Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών: Τρεις μήνες μετά τη συνάντηση με την Δήμαρχο Σερρών… ουδέν νεότερο!

- Διαφήμιση -

Για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την προσβασιμότητα των κινητικά αναπήρων σε δρόμους και πεζοδρόμια των  Σερρών, ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων ν. Σερρών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει, ότι παρά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη νέα Δήμαρχο Σερρών και την αναγνώριση από μέρους της του δικαιου των αιτημάτων μας, ουδεμία εξέλιξη έχει πραγματοποιηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που επισημάνθηκαν ως πρωτης προτεραιότητας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ο ΣΚΑΣΕ αναφέρει:

Στις 19/02/2024 αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου μας συναντήθηκε με τη νέα Δήμαρχο Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάνγκα. Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο σύλλογος μας αναφέρθηκε εκτεταμένα στα πολλά και διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κινητικά ανάπηροι κατά τη μετακίνηση τους στην πόλη των Σερρών, κάνοντας χρήση του αναγκαίου ατομικού εξοπλισμού τους (ηλεκτρικό αμαξίδιο, κα.).

- Διαφήμιση -

Τις επόμενες ημέρες η Δημοτική αρχή έλαβε και γραπτά μέσω e-mail τις επικαιροποιημένες θέσεις και προτάσεις του συλλόγου μας για την επίλυση των ζητημάτων που κουβεντιάσαμε στη συνάντηση, των οποίων το κεντρικό σκεπτικό μαζί με την τότε συγκεκριμενοποίηση τους ο σύλλογος μας είχε επίσης υποβάλει και στην προηγούμενη αρχή. Το σκεπτικό μας μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τους τρεις ακόλουθους πολύ σημαντικούς άξονες:

  1. Τη σταθερή-άμεση συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου με ορισμένους από το σύλλογο μας εκπροσώπους σχετικά με το θέμα της προσβασιμότητας σε δρόμους/πεζοδρόμια της πόλης και συναφών ζητημάτων όπως η ανάγκη επειγόντων παρεμβάσεων, αλλά και με το θέμα των δημόσιων και ιδιωτικών θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ.
  2. Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης του Δήμου σε συγκεκριμένες οδούς και περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους ΑμεΑ στη διεκπεραίωση κρίσιμων και στοιχειωδών λειτουργειών και στις οποίες έχουν παρατηρηθεί επείγοντα και σοβαρά προβλήματα. Οι επιδιορθώσεις και ορισμένες νέες κατασκευές τονίσαμε ότι έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη από «χτες» στις οδούς Βενιζέλου, Μεραρχίας/Κ. Καραμανλή και στο τετράγωνο όπου βρίσκεται το κτήριο του ΙΚΑ/ΕΦΚΑ και οι επιτροπές των ΚΕΠΑ.
  3. Το σχεδιασμό/δημιουργία «διαδρόμων προσβασιμότητας» με σκοπό τη μεσοπρόθεσμη βελτίωση της κατάστασης στις γειτονιές της πόλης. Πρόκειται για διαδρομές πλήρως προσβάσιμες σε χρήστες ηλεκτρικών και χειροκίνητων αμαξιδίων, άλλου εξοπλισμού, οι οποίες θα «ενώνουν» το Δημαρχείο με σημεία μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος. Για αρχή προτείνουμε τις διαδρομές: ΔΕΗ-Δημαρχείο, ΔΙΠΑΕ-Δημαρχείο, Λαϊκή αγορά-Δημαρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη συνάντηση μας και σε μετέπειτα σχετικό δελτίο τύπου ο δήμος χαρακτήρισε τις θέσεις και τα αιτήματα μας «σαφή» και «δίκαια». (https://www.serres.gr/synantisi-antiprosopias-toy-syllogoy-kinitika-anapiron-n-serron-me-ti-dimarcho-serron-varvara-mitliagka/).

Εντούτοις τρεις μήνες μετά, ουδεμία κίνηση από το δήμο έχει παρατηρηθεί.

Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται και πλέον είναι επικίνδυνη στις τρεις οδούς/περιοχές, όπου ζητήσαμε άμεση επέμβαση. Νέα πολύ σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλους οδούς, όπως Ραιδεστού, Παύλου Μελά, 29ης Ιουνίου, Βασ. Βασιλείου, Ν. Πλαστήρα, Κομνηνών, στις καθέτους μεταξύ Εθν. Αντιστάσεως και Μεγ. Αλεξάνδρου, για να αναφέρουμε μόνο ενδεικτικά κάποιες. Στασιμότητα υπάρχει στο ζήτημα των θέσεων στάθμευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, είναι αδύνατο να διαμορφωθούν συνθήκες για να ύπαρξη η πολυπόθητη τομή σε αυτά τα ζητήματα, η οποία θα εναρμονίσει και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία με την πραγματικότητα της πόλης.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή να κινηθεί άμεσα, με ταχύτητα και κυρίως με μεγαλύτερη βούληση και σε συνεργασία μαζί μας σε αυτά τα θέματα. Διαφορετικά άλλη μία δημαρχιακή θητεία θα λήξει και το έργο της θα περιοριστεί σε παρεμβάσεις που δε θα μπορούν να αναιρέσουν ούτε τις επιπτώσεις από τις φθορές που προκλήθηκαν σε προηγούμενες κατασκευές, σε κινήσεις που θα ήταν άξιες λόγου πριν 20 και 30 έτη.

Οι ΑμεΑ και άλλοι Σερραίοι έχουμε κουραστεί και υποφέρει απ’ αυτή την επανάληψη. Ζητούμε να ξεκινήσει η υλοποίηση όσων θέσαμε και στη νέα Δημοτική αρχή. Είμαστε πρόθυμοι να διευκολύνουμε με απόψεις /προτάσεις, χωρίς να διεκδικούμε την κατοχή της απόλυτης αλήθειας. Διεκδικούμε όμως να δούμε επιτέλους την πόλη να αλλάζει ουσιαστικά!

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.