Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας – Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο

Κυριάκος Μητσοτάκης
- Διαφήμιση -

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας – Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο

Η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα στον ΑΠ για τους Σπαρτιάτες – Έρχονται δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Πρόοδος με Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας – Ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας για τα Τέμπη αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα

Το μήνυμα ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, στο τέλος της τετραετίας «οπότε θα κριθώ από τους πολίτες» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του την Πέμπτη στον ΑΝΤ1.

- Διαφήμιση -

Όπως είπε στις ευρωεκλογές «ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε την επόμενη μέρα να βοηθήσουμε τους πολίτες όντας διεκδικητικοί στην Ευρώπη» ενώ πρόσθεσε ότι «βλέπω ένα remake, τον Κασσελάκη και τον Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό ώστε το Κράτος να μπορεί να επιδοτήσει τα απογευματινά χειρουγεία, να είναι δωρεάν για ορισμένες κατηγορίες ασθενών».

Όσον αφορά τους Σπαρτιάτες, μετά και τη δίωξη που ασκήθηκε από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα.

Για την τραγωδία στα Τέμπη έκανε λόγο για ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας που αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα παραδεχόμενος οτι ήταν λάθος ότι δεν απάντησε η κυβέρνηση με πειστικότητα στις θεωρίες αυτές από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Έστειλε, επίσης, μήνυμα σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ότι αν παραβαίνουν τον νόμο θα επιβάλονται πρόστιμα σημειώνοντας ότι «με εξοργίζουν οι πλασματικές εκπτώσεις».

Με αφορμή, τέλος, την επίσκεψή του στην Τουρκία τον Μάιο σημείωσε ότι έχει υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση χωρίς να έχουμε υποχωρήσει από τις θέσεις μας.

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι «ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και ναι επειδή είναι εθνική κάλπη θα βγουν συμπεράσματα σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Θέλω όσο δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να διαπραγματευτώ όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες μας κ.α. Ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες πιο αποτελεσματικά. Αν ξαναφουντώσει αυτό το κίνημα της αντισυστημικότητας που το είδαμε πριν 10 χρόνια με κόμματα που κινούνται σε μίγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού, δεν θα είναι καλό».

«Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ευρωεκλογές ενώ θέτει τον πήχη στις ευρωεκλογές στο 17% άρα αναγνωρίζει ότι είναι δεύτερος. Το κάνει για τα εσωτερικά του ζητήματα. Χρειάζεται η χώρα εθνικές εκλογές; Προφανώς όχι. Δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 με όποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές» συμπλήρωσε ο κ. Μήτσοτακής κλείνοντας ξανά την πόρτα στο ενδεχόμενο εθνικής κάλπης.

Παρατήρησε, μάλιστα, ότι «αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake. Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο που κυβέρνησαν. Δεν πρόκειται να συμβεί να κυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ-Ελληνική Λύση αλλά για αυτό πιέζω να έχει υψηλότερο ποσοστό η ΝΔ».

Έκλεισε, μάλιστα, ξανά τη συζήτηση για «μετακόμιση» στην Ευρώπη λέγοντας ότι «είναι κολακευτικό να συζητείται ένας Έλληνας πρωθυπουργός για ευρωπαϊκά αξιώματα αλλά δεν πάω πουθενά. Θα είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας εκεί που με έταξαν οι πολίτες».

Οικονομία

Όσον αφορά την οικονομία ο πρωθυπουργός αρχικά παρατήρησε ότι «πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος. Όταν όμως μιλάμε για ακρίβεια δεν μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ αλλά για την ενέργεια ή τις μεταφορές. στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πρόοδος ώστε να μην χρειαζόμαστε να επιδοτούμε λογαριασμούς και σταδιακά να επιστρέφουμε στις τιμές προ του 2021. Έχει γίνει πρόοδος σε προιοντα που είχαν πάρει την ανιούσα ώστε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται γιατί στόχος είναι ο αποπληθωρισμός. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών. Ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ».

Διεμήνυσε, δε, ότι «θα συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού εδώ είμαστε να το δούμε στο τέλος του χρόνου»

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβιάσεις του νόμου περί αισχροκέρδειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν βάλει μυαλό και γι’ αυτο συνεχίζουν να επιβάλονται πρόστιμα. Δεν με νοιάζει πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία, εφόσον διαπιστωθεί η παράβαση θα επιβληθεί πρόστιμο και θα εισπραχθεί. Γνωρίζει κάθε εταιρεία ή επιχειρηματίας ότι αν παραβεί το νόμο θα τιμωρηθεί. Ειδικά οι πλασματικές εκπτώσεις με εξοργίζουν».

