Τιμή ημέρας 30 λεπτά και πάνω στο σκληρό σιτάρι, 966.000 τόνους υπολογίζει η Coceral την ελληνική σοδειά.

sklhro
- Διαφήμιση -

Τιμή ημέρας 30 λεπτά και πάνω στο σκληρό σιτάρι, 966.000 τόνους υπολογίζει η Coceral την ελληνική σοδειά.

Χτίζεται το «3» µπροστά για την τιµή στο σκληρό σιτάρι. Ήδη καταχωρούνται οι πρώτες πράξεις που θέλουν γνωστή εµπορική οικογένεια των Φαρσάλων να αγοράζει µε 30 λεπτά και στο χέρι, «σπάζοντας» επί της ουσίας τη «γραµµή µαζινό» των µεγάλων εµπορικών επιχειρήσεων που επιµένουν να παραλαµβάνουν ανοιχτά και να µην αναρτούν τιµή ηµέρας.

Τελευταία πινελιά σε µια σειρά εξελίξεων που δυναµώνουν αισθητά τη διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών, αποτέλεσε και η ανακοίνωση της Τούρκικης Αρχής Σιτηρών (TMO) πως δεν θα επιτρέψει εξαγωγές νέας σοδειάς σε χαµηλότερη τιµή από τα 360 δολάρια ανά τόνο FOB λιµάνι τους. Η µετατροπή στο δικό µας νόµισµα βγάζει 330 ευρώ ανά τόνο, που αφήνει περιθώρια για τιµές γύρω στα 30 λεπτά και στον Τούρκο παραγωγό. Με άλλα λόγια, το µέχρι τώρα επιχείρηµα του εγχώριου εµπορίου περί φθηνότερου τουρκικού σιταριού δεν βρίσκει πλέον πάτηµα.

- Διαφήμιση -

Όσον αφορά τώρα την εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, το ζήτηµα πλέον είναι οι γλώσσες και οι φήµες να µετατραπούν σε καθαρές κουβέντες και τιµές. Σε σχέση µε άλλες χρονιές το εµπόριο είναι πολύ διστακτικό να ανακοινώσει τιµές, ενώ από την µεριά της Ιταλίας ακούγεται πολύ το επιχείρηµα ότι η καλή σοδειά της Ισπανίας θα καλύψει στην αρχή της σεζόν τις δικές τους ανάγκες µε 320 ευρώ FOB λιµάνι τους. Το θέµα εδώ είναι πως το διαθέσιµο τονάζ της χώρας είναι πενιχρό µπροστά στους 2 εκατ. τόνους που υπολογίζει το Αµερικανικό Υπουργείο Γεωργίας πως θα εξάγει η Τουρκία, η οποία έχει θέσει κατώτατη τιµή που µαθηµατικά βγάζει 350 ευρώ ο τόνος παράδοση στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στα σκληρά σιτάρια, η εξαγωγή θεωρητικά είναι στα 300 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τα καλής ποιότητας σκληρά σιτάρια, χωρίς όµως αυτό να µεταφράζεται και σε συγκεκριµένες πράξεις. Επιπλέον, στη Φότζια δεν σηµειώθηκαν αλλαγές στις τιµές, καθώς συνηθίζεται να αλωνίζονται πρώτα κάποια σιτάρια και µετά να βγαίνει η λίστα για τα νέας εσοδείας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.