Με τα θεμελιώδη να τεκμηριώνουν τα 30 λεπτά στο σκληρό το εμπόριο συνεχίζει τις παραλαβές… ανοιχτά.

times
- Διαφήμιση -

Με τα θεμελιώδη να τεκμηριώνουν τα 30 λεπτά στο σκληρό το εμπόριο συνεχίζει τις παραλαβές… ανοιχτά.

Στη μεθοδευμένη άρνηση του εγχώριου εμπορίου να ανακοινώσει φέτος τιμή για το σκληρό σιτάρι, σκοντάφτει η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, με την επίσημη πολιτεία να κάνει τα στραβά μάτια, σε πείσμα των νόμων που ψηφίζονται κάθε τόσο από τη Βουλή για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που αφορούν σε εναρμονισμένη πρακτική τιμών και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι καλλιεργητές που έχουν τον τρόπο να αποθηκεύσουν σε ασφαλείς χώρους την παραγωγή τους, έχουν βάλει σημαντικές ποσότητες μέσα, στοιχείο το οποίο θα παίξει κι αυτό το ρόλο του στη διαμόρφωση των τιμών στη συνέχεια.

- Διαφήμιση -

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μόνο κάποιους μύλους να πληρώνουν στο χέρι τα 30 λεπτά για το σκληρό σιτάρι πρώτης ποιότητας νέας σοδειάς, ενώ το εμπόριο αρνείται πεισματικά να κόψει τιμή, παίζοντας με ανοιχτές τιμές και σε κάποιες περιπτώσεις με κάποια προκαταβολή και δέσμευση για κλείσιμο τιμής το Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, κακή εντύπωση έχει κάνει στις τάξεις των παραγωγών η πρωτοβουλία της ΕΑΣ Βόλου να ανακοινώσει για τις παραδόσεις προϊόντων από τα μέλη της, προκαταβολή μόλις 22 λεπτά για το σκληρό σιτάρι και 16 λεπτά για το κριθάρι. Παρά το γεγονός ότι όπως κάθε χρόνο η Ένωση έχει τη βούληση να καταβάλει συμπληρωματική τιμή, με βάση την τελική εκκαθάριση, το χαμηλό επίπεδο στο οποίο ορίζεται η προκαταβολή είναι κάτι που δεν διευκολύνει τη θέση του παραγωγού, γενικότερα στην εγχώρια αγορά.

Στο μεταξύ, η διαδικασία του αλωνισμού οδεύει προς ολοκλήρωση στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι αποδόσεις στο σκληρό δείχνουν εν γένει καλύτερες απ’ ότι εκτιμούσαν πριν λίγο καιρό οι παραγωγοί, ενώ οι ποιότητες αγγίζουν κορυφαία επίπεδα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζήτηση που θα έχουν το επόμενο διάστημα τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.