Υγεία

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέντευξη αποτέλεσε ο χώρος της υγείας με αιχμή τα απογευματινά χειρουγεία και τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι «δεν αφορούν έκτακτα περιστατικά αφορά, όμως, περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Δεν γίνεται να περιμένουν 2-3 χρόνια για έναν καταρράκτη ή για αντικατάσταση ισχίου. Τα απογευματινά χειρουργεία ενισχύουν και το εισόδημα γιατρών και νοσηλευτιών».

Όπως είπε, μάλιστα, «κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό ώστε το Κράτος να μπορεί να επιδοτήσει τα χειρουργεία αυτά, να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για ορισμένες κατηγορίες ασθενών. Αυτό θα είναι είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με τον χρόνο αναμονής στη λίστα» αποκαλύπτοντας ότι έχει ζητήσει στο τρίμηνο «να δούμε ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα απογευματινά χειρουργεία και να κάνουμε παρεμβάσεις και διορθώσεις όπου πρέπει».

Τουρκία

Όπως είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης «το σχέδιο είναι να βρεθώ τον Μάιο στην Τουρκία» ενώ με αφορμή την πρόσφατη επαναφορά από την Τουρκία της θεωρίας των γκρίζων ζωνών με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα που θεσμοθετεί η χώρα μας στο Αιγαίο και το Ιόνιο σημείωσε ότι «κάποιες από τις βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι υπάρχει κάποια εξομάλυνση των σχέσεων. Δεν έχουμε για περισσότερους από 12 μήνες παραβιάσεις και παραβάσεις και αυτό είναι μια επιτυχία ενώ έχουμε περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές και όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας» . «Θέλουμε σε κάθε συνάντηση να κάνουμε ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Για να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας πρέπει να προχωρούμε βήμα βήμα στην εξομάλυνση».

Σπαρτιάτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο μετά τη δίωξη που ασκήθηκε για τους Σπαρτιάτες προσθέτοντας ότι «εκ των υστέρων η νομοθετική πρωτοβουλία που λάβαμε δικαιώνεται». Ευχήθηκε, δε, να υπάρξει από κοινού βήμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην σωστή κατεύθυνση

Τέμπη

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την τραγωδία των Τεμπών και για τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης και απάντησε «να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά οτι δεν υπήρξε συγκάλυψη. Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκα να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε, δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω ότι έχουμε μια κοινωνία καχύποπτη γι αυτό αλλά ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας δουλειά είναι τα τρένα να είναι ασφαλή».

«Είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι από τη δικαιοσύνη. Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή με τις ποινικές ευθύνες βάσει του άρθρου 86 του συντάγματος. Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψτο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα».

Άγιοι Ανάργυροι

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους και την βία μεταξύ των ανηλίκων με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα. Όσον αφορά την ΕΛΑΣ σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στην αστυνομία και το κράτος του ωχαδερφισμού όμως υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τα περιπολικά ταξί και ασθενοφόρα. Το είπα ότι τα περιπολικά πρέπει να είναι περιπολικά και ταξί και ασθενοφόρα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει αίσθηση του καθήκοντος».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν 3 υπουργοί σε λίγους μήνες».

Μέτρα για το bullying

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, τέλος, και στην εθνική καμπάνια κατά της σχολικής βίας για την οποία είπε ότι «έχει βαθιά κοινωνικά αίτια και σχετίζεται με την εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Πρέπει να παρέχουμε υποστήριξη στα παιδιά που έχουν θάρρος να μιλήσουν».

Σχολιάζοντας, δε, τις αντιδράσεις για τις νέες ποινές για παραβατικές συμπεριφορές και βανδαλισμούς στα σχολεία ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορείς να σπας τα πάντα και να μην έχεις ευθύνη για τίποτα. Επειδή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει για τον βανδαλισμό πρέπει να πληρώνουμε όλοι. Όχι, πρέπει να πληρώνει η οικογένεια του δράστη. Αν δεν βάλουμε όρια στα παιδιά 14-15 ετών, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο τι υποδειγμα θα τους έχουμε δώσει; Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής από το υπ. Παιδείας για μια λελογισμένη αύξηση των ποινών. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών γιατί τα παιδιά θα γίνουν έφηβοι και ενήλικες»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αθλητική βία «κάναμε δραστική παρέμβαση με τις κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο και μέχρι στιγμής, τονίζω το μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι πράγματα πάνε να αλλάξουν. Το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι στοίχημα για μένα και στη μνήμη του αστυνομικού που σκοτώθηκε από οπαδική βία».

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.