Μπεζεστένι | Αποχωρισμός: Έκθεση Μνήμης της Ανατολής

Μπεζεστένι | Αποχωρισμός: Έκθεση Μνήμης της Ανατολής
- Διαφήμιση -

Μπεζεστένι | Αποχωρισμός: Έκθεση Μνήμης της Ανατολής

Η Εταιρεία Μελέτης & Έρευνας Ιστορίας των Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Αποχαιρετισμός: Έκθεση μνήμης της Ανατολής» με κοστούμια από τη συλλογή του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.

- Διαφήμιση -

Μια λέξη μόνη της μπορεί να περιγράψει, ακόμα και έπειτα από 100 χρόνια, το δράμα της Μεγάλης Εξόδου.
Αποχωρισμός από την προγονική γη, το σπίτι και τα υπάρχοντα, τους γείτονες και φίλους. Η ρητή απόφαση έφερε τον ξεριζωμό των Χριστιανών από την Ανατολία – Καππαδοκία, και των Μουσουλμάνων από την Ελλάδα.

Η συλλογή του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών με αυθεντικά έργα του 18ου, του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, αναδεικνύει την ποικιλία και τον κόσμο της καθ’ ημάς Ανατολής. Η έκθεση οδηγεί σε ένα ταξίδι στην Οθωμανική Καππαδοκία ακριβώς πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών, σε ένα κάλεσμα, ένα τελευταίο συναπάντημα των κατοίκων – Χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Ευαγγελιστές, Αρμένιοι, Συριάνοι – καθώς και λίγοι κρατικοί υπάλληλοι και διπλωμάτες από ευρωπαϊκές χώρες ή την Ανατολή, που έφερναν τη μόδα από τα αστικά κέντρα.
Η έκθεση προσπαθεί να ενώσει, να ξανασμίξει αυτούς, που φύγαν, με αυτούς, που μείναν.

Η έκθεση θα λειτουργεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών (Μπεζεστένι) και θα διαρκέσει από τις 19 μέχρι τις 30 Ιουνίου. Καθημερινά, πλην Τρίτης, θα είναι ανοιχτά για το κοινό τις ώρες 8:00 με 14:00.
Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
Τα εγκαίνια της έκθεση θα γίνουν την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 και ώρα 8 το βράδυ. Θα παραστούν εκπρόσωποι του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης με χορευτικό συγκρότημα.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.