Η Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες για όσους συνδυάζουν κρασί και ταξίδι

κρασί και ταξίδι
- Διαφήμιση -

Η Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες για όσους συνδυάζουν κρασί και ταξίδι

Μια νέα μελέτη του comparethemarket.com.au αποκαλύπτει τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για όσους θέλουν να συνδυάσουν την αγάπη τους για την περιπέτεια και το κρασί.

Για ορισμένους ταξιδιώτες, το καλό κρασί βρίσκεται στα προαπαιτούμενα για την επόμενή τους απόδραση. Για να εμπνεύσει αυτούς τους ταξιδιώτες, η Compare the Market Australia συνέταξε έναν κατάλογο με τους κορυφαίους οινικούς προορισμούς, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφασίσουν για τις επόμενες διακοπές τους.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με την έρευνα η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες στον κόσμο για οινοτουρισμό. Με παραπάνω από 220 ποικιλίες σταφυλιών η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση παγκοσμίως, αλλά στην 9η στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Με 114 διαθέσιμες ποικιλίες σταφυλιών η Κύπρος βρίσκεται στη 36η θέση παγκοσμίως και 20η στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Τα τελευταία χρόνια, η ενίσχυση του οινοτουρισμού, η οποία είναι μια από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες μορφές θεματικού τουρισμού, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Ελλάδα και Κύπρο, καθώς συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, προωθεί την καινοτομία και την υιοθέτηση καλών πρακτικών, ενώ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με ικανοποιητικές αμοιβές και προοπτική. Επίσης υπάρχει άνοδος του οινοτουρισμού ως travel trend ειδικά από ξένους τουρίστες με παγκόσμιες Google αναζητήσεις* τον τελευταίο χρόνο για “wine tourism Cyprus” και “wine tourism Greece” να ανέρχονται στις 20,040 και 51,960 αντιστοίχως.

Η μελέτη ανέλυσε τις περιοχές με βάση τους εξής επτά παράγοντες:

 • Αριθμός ποικιλιών σταφυλιών
 • Έκταση αμπελώνων (εκτάρια)
 • Κατανάλωση κρασιού (1.000εκατόλιτρα)
 • Παραγωγή οίνου (1.000εκατόλιτρα)
 • Βαθμολογία κριτικών για το πιο δημοφιλές κρασί
 • Τιμή του δημοφιλέστερου κρασιού
 • Παγκόσμια κατάταξη της πιο δημοφιλούς φιάλης κρασιού

Η κατάταξη των 35 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών έχει ως εξής:
Βάσει της έρευνας ο κορυφαίος προορισμός οινοτουρισμού του κόσμου είναι η Γαλλία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Αυστραλία. Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο δημοφιλές ελληνικό κρασί είναι το Κτήμα Αργυρού Ασύρτικο, με τιμή 33,66 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση παγκοσμίως, αλλά στην 9η στην Ευρωπαική κατάταξη μπροστά από την Ρουμανία, Κροατία Ουγγαρία και Ολλανδία. Με παραπάνω από 220 ποικιλίες σταφυλιών αλλά και μεγάλη παραγωγή οίνου.

Μελετήθηκαν επίσης και οι περιοχές κάθε χώρας που είναι πιο δημοφιλείς για οινοτουρισμό με τη Λεμεσό να βρίσκεται στην 253η θέση παγκοσμίως από τις 309 περιοχές που αναλύθηκαν με το Κυπερούντα Πετρίτης κρασί να έχει υψηλή βαθμολογία. Οι ελληνικές περιοχές που πήραν τα πρωτεία στη λίστα με τις καλύτερες περιοχές για λάτρεις κρασιού είναι τα νησιά του Αιγαίου, η Μακεδονία, η Κεντρική Ελλάδα, η Αττική, τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Πελοππόνησος και τέλος η Θράκη.


Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Adrian Taylor, Γενικός Διευθυντής Γενικών Ασφαλίσεων της Compare the Market, λέει: «Με τόσες πολλές χώρες να παράγουν τα δικά τους μοναδικά είδη κρασιού, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η περιήγηση σε αμπελώνες και η δοκιμή των τοπικών φρούτων έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς δραστηριότητες, που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν αυτό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. “Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε μία από τις προτάσεις μας για το επόμενο ταξίδι σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε συνάψει την κατάλληλη ταξιδιωτική ασφάλιση πριν από την αναχώρησή σας, ώστε να εξασφαλίσετε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε με σιγουριά γνωρίζοντας ότι έχετε κάλυψη. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε ελέγξει τα όρια και τις εξαιρέσεις του συμβολαίου σας, καθώς ορισμένα μπορεί να μην σας καλύπτουν για απώλεια ή ζημιά στα υπάρχοντά σας, ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης».

Δείτε την αναλυτική παγκόσμια μελέτη εδώ.

Πηγές: https://www.oiv.int/ [Ποικιλίες σταφυλιών, έκταση αμπελώνων, κατανάλωση οίνου, παραγωγή οίνου]

https://www.wine-searcher.com/ [Πιο δημοφιλής βαθμολογία κριτικών κρασιού, πιο δημοφιλής τιμή κρασιού, πιο δημοφιλής παγκόσμια κατάταξη κρασιού]

Μεθοδολογία:
Αφού συλλέχθηκαν τα δεδομένα για τους παράγοντες, στη συνέχεια έγινε αναπροσαρμογή τους, ώστε να δοθεί μια βαθμολογία μεταξύ 0 και 1. Εάν δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για ένα συγκεκριμένο κρασί, του δόθηκε αυτόματα μια βαθμολογία 0. Αυτές οι βαθμολογίες αθροίστηκαν στη συνέχεια, ώστε να δοθεί σε κάθε χώρα μια συνολική βαθμολογία από 7. Στη συνέχεια κατατάχθηκαν από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη, με βάση αυτή τη βαθμολογία.

Οι 7 παράγοντες έχουν ως εξής

 1. Ποικιλίες σταφυλιών – Υψηλότερες τιμές παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία.
 2. Επιφάνεια αμπελώνων (εκτάρια) – Υψηλότερες τιμές οδηγούν σε υψηλότερη βαθμολογία.
 3. Κατανάλωση οίνου (εκατόλιτρα) – Υψηλότερες τιμές λαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία.
 4. Παραγωγή οίνου (εκατόλιτρα) – Υψηλότερες τιμές επιτυγχάνουν υψηλότερη βαθμολογία.
 5. Βαθμολογία κριτικών του πιο δημοφιλούς κρασιού – Υψηλότερες τιμές παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία
 6. Τιμή του πιο δημοφιλούς κρασιού (EUR – 750ml) – Υψηλότερες τιμές παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία
 7. Παγκόσμια κατάταξη του πιο δημοφιλούς κρασιού – Χαμηλότερες τιμές παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία

Τα δεδομένα για τα κρασιά είναι σωστά από τις 02/09/2022. Οι κατατάξεις, οι τιμές και οι βαθμολογίες αλλάζουν συνεχώς, οπότε ενδέχεται να υπάρχει κάποια απόκλιση στις τιμές εδώ, σε αντίθεση με τις τιμές από τις πηγές. Τα δεδομένα του OIV συλλέχθηκαν από το πιο πρόσφατο διαθέσιμο έτος, δηλαδή το 2019.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.