Σέρρες: Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 15/5/24 Σέρρες - Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 18 Οκτωβρίου Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας 31/5/23 Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 22/3/23 Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας-serrespost
- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και ώρα 7 μ.μ.
21η Διδακτική περίοδος 2023-2024, Μάθημα 28ο
Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Νικ. Νικολάου 20)

Θέμα: « Γλώσσα ρει » (η ροή της γλώσσας): καταγραφή, εξέταση και σχολιασμός ελληνικών λέξεων της εποχής μας των οποίων γίνεται ευρεία χρήση στην καθημερινότητά μας.
Εισηγητές: Ομάδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Σερρών.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καρυώτου Γιαννούλα, φιλόλογος – Παπαγεωργίου Αγάπη , φιλόλογος.

- Διαφήμιση -

Συντονίστρια της εκδήλωσης η κα Βίκυ Φλέσσα, κλασική φιλόλογος και δημοσιογράφος.

Το θέμα της γλώσσας και ειδικότερα της ελληνικής είναι διαχρονικά επίκαιρο και εξετάζεται κατά καιρούς από ποικίλες πλευρές. Για παράδειγμα στις μέρες μας έχoυν γίνει αντικείμενο εξέτασης η γλώσσα των νέων (νεανική αργκό), τα grιklish, η γλώσσα των κινητών με τις άφθονες συντομογραφίες, το θέμα της εισροής ξένων λέξεων, ιδιαίτερα της αγγλικής, στον κορμό της ελληνικής και ο βαθμός αφομοίωσής τους κ. α.
Στο συγκεκριμένο project οι μαθητές που εργάστηκαν σ’ αυτό αντιμετώπισαν τη γλώσσα από μια πολύ ιδιαίτερη οπτική γωνία: τους απασχόλησαν λέξεις της νεοελληνικής οι οποίες, χωρίς να ανήκουν σε κάποια επαγγελματική ή κοινωνική αργκό, ακούγονται πάρα πολύ συχνά την τελευταία τουλάχιστον 5/ετία. Κάποιες υπήρχαν ήδη από το παρελθόν και λόγω των συνθηκών αναβαπτίστηκαν , με έμφαση σε κάποια συγκεκριμένη σημασία τους π.χ. η λ. «πρωτόκολλο» (λέξη της εποχής covid) ή «κανονικότητα». Άλλες δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί σε αρκετά από τα συμβατικά λεξικά, όπως π.χ. η λ. «εργαλειοποίηση». Οι μαθητές προσπάθησαν , λοιπόν, να κάνουν μια καταγραφή αυτών των λέξεων και να παρακολουθήσουν την πορεία τους, εξ ου και ο τίτλος του project : «γλώσσα ρει» , κατά το «πάντα ρει» του Ηράκλειτου. Θέλησαν δηλ. μεταξύ των άλλων να τονίσουν αυτό, που πρωτίστως ένιωσαν και οι ίδιοι, ότι η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν «φυλακίζεται» μέσα σε λεξικά.
Αξίζει να ειπωθεί πως η σύλληψη της ιδέας αυτής της εργασίας γεννήθηκε κατά την covid εποχή, όταν κάποιες λέξεις της νεοελληνικής με σπάνια και εξειδικευμένη χρήση , άρχισαν κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας.

Αυτή η ιδιαίτερη ματιά πάνω στη γλώσσα συμπεριέλαβε και διανθίστηκε με όσα ακολουθούν και πάνω στα οποία τα παιδιά εργάστηκαν πυρετωδώς σε όλη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές συμπεριέλαβαν στην εργασία τους : Σύντομο θεατρικό δρώμενο με θέμα τη γλώσσα, επιλογή και παρουσίαση μιας πεντάδας από τις λέξεις που εντόπισαν στη διάρκεια της χρονιάς, βίντεο με ερωτήματα που απευθύνουν προς τον διεθνούς φήμης καθηγητή γλωσσολογίας κ. Μπαμπινιώτη και βιντεοσκοπημένη απάντηση του τελευταίου . Επίσης, βιντεοσκοπημένη έρευνα γύρω από τη γνώση της ερμηνείας ελληνικών επιγραφών ( σε παλαιότερη μορφή της γλώσσας) καταστημάτων και κτηρίων της πόλης , σύντομος διάλογος των παιδιών επί σκηνής , με χρήση ελληνικών και αγγλικών λέξεων, παρουσίαση της λέξης που επέλεξαν ως λέξη της φετινής χρονιάς.

Την όλη εκδήλωση που θα παρουσιαστεί από πάνελ μαθητών του 3ου Γυμνασίου Σερρών, θα συντονίζει η δημοσιογράφος κα Φλέσσα, η οποία έχει δείξει και η ίδια ξεχωριστή ευαισθησία και σταθερό ενδιαφέρον για τα γλωσσικά μας ζητήματα. Γεννημένη σε μια από τις ιστορικότερες και ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, το Ναύπλιο, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με υποτροφία στη Νομική Αθηνών απ’ όπου και αποφοίτησε. Είναι τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ (1995), μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας και της ΑctionAid. Έχει εργαστεί πάνω από 30 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, όπου παρουσιάζει την πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή , «Σε προσκυνώ γλώσσα» με τον καθηγητή γλωσσολογίας κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη. Είναι επίσης η παρουσιάστρια της μακροβιότερης εκπομπής συνεντεύξεων , «Στα Άκρα». Τον Ιούνιο του 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρμός» το βιβλίο της «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» Όπως έχει δηλώσει και η ίδια η Παιδεία και ο Πολιτισμός ήταν ( και είναι) πάντα στο επίκεντρο της σκέψης και της εργασίας της.
Συνεργασία υπήρξε ανάμεσα στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Σερρών και στον διαπρεπή γλωσσολόγο κ. Μπαμπινιώτη Γεώργιο,

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.