Ν. Παπαθανάσης: 1,5 δισ. ευρώ δάνεια σε ΜμΕ με εγγύηση στο 70%

Ν. Παπαθανάσης: 1.5 δισ. ευρώ δάνεια σε ΜμΕ με εγγύηση στο 70%
- Διαφήμιση -

Ν. Παπαθανάσης: 1,5 δισ. ευρώ δάνεια σε ΜμΕ με εγγύηση στο 70%

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί το αίτημα για τη λήψη της τέταρτης δόσης του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, το αντίστοιχο αίτημα για το σκέλος των επιχορηγήσεων ύψους ενός 1 δισ. ευρώ θα κατατεθεί τον Μάϊο, καθώς θα πρέπει να «καλυφθούν» δύο από τα συνολικά 20 ορόσημα.

- Διαφήμιση -

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος στη συμβολή των κοινοτικών πόρων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι για το τρέχον έτος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συμβάλλουν κατά 65% στην αύξηση του ΑΕΠ. Συνεπώς, δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε ούτε ένα πόρο, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, τα δύο ορόσημα που εκκρεμούν είναι οι έγκριση τουλάχιστον 9.600 αιτήσεων στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις (Εξοικονομώ επιχειρώντας, αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις) και η ανάθεση της σύμβασης της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό από το δήμο Αθηναίων.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης»
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%. Ακόμη έχουμε λάβει το 41% των διαθέσιμων κονδυλίων ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης. Ερωτηθείς για τις πρόσφατες επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα περί καθυστερήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης, απάντησε ότι ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε διοικητικά θέματα.

Η Ελλάδα εξασφάλισε τους περισσότερους όρους με βάση το ΑΕΠ του 2021, συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας, έχουμε ήδη εισπράξει 14,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,3 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. ευρώ για δάνεια. Τα επόμενα, πέμπτα αιτήματα, θα υποβληθούν προς το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο αναπλητωρής υπουργός σημείωσε ότι εκτός από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο με τα δύο υποταμεία του (Ταμείο Εγγυήσεων και Ταμείο Δανείων) που θα χορηγήσουν δάνεια ύψους 2,25 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έρχεται και εγγυοδοτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο εκτιμάται θα χορηγηθούν δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε ΜμΕ με εγγύηση στο 70%. Το εν λόγω πρόγραμμα θα διαχειριστούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.