Παρέμβαση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024

perivallon
- Διαφήμιση -

Παρέμβαση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να μας ευαισθητοποιεί και να μας ενεργοποιεί ως πολίτες και ως κοινωνίες για τα σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει στην αποκατάσταση της γης που αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα κυρίως εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Το φετινό κεντρικό μήνυμα #GenerationRestoration επιχειρεί να μας κινητοποιήσει για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, πολίτες, φορείς, κρατικές αρχές, και να συμβάλουμε στην προσπάθεια αποκατάστασης των δασών, των πηγών, του εδάφους, της βιοποικιλότητας. Για τη φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ο OHE προβάλλει τρεις προκλήσεις που παίζουν βασικό ρόλο στην αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αποκατάσταση της Γης, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Ουσιαστικά ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στη σημασία της αποκατάστασης υποβαθμισμένων εδαφών και οικοσυστημάτων για την υποστήριξη της γεωργίας, την προστασία των υδατικών πόρων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων στις κλιματική κρίση.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που εκπροσωπεί 123 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τονίζει ότι το μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι δραματικά επίκαιρο, αφού η κλιματική κρίση έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους ιδιαίτερα στην Μεσόγειο που αποτελεί hot spot της κλιματικής κρίσης.
Οι αλλαγές στα μοτίβα των βροχοπτώσεων (μικρής διάρκειας και έντασης βροχοπτώσεις), αλλά και η απουσία βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας μειώνουν τη διαθέσιμη ποσότητα νερού για ύδρευση. Σε περιοχές με έντονα φαινόμενα λειψυδρίας έχουμε υπεράντληση του υπόγειου υδροφόρου με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα υφαλμύρινσης, γεγονός που αυξάνει το κόστος και την πολυπλοκότητα της επεξεργασίας του νερού για πόσιμη χρήση.
Επομένως, η κλιματική κρίση απαιτεί προσαρμογές των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αποθήκευσης και διαχείρισης του νερού, της αποκατάστασης των υποδομών μετά από καταστροφές και της εφαρμογής τεχνολογιών που εξοικονομούν νερό. Ενδεικτικά κάποιες δράσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν από τις Δ.Ε.Υ.Α. είναι:
– Αύξηση της επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού από τις εγκαταστάσεις αστικών υγρών αποβλήτων που αυτή την στιγμή στη χώρα μας είναι χαμηλή, περίπου στο 2%.
– Διαχείριση των ομβρίων υδάτων με εγκατάσταση υποδομών για τη συλλογή και αποθήκευση τους για επαναχρησιμοποίηση σε άρδευση και άλλες χρήσεις.
– Αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών ώστε να μειώσουν την κατανάλωση νερού, την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
– Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού και των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.
Οι συνθήκες λοιπόν που δημιουργεί η κλιματική κρίση απαιτούν άμεση προσαρμογή των υποδομών των Δ.Ε.Υ.Α., ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών, εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αναθεώρηση των διαδικασιών για τη διαχείριση των νερών και των λυμάτων, καθώς και ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην προσπάθεια προστασίας των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Η προστασία του περιβάλλοντος για να είναι αποτελεσματική απαιτεί την συμμετοχή όλων μας.

- Διαφήμιση -

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.