Από Σκαμνέλι στο Μικρό Πάπιγκο -Aνοιξιάτικη βόλτα στα Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια
- Διαφήμιση -

Ένα μοναδικό ταξίδι σε πανέμορφα γραφικά, πετρόκτιστα χωριά του Ζαγορίου

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένας αγαπημένος προορισμός σε κάθε εποχή. Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της Πίνδου, σε έδαφος τραχύ και δύσβατο, πέτρινα από άκρη σε άκρη και τόσο όμορφα. Αδύνατον να τα χορτάσεις.

- Διαφήμιση -

Ξεκινώντας από τα λιγότερο «διάσημα», το Σκαμνέλι, το Τσεπέλοβο και το Καπέσοβο και φέρνοντας βόλτα το βουνό, θα φθάσουμε στο αγαπημένο Μικρό Πάπιγκο, κάτω ακριβώς από τους συγκλονιστικούς Πύργους της Αστράκας. Μια διαδρομή περίπου 55 χλμ. που όμως αξίζει να την κάνετε σε χαλαρό ρυθμό για να απολαύσετε όλη την ομορφιά που έχει να σας δώσει.

Το Σκαμνέλι σε σχέση με άλλα Ζαγοροχώρια έχει πιο ανεπιτήδευτη ομορφιά, και μπόλικη φύση. Τα αρχαία τείχη που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικούνταν από την Προϊστορική Περίοδο. Μιλάμε λοιπόν για ένα χωριό του οποίου η ιστορία χάνεται βαθιά μέσα στο χρόνο. Θα αφιερώσετε μια μέρα εδώ για να σεργιανίσετε στα στενά του και να αναζητήσετε τα παλιά αρχοντικά του, αυτά που γλίτωσαν από το μένος των Τούρκων που πυρπόλησαν το χωριό λίγο πριν την απελευθέρωσή του. Θα κάνετε μια στάση στον υπέροχο ναό των Αγίων αποστόλων του 18ου αιώνα και εάν έχετε όρεξη για περπάτημα, θα πάρετε το καλντερίμι που θα σας βγάλει στη Μονή της Αγίας Παρασκευής που έχει καλό αγνάντι.

Όμορφη βόλτα και αυτή στην Αγία Τριάδα, με το παλιό πέτρινο γεφύρι. Είτε κρατάτε από σαρακατσάνικη ρίζα είτε όχι, αξίζει να επισκεφθείτε τη Σαρακατσάνικη Στάνη στη θέση Γυφτόκαμπος στο δρόμο προς Λάιστα, μόλις 10 χλμ. μακριά. Στο σημείο έχει στηθεί μέσα στο δάσος ένα σαρακατσάνικο χωριό με τις παραδοσιακές αχυρένιες καλύβες, τα λεγόμενα κονάκια, λειτουργεί μάλιστα και ταβέρνα -το αναφέρω γιατί είναι γνωστό ότι η φύση ανοίγει την όρεξη.

Τσεπέλοβο/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Καπέσοβο/Photo: Shutterstock

Τσεπέλοβο/Photo: Shutterstock

Την επόμενη μέρα, θα ξεκινήσετε για το Τσεπέλοβο που απέχει λιγότερα από 4 χλμ. Το χωριό εδώ είναι παραμυθένιο. Υπέροχα πετρόκτιστα αρχοντικά, όμορφα καλντερίμια και ωραία φύση. Το Τσεπέλοβο υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και γνώρισε εμπορική ακμή κατά τα οθωμανικά χρόνια. Αυτό είναι εμφανές ακόμα και σήμερα, κυρίως στην αρχιτεκτονική του. Θα κάνετε μια βόλτα στα στενά του, θα ξαποστάσετε στην όμορφη πλατεία με τα ψηλά πλατάνια και θα μπείτε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 18ου αιώνα, μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο που αγιογραφήθηκε το 1786 από Καπεσοβίτες αγιογράφους και στη συνέχεια θα μπείτε στο αυτοκίνητο και θα τραβήξετε για το Καπέσοβο που είναι μόλις 7 χλμ. μακριά.

Καπέσοβο/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Μονοπάτι στο Μονοδένδρι/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Το Καπέσοβο τώρα, είναι ένα μικρό χωριό στα 1.100 μέτρα υψόμετρο το οποίο είναι πανέμορφο. Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας σε μία άκρη και θα κάνετε μια βόλτα στα δρομάκια του για να χαζέψετε τα χαριτωμένα πετρόκτιστα σπίτια με τα χρωματιστά λουλούδια. Σημειώστε, για την επόμενη φορά που θα έρθετε στην περιοχή, ότι από το χωριό ξεκινούν εξαιρετικές περιπατητικές διαδρομές που βγάζουν στο Βραδέτο, το Μονοδένδρι, το Τσεπέλοβο και τους Κήπους, εκτός και εάν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας ώστε να κάνετε μια τέτοιου είδους πεζοπορία.

