“Ο Θεός θα αποκαταστήσει την αδικία” – Με ευχή την επαναλειτουργία της Χάλκης η συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ

- Διαφήμιση -

“Ο Θεός θα αποκαταστήσει την αδικία” – Με ευχή την επαναλειτουργία της Χάλκης η συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ

Με την ευχή την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρύτανη του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού ιδρύματος της Ελλάδας, Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. ” Ο Θεός που είναι δίκαιος θα επιβλέψει και θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία που έγινε στη Σχολή μας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο”, τόνισε ο Παναγιώτατος.

Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχθηκε χθες στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Πρύτανης κ. Σιάσος καθώς ο Παναγιώτατος παρέστη στην τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ του Ομοτίμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Βλασίου Φειδά, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Διαφήμιση -

Ο κ. Σιάσος εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τις ευχαριστίες εκ μέρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον φάρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, και προς το πρόσωπο του Πατριάρχη για το έργο το οποίο επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επικεντρώθηκε στο Πατριαρχείο, το Πανεπιστήμιο, τους νέους και τη Χάλκη. “Περιμένουμε με ανυπομονησία την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εμείς ως Πανεπιστήμιο είμαστε έτοιμοι, όποτε εσείς μας υποδείξετε τον χρόνο, να εγκαταστήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη η οποία επιτέλεσε έναν σπουδαίο ρόλο και στην Κωνσταντινούπολη και πολύ ευρύτερα, παγκόσμια. Οπότε είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε”, είπε ο κ. Σιάσος με τον Παναγιώτατο να ευχαριστεί για την πρωτοβουλία αυτή.

Η διαπαιδαγώγηση των νέων
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι μπόρεσε να παραστεί στην τελετή προς τιμήν του Καθηγητή Βλασίου Φειδά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη δύναμη την οποία διαθέτει το Πανεπιστήμιο Αθηνών που δεν είναι άλλη από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του που ξεπερνούν τις 100.000. “Είναι μία μεγάλη δύναμις για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδος”, τόνισε, μεταξύ άλλων.

“Με τις σημερινές συνθήκες η διαπαιδαγώγηση των νέων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για την Εκκλησία, την Πολιτεία τους γονείς, για το σχολείο. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί εμείς οι μεγαλύτεροι θέλουμε να δώσουμε στους νέους όχι μόνο χρηστικές γνώσεις, αλλά να τους δώσουμε πνευματικό προσανατολισμό, να τους μεταγγίσουμε τις αξίες εκείνες οι οποίες είναι διαχρονικές. Είναι τα υψηλά ιδανικά, στα οποία πιστεύει όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα και ιδιαιτέρως η Εκκλησία μας και το Γένος μας”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

“Η επιστήμη που καλλιεργείται στους χώρους του Πανεπιστημίου και η πίστη συμπορεύονται”, πρόσθεσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε ότι επιστήμη και πίστη δεν είναι δυνατόν να είναι ανταγωνιστικά μεγέθη.

“Ο Θεός θα αποκαταστήσει την αδικία που έγινε με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης”
Μιλώντας για το Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε στην πρόοδο που σημειώνει τα τελευταία χρόνια ενώ συνεχάρη προσωπικά τον Πρύτανη κ. Σιάσο για το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με προσευχή και Αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. “Αυτό σας τιμά κ. Πρύτανη”, είπε.

Μιλώντας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε:

“Είναι ένα όνειρο της ταπεινής Πατριαρχίας μου. Δυστυχώς σε αυτά τα τριάντα τρία χρόνια που είμαι στον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως δεν το πέτυχαμε αυτό, παρά τις προσπάθειές μας, αλλά ο Θεός που είναι δίκαιος θα επιβλέψει και θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία που έγινε στη Σχολή μας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Ορθόδοξη Θεολογία και στον πανανθρώπινο πολιτισμό τον οποίο διακονούσε η Σχολή μας δια των αποφοίτων της”.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.