Culture trip: Συνδυάζοντας city break με πολιτισμό στην Ευρώπη τον Μάιο

Culture trip
- Διαφήμιση -

Culture trip: Συνδυάζοντας city break με πολιτισμό στην Ευρώπη τον Μάιο

Ο συνδυασμός μιας αγαπημένης δημιουργικής εμπειρίας με τις χάρες ενός αστικού ταξιδιού είναι πάντοτε μια καλή αφορμή.

- Διαφήμιση -

Πολλές φορές ο πολιτισμός σε κάθε του πτυχή είναι η καλύτερη αφορμή για ταξίδι. Ο συνδυασμός μιας αγαπημένης δημιουργικής εμπειρίας με τις χάρες ενός αστικού ταξιδιού είναι πάντοτε μια καλή αφορμή να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα. Μεγάλος σύμμαχος εδώ η άνοιξη και η πραγματικότητα που επιβάλλει.

Ο Μάιος, ο πλέον ένδοξος εαρινός μήνας είναι και αυτός που μας προετοιμάζει για την πλούσια καλοκαιρινή συνθήκη των events που αφορούν κάθε έκφανση της πολιτιστικής δημιουργίας (μουσική, κινηματογράφος, χορός, εικαστικά) και μας συστήνεται παράλληλα ως ιδεώδης χρονικός τόπος ανάμεσα στα πρώτα αμφίβολα βήματα της εποχής που φεύγει κι αυτής που έρχεται φλεγόμενη.

Το Travel.gr ετοίμασε μια λίστα από πόλεις και μέρη κομβικής σημασίας σε ό,τι αφορά τον επιθυμητό συνδυασμό πολιτισμού και διασκέδασης, σε τόπους σχεδιασμένους να προσφέρουν και τα δύο ζητούμενα απλόχερα. Και πολιτιστική δραστηριότητα πλούσια και διαφυγές πολλαπλές για όσους επιζητούν μια γερή γεύση από την τοπική ζωή πέραν της ειδικής συνθήκης.

Σικελία/Photo: Unsplash

Σικελία/Photo: Unsplash

Σικελία
Στη σικελική γη του Μαΐου τα φεστιβάλ δεν αφορούν τόσο τις εξελίξεις της μουσικής ή του σινεμά σε παρόντα χρόνο αλλά τις παραδόσεις που εφάπτονται στα βάθη των αιώνων. Την τιμητική της έχει εδώ η ανατολική πλευρά της πελώριας νήσου. Συγκεκριμένα, τις δύο πρώτες Κυριακές του Μάη στις Συρακούσες γιορτάζουν την σωτηρία από την επέλαση του λιμού το 1642, περιφέροντας το άγαλμα της Αγίας Λουκίας στους δρόμους και στήνοντας πανηγύρι γύρω του με μουσική και χορό. Την τρίτη εβδομάδα του μήνα στο Νότο, στο Infiorata Festival, την τιμητική τους έχουν τα λουλούδια που απλώνονται εν είδει μωσαϊκού κατά μήκος των κεντρικών οδών της πόλης για να εορταστεί η θερμή περίοδος μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου που συνιστά τη «βαθιά» Άνοιξη. Tέλος, προετοιμάζοντάς σας για την εμπειρία της ολοζώντανης σύνδεσης με τη Μεγάλη Ελλάδα -που θα την βρίσκετε πανταχού παρούσα από τα ερείπια του Ακριτζέντο μέχρι τις Συρακούσες- το Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου που διαδραματίζεται από τις 10 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου στις Συρακούσες, αποτελεί την βέλτιστη επιλογή για τους λάτρεις της σκηνής.

Η γειτονιά των μουσείων/Photo: Shutterstock

Το άγαλμα του Γιόχαν Στράους στη Βιέννη/Photo: Shutterstock

Βιέννη
Αν στο άκουσμα της λέξης Βιέννη σας έρχεται αυτομάτως η εικόνα της διάσημης Φιλαρμονικής και η κλασική μουσική γενικότερα, τότε έχετε μια λειψή εικόνα του τι ακούνε οι Βιεννέζοι. Έτσι, δίπλα σε φεστιβάλ όπως το wean hean festival, όπου το ιδιαίτερο στυλ folk μουσικής της πρωτεύουσας ονόματι schrammelmusik έχει την τιμητική του έως τις 11 Μαΐου υπάρχει το αφιερωμένο στα blues Vienna Blues Spring και το Vienna Festwochen, που περιλαμβάνει πρωτοποριακά παντρέματα θεάτρου και μουσικής και διαρκεί από τα μέσα του μήνα μέχρι τα μέσα του επόμενου. Υπάρχει ασφαλώς και η ορχηστρική Βιέννη, στη γνώριμη μορφή της κλασικής μουσικής, όπως τη συναντάμε στη μορφή της μεγάλης υπαίθριας συναυλίας Fest der Freude της Φιλαρμονικής, στις 8 Μαΐου.

Πέραν τούτων, η Βιέννη σας δίνει πολλές πάσες για μια ή περισσότερες επισκέψεις σε καταπράσινα πάρκα και μπαρόκ ανάκτορα, γκαλερί και σημαντικά μουσεία, με την καλλιτεχνική Συνοικία των Μουσείων να επιβεβαιώνει την φήμη της ως την πιο αυτοκρατορική πρωτεύουσα της σύγχρονης Ευρώπης.

