Μισείτε το τρέξιμο; Ξεγελάστε τον εγκέφαλό σας να το κάνει, με 3 τεχνικές

Μισείτε το τρέξιμο
- Διαφήμιση -

Μισείτε το τρέξιμο; Ξεγελάστε τον εγκέφαλό σας να το κάνει, με 3 τεχνικές

Καλύτερη καρδιακή υγεία, βελτίωση ποιότητας ύπνου και μνήμης και αυξημένη διάθεση και ενέργεια είναι μερικά μόνο από τα καλά που προσφέρει το τρέξιμο, μια συνήθεια που δυστυχώς πολλοί από εμάς απλά αρνούμαστε να υιοθετήσουμε

Το τρέξιμο, για πολλούς, είναι σαν ένα πικρό φάρμακο. Ξέρουμε ότι μας κάνει καλό, αλλά και μόνο η σκέψη του να δέσουμε τα παπούτσια μας και να βγούμε στο δρόμο, μπορεί να προκαλέσει αισθήματα βαρεμάρας και άρνησης. Παρόλα αυτά ο λόγος που τόσοι ειδικοί επιμένουν να το ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι πολλοί περισσότεροι από το να έχουμε απλώς μια καλή φυσική κατάσταση.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με το WebMd το τρέξιμο είναι ικανό να βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας μας ξεκινώντας με την υγεία της καρδιάς μας. Μάλιστα, το τρέξιμο, ή το τζόκινγκ, είναι μία από τις καλύτερες καρδιολογικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για αυτήν, ενώ το τρέξιμο για τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι δρομείς πιο συγκεκριμένα, μειώνουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον το τρέξιμο βοηθάει στην βελτίωση της υγείας των γονάτων και της πλάτης. Μια μελέτη σε 675 μαραθωνοδρόμους διαπίστωσε ότι είχαν χαμηλότερο ποσοστό αρθρίτιδας σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Τα γόνατα και η πλάτη των δρομέων επηρεάστηκαν θετικά. Όσο περισσότερο τρέχουμε λοιπόν, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην πλάτη καθώς γερνάμε.

Πολλοί άνθρωποι βέβαια τρέχουν, όχι μόνο για τα προαναφερθέντα, αλλά επειδή αισθάνονται καλύτερα, όταν το κάνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί γενικότερα η άσκηση συμβάλλει στην ενίσχυση της διάθεσης, της συγκέντρωσης και της συνολικής ποιότητας ζωής σας. Επιπλέον, το τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου, γεγονός που θα μας κάνει να νιώθουμε ξεκούραστοι και πιο συγκεντρωμένοι την επόμενη ημέρα.

Δυστυχώς, ακόμα και αν όλα τα παραπάνω είναι ευρέως γνωστά οι περισσότεροι άνθρωποι απλά αρνούνται, ή δεν βρίσκουν την θέληση να κάνουν αυτή την άσκηση μια νέα τους συνήθεια. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχαν τρόποι να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε όχι απλώς να ανέχεται, αλλά να απολαμβάνει πραγματικά το τρέξιμο; Ακολουθούν τρία hacks που θα σας βοηθήσουν να επαναπρογραμματίσετε τον εγκέφαλό σας και να μετατρέψετε το τρέξιμο από αγγαρεία σε ευχαρίστηση.

1. Επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου μας
Ο εγκέφαλός μας έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόζεται και να διαμορφώνει νέες συνήθειες. Αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το τρέξιμο, μπορούμε να αλλάξουμε τις νευρικές οδούς που σχετίζονται με αυτό. Αντί λοιπόν να το βλέπετε ως ένα τρομακτικό καθήκον, προσπαθήστε να εστιάσετε στα οφέλη που επιφέρει -βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, μείωση του στρες και απελευθέρωση ενδορφινών που προκαλούν ευεξία. Ξεκινήστε θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και γιορτάζοντας μικρές νίκες στην πορεία. Σταδιακά, ο εγκέφαλός σας θα συνδέσει το τρέξιμο με θετικές εμπειρίες, καθιστώντας το μακροπρόθεσμα πιο ευχάριστο.