Κουκούλι/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Κουκούλι, Ζαγόρι/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Μετά το Καπέσοβο, θα τραβήξετε χειρόφρενο για διανυκτέρευση στο όμορφο Κουκούλι με τα ανηφορικά στενά, τις βρύσες και τις λουλουδιαστές αυλές. Εκτός από τις βόλτες στα πλακόστρωτα του χωριού και το άραγμα στο καφενείο για κουβέντα με τους ντόπιους, το Κουκούλι έχει και άλλα να προσφέρει. Θα πάτε στο μικρό μουσείο του Κωνσταντίνου Λαζαρίδη, δασκάλου, συγγραφέα, ερασιτέχνη βοτανολόγου και τοπικού ιστοριογράφου, το οποίο περιλαμβάνει ιστορική βιβλιοθήκη και συλλογή από βότανα και λουλούδια καθώς και στις μεγάλες ατραξιόν της περιοχής, δηλαδή τα υπέροχα πέτρινα γεφύρια, όπως το γεφύρι του Μίσιου στα δυτικά του χωριού, του Κόκκορη ή Νούτσου, το εντυπωσιακό Καλογερικό και το απόμερο γεφύρι του Λαζαρίδη. Θα κάνετε βέβαια ένα μικρό ξεστράτισμα αλλά αξίζει τον κόπο. Σε αυτό το μικρό ξεστράτισμα, μην παραλείψετε και μια γρήγορη βόλτα στους Κήπους, ένα ακόμα αγαπημένο χωριό του Ζαγορίου, με υπέροχα αρχοντικά και τρεχούμενα νερά. Επιστροφή στο Κουκούλι και προετοιμασία για την επόμενη μέρα.


Δίλοφο, Ζαγοροχώρια/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Δίλοφο/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Άνω Πεδινά/Photo: Shutterstock

Η συνέχεια του ταξιδιού θα σας βρει να περνάτε σιγά σιγά στην άλλη πλευρά της Τύμφης, τη δυτική. Πριν από αυτό όμως θα κάνετε άλλο ένα μικρό ξεστράτισμα για να δείτε το υπέροχα γραφικό Δίλοφο. Χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στα 900 μέτρα υψόμετρο και έχει θαυμαστή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και φύση. Αφήνοντας πίσω σας το Δίλοφο, θα περάσετε στο επόμενο χωριό που βρίσκεται πάνω στη διαδρομή σας, τα Κάτω Πεδινά, σε απόσταση περίπου 14 χλμ. Λιγότερο δημοφιλές από το αδερφό χωριό Άνω Πεδινά, αλλά ένα από τα παλιότερα του Κεντρικού Ζαγορίου, έχει τη δική του ομορφιά και αξίζει να του χαρίσετε μια στάση, έτσι για μια αναμνηστική σέλφι με φόντο ένα από τα πέτρινα αρχοντικά του 18ου αιώνα, για μια επίσκεψη στο ναό των Ταξιαρχών του 17ου αιώνα αλλά και για ένα αναζωογονητικό καφέ.

Η Αρίστη είναι ένα από τα πλέον τουριστικά χωριά του Ζαγορίου/Photo: Shutterstock

Μικρό Πάπιγκο/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Μικρό Πάπιγκο/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ο δρόμος στη συνέχεια θα σας βγάλει στο χωριό της Αρίστης, υπολογίστε περίπου στα 10 χλμ. Κουκλίστικο χωριό και μάλιστα τώρα την άνοιξη, που η πλάση πρασινίζει, γίνεται ακόμα πιο όμορφο. Αμφιθεατρικά χτισμένο αγναντεύει σε βουνοκορφές και δασωμένες πλαγιές. Θα κάνετε και εδώ μια στάση είτε για φαγητό είτε για ένα ξεμούδιασμα, για να πάρετε μια μικρή γεύση του χωριού. Από εδώ μέχρι τον τελικό προορισμό, το Μικρό Πάπιγκο έχετε ακόμα 13 χλμ. και δύο στάσεις. Η διαδρομή μέχρι το Μεγάλο Πάπιγκο αν και όμορφη έχει αρκετές στροφές.

Ο ποταμός Βοϊδομάτης προσφέρεται τόσο για μπάνιο, όσο και για rafting/Photo: Shutterstock

Δρακόλιμνη Τύμφης/Photo: Shutterstock

Πριν όμως ξεκινήσετε να ανεβαίνετε, θα κάνετε μια στάση στη γέφυρα της Αρίστης στον ποταμό Βοϊδομάτη. Εδώ, το τοπίο είναι πραγματικά νεραϊδένιο καθώς το ποτάμι ανοίγει κάπως και δημιουργεί σαν μια μικρή λιμνούλα, ενώ η φύση γύρω γύρω οργιάζει. Αν είστε από τους τολμηρούς, μπορείτε να βουτήξετε τα πόδια σας στο πραγματικά πολύ παγωμένο νερό. Φθάνοντας στο Πάπιγκο τώρα, αφιερώστε λίγο χρόνο να εξερευνήσετε το χωριό. Είναι πραγματικά πανέμορφο. Η γκρι πέτρα που κυριαρχεί παντού έρχεται σε υπέροχη αντίθεση με τα χρωματιστά λουλούδια και η εικόνα είναι καρτποσταλική. Αντίστοιχης παραμυθένιας ομορφιάς είναι και το Μικρό Πάπιγκο, ο τελευταίος σας σταθμός.

Σε όποιο σημείο του χωριού και να βρίσκεστε η θέα στους Πύργους της Αστράκας είναι απλά συγκλονιστική. Στέκονται σαν ακοίμητοι φρουροί πάνω από το χωριό. Εκτός από τις περπατάδες στα σοκάκια βάλτε στο πρόγραμμα και μια βόλτα μέχρι τις Κολυμπήθρες, τις μικρές γούρνες που έχει σμιλέψει το ρέμα του Ρογκοβού μέσα στο φαράγγι. Αν τώρα σας αρέσουν οι μεγάλες πεζοπορίες αξίζει με τα χίλια να ανέβετε στη Δρακόλιμνη της Τύμφης.

ΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.