Βασίλης Τερζής: “Σερραϊκή Λαογραφική Αποκριά, ήταν όλα υπέροχα…”

Βασίλης Τερζής: Σερραϊκή Λαογραφική Αποκριά
- Διαφήμιση -

Βασίλης Τερζής: “Σερραϊκή Λαογραφική Αποκριά, ήταν όλα υπέροχα…”

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρώην Δημοτικού Συμβούλου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Χοροδιδασκάλου, Βασίλη Τερζή:

- Διαφήμιση -

• Τα Γαϊτανάκια του «Λυκείου των Ελληνίδων», της Μικρασιατικής Αδελφότητας ο «Άγιος Πολύκαρπος, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου, της «Θρακικής Εστίας, και του Πολιτιστικού Συλλόγου Προβατά, το Σάββατο το πρωί, στις Σέρρες.
• Η Εκδήλωση, «Αλαλούμ Αποκριά» με τα παιδιά του Λαογραφικού Ομίλου Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς», το μεσημέρι του Σαββάτου, στις Σέρρες.
• Η Σατυρική αναπαράσταση του Νταρνάκικου Γάμου, το Σάββατο το απόγευμα, στο Άγιο Πνεύμα Σερρών.
• Το Παραδοσιακό καρναβάλι «Μπαμπούιερα», την Κυριακή και την Κ. Δευτέρα, στο Φλάμπουρο.
• Το Θρακιώτικο έθιμο του «Μπέη», από τον σύλλογο Εβριτών, την Κυριακή το μεσημέρι στις Σέρρες.
• Το Παραδοσιακό καρναβάλι «Μπαμπούιερα», την Κυριακή από το μεσημέρι, στο Βαμβακόφυτο.
• Το Άναμμα Θυμωνιών, την Κυριακή το απόγευμα στο Άγιο Πνεύμα.
• Η «Τζαμάλα», την Κυριακή το βράδυ, από το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «ο Πύρρος», στις Σέρρες.
• Η «Τζαμάλα», την Κυριακή το βράδυ, από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο, στις Σέρρες,
• Το Έθιμο «Κούσασι», και το άναμμα μεγάλη φωτιάς, την Κυριακή το βράδυ, στον Εμμανουήλ Παπά.
• Τα αποκριάτικο δρώμενο «ΚΕΤΣΕΚΙΑ», την Κ. Δευτέρα, το πρωί, στο Ποντισμένο.
• Η Αναπαράσταση του σατυρικού γάμου, την Κ. Δευτέρα, το μεσημέρι, στην Κοίμηση.
• Τα πέντε, παραδοσιακά γλέντια που έγιναν το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ, από σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους.

Ήταν όλοι αυτοί οι επισκέπτες, Πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, κυρίως από την Αθήνα, μαζί με πλήθος επισκεπτών από γειτονικούς Νομούς, προετοιμασμένοι από μήνες, που ήρθαν
για να δουν από κοντά, να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν βιωματικά, στα Αποκριάτικα Δρώμενα της περιοχής μας. Αφετηρία και τερματισμός των περισσοτέρων η πόλη των Σερρών. Τόπος συνάντησης η Λαογραφική μας περιφέρεια, τα χωριά μας.

Οι επισκέπτες μας έδειξαν το δρόμο, τα χωριά και η πόλη των Σερρών, δώσανε το χώρο, άνοιξαν τις πλατείες, στρώσανε το τραπέζι, οι ντόπιοι κάτοικοι πρόσχαροι, ευγενικοί, φιλόξενοι. Αυτός είναι ο θησαυρός μας. Τις ημέρες της Αποκριάς ο τόπος μας αλλάζει, γίνεται πρωταγωνιστής, ο κόσμος στα χωριά αποκτά κίνητρο, η τέλεση του εθίμου, του δρώμενου, οι επισκέπτες που θα έρθουν.

Συντονισμένες οι προσπάθειες, περισσότερο από ποτέ, από τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, οργανωμένες ομάδες αλλά και από ανθρώπους που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό, τη διδασκαλία και την έρευνά του.

Ας το εκμεταλλευτούμε, συνολικά και συλλογικά, όλοι οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, πολιτιστικοί, εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς. Ας συνεργαστούμε για την πραγματική δημιουργία αυτού του «προϊόντος», της Τουριστικής αξιοποίησης της «Λαογραφικής Αποκριάς» στις Σέρρες.

Με μία βασική προϋπόθεση το σεβασμό απέναντι στο αυθεντικό, τη διατήρηση της γνησιότητας, της τοπικής κουλτούρας, της ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας. Για να υπάρξει διάρκεια, διαχρονικότητα, για να μην επέλθει, ευτελισμός και ξεπεσμός,
σε μια κοινωνία ηθών όπου τα νέα ήθη στρέφονται στους ιδιαίτερους κώδικες, τις αρχές και τα έθιμά της.

Για να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε στις Σέρρες
τη Λαογραφική μας Αποκριά και όχι το «Καρναβάλι».

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.