωής μας, η νέα Κιβωτός, που διασώζει το γένος των ανθρώπων, από τον κατακλυσμό της αμαρτίας, ο οίκος ο μεγαλώνυμος των παιδιών του Θεού, των αγγέλων και των ανθρώπων.
Εάν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε αταλάντευτα και με πιστότητα την σωτήριο αυτή οδό, τότε η ζωή μας θα μεταμορφωθεί με την χάρη του Θεού σε πραγματικό Παράδεισο, σε μία κοινωνία, όπου θα βασιλεύει η αγάπη, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, το φως, η ειλικρίνεια, η χαρά και η αγάπη στις σχέσεις των ανθρώπων.
Δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι αναζητούν υποκατάστατα αυτής της χαράς, μέσα από μία ζωή χωρίς φως, αξίες, αρετές, ιδανικά και αγάπη. Θέλοντας να καλύψουν τα υπαρξιακά τους κενά, επιλέγουν αδιέξοδους δρόμους, κατρακυλώντας σε έναν πνευματικό κατήφορο χωρίς τέρμα.
Όμως, η απροθυμία της κοινωνίας μας να υιοθετήσει και να ακολουθήσει τα σωτήρια διδάγματα του Κυρίου μας, που ακεραιώνουν, αγιάζουν και φωτίζουν τον άνθρωπο, ως θείο πλάσμα, είναι ξεκάθαρα και αποκλειστικά αποτέλεσμα της προσωπικής μας οικτρής και προκλητικής αποτυχίας, του σκοταδιού, που εξακολουθούμε να φέρουμε από επιλογή μέσα μας. Ένα σκοτάδι, που ενσυνείδητα ο άνθρωπος επιλέγει και πολλαπλασιάζει, διότι έτσι καλύπτει, δικαιολογεί και βολεύει τα σκοτεινά του έργα. Η απροθυμία του σκοτισμένου και αυτοαναφορικού ανθρώπου να ακολουθήσει την οδόν του Κυρίου, τον οδηγεί σε τραγικές αποτυχίες και σε επώδυνες κρίσεις.
Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία του Χριστού σώζει τον κόσμο Ο Κύριος Ιησούς, ως ο μόνος παντοδύναμος Θεός, παραμένει ο αιώνιος και ανίκητος Κυβερνήτης της Εκκλησίας. Εκείνος στο τιμόνι, εμείς στα κουπιά του σκάφους της Εκκλησίας. Ανοηταίνουν όσοι πετροβολούν τον ουρανόν. Προετοιμάζουν για τον εαυτόν τους την αυτοκαταδίκη τους.
Ο Σωτήρας Χριστός, δια της Εκκλησίας Του, ανιστά τον κόσμο μέσα από αυτό το οντολογικό, ηθικό και πνευματικό τέλμα. Ο Κύριός μας φανερώνεται και βιούται μέσα στην Εκκλησία, ως η μοναδική Οδός σωτηρίας, μέσα από την οποία, ο άνθρωπος αγιάζεται, πραγματώνεται, ως υιός Θεού, ιεροποιείται και ωραιοποιείται. Ως παντοδύναμος Θεός, κτίστης, δημιουργός και συντηρητής του παντός, ως αυτοζωή, ειρήνη και αγάπη, καλεί εμάς, τα παιδιά Του, να εγκαταλείψουμε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να παύσουμε να λατρεύουμε τα σύγχρονα είδωλα, τα οποία αποστερούν από τον άνθρωπο την πληρότητα, τη χαρά, τη σωτηρία, τη θέα του προσώπου του Θεού.
Ας ακούσουμε και ας ακολουθήσουμε με πιστότητα, λοιπόν, τη φιλάνθρωπη και θεραπευτική φωνή του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού, τη φωνή της αληθείας, έτσι ώστε, διά της μετανοίας, να ελκύσουμε τη χάρη Του και να βασιλεύσει στη ζωή μας η ειρήνη, η χαρά, η αγάπη και η δικαιοσύνη Του».

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγ. Τριάδος, πέριξ του Καθολικού της ιεράς Μονής και τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού. Συμπροσευχητικώς παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης και Κ. Αχ. Καραμανλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διευθύνσεως Χρυσού, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Αγ. Πνεύματος και μέγα πλήθος του λαού του Θεού.

Τέλος, μετά και τη διανομή του αντιδώρου, μέλη τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδησαν πατροπαράδοτους μελωδικούς σκοπούς, από την πλούσια ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.