Επιπλέον, ενσωματώστε τεχνικές οπτικοποίησης στη ρουτίνα σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να κινείται αβίαστα κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας, νιώθοντας δυνατός και αναζωογονημένος. Ο οραματισμός μιας τόσο έντονα καλής στιγμής μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και κινήτρων, διευκολύνοντας το να δέσετε τα παπούτσια σας και να βγείτε από την πόρτα.

2. Κάντε διαλείμματα, αλλά επιμείνετε στο στόχο
Ένα συνηθισμένο λάθος μεταξύ των αρχάριων δρομέων είναι να πιέζετε πολύ σκληρά το σώμα σας, οδηγώντας σε εξουθένωση και δυσαρέσκεια. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να τρέξετε μεγάλες αποστάσεις από την αρχή, αγκαλιάστε την έννοια της διαλειμματικής προπόνησης. Μεταβείτε από περιόδους τρεξίματος σε χρόνους περπατήματος για να χτίσετε την αντοχή σας σταδιακά. Κάνοντας αυτά τα διαλείμματα, όχι μόνο μειώνετε τη σωματική καταπόνηση, αλλά αποτρέπετε και την πνευματική κόπωση. Κατατμίζοντας το τρέξιμό σας σε διαχειρίσιμα τμήματα, θα σας είναι πιο εύκολο να παραμείνετε παρακινημένοι και να διατηρήσετε θετική νοοτροπία. Να θυμάστε, η πρόοδος δεν είναι πάντα γραμμική – ακούστε το σώμα σας και προσαρμόστε το ρυθμό σας ανάλογα.

Ωστόσο, ενώ είναι σημαντικό να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει διαλείμματα, η συνέπεια είναι το κλειδί. Τηρήστε ένα πρόγραμμα προπόνησης που περιλαμβάνει τόσο ημέρες ξεκούρασης όσο και ενεργητική αποκατάσταση για να αποφύγετε τους τραυματισμούς και να εξασφαλίσετε μακροπρόθεσμη επιτυχία.

3. Πάρτε ένα σκύλο
Λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά μπορεί επίσης να γίνει και ο καλύτερος σύντροφος στο τρέξιμο. Τα σκυλιά λοιπόν φαίνεται ότι αγαπούν τη ρουτίνα και αποζητούν την τακτική άσκηση, καθιστώντας τα τον τέλειο σύντροφο για τους απρόθυμους εν δυνάμει δρομείς. Αυτή η απλή πράξη του περπατήματος ή του τρεξίματος με έναν τριχωτό φίλο μπορεί τελικά να μεταμορφώσει τη στάση σας απέναντι στην άσκηση. Επιπλέον, ο ενθουσιασμός του σκύλου σας για τις υπαίθριες περιπέτειες μπορεί να βοηθήσει να αναζωπυρώσετε το δικό σας πάθος για το τρέξιμο, μετατρέποντάς το σε μια κοινή εμπειρία σύνδεσης.

Επίσης, το να έχετε έναν σκύλο να σας περιμένει με ανυπομονησία στην πόρτα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να δέσετε τα παπούτσια σας και να βγείτε έξω, ακόμη και τις ημέρες που θα προτιμούσατε να μείνετε στο κρεβάτι, ενώ η ευθύνη της φροντίδας ενός κατοικίδιου μπορεί να πλαισιώσει θετικά την ημέρα σας και να ενισχύσει την αίσθηση του σκοπού. Ακόμα λοιπόν και αν το τρέξιμο σας ξεκινήσει βήμα προς βήμα, με κατοικίδιο ή χωρίς, να θυμάστε ότι στόχος είναι να ζήσετε τη στιγμή και να αφήσετε τον εαυτό σας να βιώσει και να ανακαλύψει τα θετικά σημεία της άσκησης αυτής. Ούτως ή άλλως δεν πρόκειται για αγώνα δρόμου με τερματισμό, αλλά για μια ακόμα ανθρώπινη εμπειρία, απλά με πιο γρήγορο βηματισμό.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.