Photo: Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Πράγας/Facebook

Photo: Γιορτή Βιβλίου/Facebook

Πράγα
Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής και Φεστιβάλ Βιβλίου και μέρες ειδικά αφιερωμένες στο θέατρο. Η Πράγα, με το που μπαίνει ο Μάιος, ετοιμάζεται για το φεστιβάλ United Islands, που μεταξύ 5ης και 6ης Μαΐου σμίγει κάθε τάση της ποπ, ροκ και χιπ-χοπ μουσικής. Ακολουθεί η Γιορτή του Βιβλίου, μεταξύ 11 και 14 Μαΐου, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ που ξεκινάει στις 12 του μήνα και κρατάει μέχρι τις αρχές Ιουνίου και το Φεστιβάλ Αγγλικού Θεάτρου μεταξύ 22 και 27 Μαΐου. Στο ενδιάμεσο λαμβάνει χώρα και ένα Συνέδριο αφιερωμένο στην τέχνη του tattoo, από 19 έως 21 Μαΐου.

Όντας στην Πράγα φυσικά έχετε πολλές επιλογές που σχετίζονται με τον πλούσιο πολιτιστικό κόσμο της κεντροευρωπαϊκής μητρόπολης. Και μόνο μια βόλτα στην πόλη αποδεικνύεται πραγματικό παιχνίδι πολιτισμού, ιστορίας και αρχιτεκτονικής, με τα γοτθικού τύπου κτίρια και τις μεγαλοπρεπείς μεσαιωνικές εκκλησίες να φτιάχνουν ένα σκηνικό σπουδής στην κουλτούρα της πόλης και της χώρας ευρύτερα.

Photo: Φεστιβάλ Άνοιξης Βουδαπέστης/Facebook

Η μεσαιωνική εκκλησία του Ματθαίου/Photo: Unsplash

Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας/Photo: Shutterstock

Βουδαπέστη
Η «Βασίλισσα του Δούναβη», η Βουδαπέστη, δεν εφησυχάζει καθόλου τον Μάιο, καθώς τρέχει ήδη το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ, που διαρκεί έως τα μέσα του Μαΐου και περιλαμβάνει κάθε είδους μουσική, από φολκ μέχρι κλασική, μουσική δωματίου και χορευτικές παραστάσεις ειδικά προσαρμοσμένες στα μουσικά events. Από τις 12 έως τις 14 Μαΐου διαρκεί ένα εξίσου ενδιαφέρον φεστιβάλ που ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές των fun της Ιστορίας. Πρόκειται για τα Floralia, που είναι αφιερωμένα στην ζωή και τις παραδόσεις της αρχαίας Ρώμης και τα οποία εκτός από το μουσειακό κομμάτι περιλαμβάνουν πλήθος δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους μεγάλους.

Πέραν τούτων, μια βόλτα στη Βουδαπέστη θα σας οδηγήσει σε μια σειρά από μέρη γεμάτα από πολιτιστικές αναφορές, η τεράστια συλλογή τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουγγαρίας, η θεαματική γειτονική Εκκλησία του Ματθία, η Εβραϊκή Συνοικία που έχει αναδειχθεί στην πιο cool γειτονιά της πόλης και είναι δημοφιλής όχι μόνο για τα καφέ και τα μπαρ της αλλά και για τα καλλιτεχνικά δρώμενα, είναι μερικά μόνο από τα πιο σημαντικά spots σε ό,τι αφορά τα δημιουργικά must της πόλης.

Sverd i fjell/Photo: Shutterstock

Photo: MaiJazz/Facebook

Καθεδρικός του Stavanger/Photo: Shutterstock

Σταβάνγκερ
Με το που μπαίνει ο Μάιος στο νορβηγικό Σταβάνγκερ η πόλη προετοιμάζεται για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής MaiJazz, που συγκεντρώνει την crème de la crème των βιρτουόζων του συγκεκριμένου μουσικού είδους. Συγκεκριμένα, από 3 έως 8 Μαΐου τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας jazz παρελαύνουν για να δώσουν ο καθένας το δικό του αποτύπωμα, που φέρει το στίγμα της προσωπικότητας και της προσωπικής μουσικής γλώσσας του. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ -που φέτος συμπληρώνει 35 έτη ζωής- προβλέπονται υπαίθρια και στεγασμένα events που ανοίγουν την παλέτα των επιλογών προς όσους θέλουν να γνωρίσουν νέους τρόπους επαφής με την παγκόσμια γλώσσα του ξεχωριστού αυτού ήχου.

Πέραν του φεστιβάλ βέβαια το Σταβάνγκερ αποδεικνύεται άκρως ενδιαφέρον και σε κάθε άλλη πτυχή του σύγχρονου πολιτισμού, αφού σας προσφέρει την ευκαιρία να περιηγηθείτε στο απρόσμενα ενδιαφέρον Νορβηγικό Μουσείο Πετρελαίου, όπου φιλοξενείται μια απρόσμενα ενδιαφέρουσα ιστορία της εξορυκτικής βιομηχανίας και των ανθρώπων της. Ή να έρθετε σε επαφή με κτίρια σαν τον γοτθικού ρυθμού Καθεδρικό Ναό και το εμβληματικό μπρούντζινο γλυπτό Sverd i fjell, δείγματα και τα δύο μιας κοινωνίας ανοικτής στην τέχνη και τους «χυμούς» της, σε ένα περιβάλλον που δεν ταυτίζεται με την παγιωμένη εικόνα του σκληρού, αλπικού ψύχους, ούτε σε επίπεδο ζωής, αλλά ούτε κλίματος.

TRAVEL TEAM

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.