Απάντηση του Δ.Σερρών στην ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν.Σερρών

Απάντηση του Δ.Σερρών στην ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Σέρρες Ορισμός αριθμού υποψηφίων συμβούλων Τάσος Χατζηβασιλείου Μήνυμα εορτή Πολιούχων
- Διαφήμιση -

Απάντηση του Δ.Σερρών στην ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν.Σερρών

Με αφορμή την ανακοίνωση-παρέμβαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Σερρών, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Σερρών στις 23 Μαΐου 2024, κάνοντας λόγο για «καταστρατήγηση των πολεοδομικών διατάξεων και των αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών στους δημόσιους χώρους», ο Δήμος Σερρών αρχικά ευχαριστεί τους αρχιτέκτονες-μέλη του Συλλόγου για τις επισημάνσεις που έχουν καταθέσει. Τονίζει δε, ότι από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος σε συνεργασία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες προχώρησε σε ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ευταξία στους δημόσιους χώρους της πόλης των Σερρών.

- Διαφήμιση -

Ο Δήμος Σερρών και τα αρμόδια τμήματα, προτού αποστείλει το έγγραφο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, είχαν ξεκινήσει επιτόπιους ελέγχους, κάνοντας τις παρατήσεις στους επαγγελματίες και επέβαλλε και τα ανάλογα πρόστιμα σε όλους όσοι καταπατούν δημόσιο χώρο.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Δημάρχου Σερρών κ. Βαρβάρας Μητλιάγκα, των Αντιδημάρχων Υποδομών, Τεχνικών Έργων και Άμεσων παραβάσεων κ. Αθανάσιου Γάτσιου, Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Λαϊκών Αγορών και Αδειοδοτήσεων κ. Δημήτριου Μιχτσόγλου, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Σχολικών Υποδομών κ. Παύλου Πουλιάκα και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, τονίζονται τα παρακάτω:

-Για τις κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες συνιστούν πολεοδομικές παραβάσεις, η Υπηρεσία Δόμησης, κατόπιν καταγγελίας, συντάσσει έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμό προστίμων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις “περί αυθαιρέτων κατασκευών”. Αφού η έκθεση τελεσιδικήσει, συντάσσεται πίνακας καταγραφής αυθαίρετων κατασκευών, ο οποίος αποστέλλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία είναι αρμόδια για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 4495/2017 μέχρις ότου δημιουργηθούν τα παρατηρητήρια δόμησης, τα οποία αυτά θα είναι αρμόδια σύμφωνα με την περίπτωση αα) της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 4495/2017. Τέλος οι κατασκευές αυτές διατηρούνται από τους κατασκευαστές τους με τη βεβαίωση και πληρωμή του προστίμου διατήρησης.

-Η Δημοτική Αστυνομία, η οποία- να σημειωθεί είναι υποστελεχωμένη, κατά τους μήνες που αρχίζουν η υπαίθρια ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και η έκθεση προϊόντων καταστημάτων μη υγειονομικού ενδιαφέροντος, προσπαθεί καθημερινά να διαθέσει ένα συνεργείο 2 ένστολων για τον έλεγχο των κοινόχρηστων χώρων, τόσο με τακτικούς όσο και με έκτακτους ελέγχους.

Έως τώρα από τη Δημοτική Αστυνομία έχουν πραγματοποιηθεί 135 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε) και μη και σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
Α) Συντάχθηκαν 18 εκθέσεις ελέγχου καθ’ υπέρβαση αδείας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ή έλλειψη αδείας και εστάλησαν στην αρμόδια Διεύθυνση αδειοδοτήσεων του Δήμου Σερρών για περεταίρω ενέργειες.
Β) Εστάλησαν 8 εκθέσεις που αφορούσαν σταθερές κατασκευές, στην Υπηρεσία-τμήμα Δόμησης Σερρών, για έλεγχο.

Τραπεζοκαθίσματα Δ.Σερρών Τερζής Βασίλης Εστίαση Παράταση επέκταση τραπεζοκαθισμάτων -serrespost

-Σχετικά με την καταστροφή του αστικού εξοπλισμού των πεζοδρόμων και των πεζοδρομίων να σημειωθεί ότι γίνεται τακτικά έλεγχος και οι υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν στην αποκατάσταση, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των υλικών. Οι εργασίες εκτελούνται είτε από συνεργεία του Δήμου, είτε εντάσσονται σε έργα για την τακτική συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και των δικτύων. Σε περίπτωση βανδαλισμών και όχι φυσικής φθοράς, ειδοποιούνται οι αστυνομικές αρχές (αστυνομία, δημοτική αστυνομία) για την διερεύνηση και την επιβολή κυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση, μετά την διαπίστωση της καταστροφής, επανεξετάζεται η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά και τις τρέχουσες συνθήκες, όπως επάρκεια φωτισμού, συμπληρωματικά έργα, επισκεψιμότητα περιοχής κ.α.

-Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση-καταστροφή δέντρων και την κατάληψη των παρτεριών, το Τμήμα Πρασίνου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του, προβαίνει σε βεβαίωση παραβάσεων ή όχληση για αποκατάσταση ή αποτροπή βλαβών στο φυτικό κεφάλαιο, ανάλογα την περίπτωση. Επίσης, για κάθε είδους απώλεια ή άστοχη-καταστροφική επέμβαση ενημερώνεται η Δημοτική Αστυνομία. Όσον αφορά στην αποκατάσταση βλαβών ή βανδαλισμών του εξοπλισμού (στύλοι υποστήριξης και ατομικές περιφράξεις δένδρων, υπόγειο και επιφανειακό σύστημα άρδευσης), αυτή γίνεται άμεσα από την αρμόδια υπηρεσία, σε συνεργασία με τον ανάδοχο της παροχής υπηρεσίας «Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του Δήμου Σερρών» και την ΔΕΥΑΣ, όπου απαιτείται.
-Η φύτευση νέων δένδρων, σε αντικατάσταση όσων έχουν καταστραφεί σε πεζοδρόμια, πραγματοποιείται μόνον όταν υπάρχουν οι ικανές προϋποθέσεις, όπως το ικανό πλάτος πεζοδρομίου, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη ζώνη διέλευσης των πεζών (σύμφωνα με τη νομοθεσία για ΑΜΕΑ), η ύπαρξη ή μη αρδευτικού δικτύου και σχετική χρηματοδότηση.

Τέλος, όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω, ήδη ο Δήμος Σερρών και τα αρμόδια τμήματα, έχουν διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους και έχουν επιβληθεί τα ανάλογα πρόστιμα σε όλους όσοι καταπατούν δημόσιο χώρο. Για μια ακόμη φορά, ευχαριστούμε το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για τις επισημάνσεις του και σε δεύτερο χρόνο δεσμευόμαστε να καλέσουμε τους εκπροσώπους του, προκειμένου να συζητήσουμε δια ζώσης θέματα από αφορούν στην σερραϊκή κοινωνία.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.