Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Σέρρες - Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 18 Οκτωβρίου Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας 31/5/23 Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας - Τετάρτη 22/3/23 Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας-serrespost
- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 7 μ.μ.
21η Διδακτική περίοδος 20023-2024
Μάθημα 19ο . Στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Νικ. Νικολάου 20)

ΘΕΜΑ: «ο Στωικισμός ως μορφή αυτοβελτίωσης»
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γιώργος Δεληγεώργης, Κλασικός Φιλόλογος.

- Διαφήμιση -

Η Στωική φιλοσοφία αποσκοπεί στη διδασκαλία μιας τέχνης του βίου. Ο Στωικισμός πάντα έχει κάτι να μας πει, οποιοδήποτε κι αν είναι το ζήτη­μα που μας απασχολεί. Προσφέρει έναν οδηγό διαχρονικό και αποτε­λεσματικό για τη διαχείριση ηθικών και ψυχολογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Προσπαθεί να πλάσει ανθρώπους με αξιο­θαύμαστη προσωπικότητα και ισορροπημένο χαρακτήρα. Οι αρχές του μπορούν να αλλάξουν τη ζωή και του σύγχρονου ανθρώπου.

Εξάλλου η Ελληνιστική περίοδος κατά την οποία λειτούργησε η Στωική φιλοσοφία ( ο Ζήνων ίδρυσε τη Στοά το 300/1) δεν διαφέρει και πολύ από τη δική μας, καθώς επέφερε και αυτή μεγάλες ανατροπές που ενί­σχυαν την ανασφάλεια και τα προβλήματα των ανθρώπων.

Στο μάθημα αυτό θα γνωρίσουμε τις βασικές αρχές της Στωικής φιλο­σοφίας και θα αναζητήσουμε το πώς μπορεί να μας εμπνεύσει και να αποτελέσει τον οδηγό μας στο πως να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα και τα πάθη μας και να συμπερι­φερόμαστε στους άλλους.
Οι Στωικοί και κυρίως οι τρεις μεγάλες μορφές της Ρωμαϊκής περιόδου Επίκτητος, Σενέκας και Μάρκος Αυρήλιος με τη ζωή τους και τις ιδέες τους νοηματοδοτούντη ζωή και του σημερινού ανθρώπου δίνοντας του χρήσιμες συμβουλές στο να χειριστεί το άγχος του, την αγωνία του, τις απογοητεύσεις του.

Από το «εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρηλίου, το βιβλίο που από πολλούς θεωρείται μια πηγή καθοδήγησης, ας απομονώσουμε μια ενδιαφέρου­σα συμβουλή : «έν όλιγίστοις κείται το εϋδαιμόνως βιώσαι».
Και μια πολύ σημαντική προτροπή για ενδοσκόπηση: «ένδον σκά­πτε, ένδον η πηγή του άγαθόΰ και αεί άναβλύειν δυναμένη, έάν αεί σκάπτης».

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες:
Μαθήματα Κλασσικής παιδείας

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.