Μισθοί στην Ελλάδα: Ποιοι πήραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών την τελευταία πενταετία.

katotatos_misthos
- Διαφήμιση -

Μισθοί στην Ελλάδα: Ποιοι πήραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών την τελευταία πενταετία.

Υψηλότερες αυξήσεις στον αγροτικό τομέα και την πληροφορική

Oι μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό στο πρώτο τρίμηνο του 2024, όπως και στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

- Διαφήμιση -

Ειδικότερα, οι αποδοχές ανά εργαζόμενο στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκαν κατά 4,8% έναντι πληθωρισμού (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat) 3,2% στο αντίστοιχο διάστημα. Στην Ευρωζώνη, οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5% έναντι 2,6% που έτρεχε ο πληθωρισμός. Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας οι μισθοί ίσα που κάλυψαν τον πληθωρισμό της περιόδου, ο οποίος εκτινάχθηκε το 2022 χωρίς οι μισθοί να αυξηθούν τότε αντίστοιχα.

Στην περίοδο 2019-2024, οι μέσες αποδοχές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 14,1% έναντι συνολικής αύξησης των τιμών καταναλωτή κατά 13,6% στην περίοδο αυτή. Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη οι μέσες αποδοχές αυξήθηκαν 20,5% αλλά και ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από αυτόν της Ελλάδας (19,5%). Σε σύγκριση με το 2015, οι μισθοί είχαν αυξηθεί στην Ελλάδα έως το 2023 μόνο κατά 5,2% έναντι αύξησης 22,6% στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.