Ενίσχυση ρευστότητας με άμεση τακτοποίηση σε χρωστούμενα άνω των 700 εκατ. ευρώ και διάλογο διαρκείας με τον αγροτικό κόσμο

Ενίσχυση ρευστότητας
- Διαφήμιση -

Συνδυαστικό πακέτο άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οργανωμένο διάλογο μακράς πνοής που να βάζει σε καινούργιες ράγες την υπόθεση της αγροτικής παραγωγής, συνθέτουν μια ειλικρινή βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να αναζητηθεί διέξοδος στο αγροτικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για αναμέτρηση με πολιτικά χαρακτηριστικά, η θέση των αγροτών έχει καταστεί εδώ και καιρό επισφαλής και μια ρεαλιστική αναζήτηση λύσεων, μόνο καλό θα έκανε στην περαιτέρω θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της οικονομικής πορείας της χώρας.

- Διαφήμιση -

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, μόνο να κερδίσει έχει από μια ισορροπημένη πρόταση που θα αφήνει περιθώρια συνεννόησης και θα δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους – οδηγούς των τρακτέρ να επιστρέψουν στις εστίες τους με το κεφάλι ψηλά. Άλλωστε 6 μήνες περίπου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμήσει τα προβλήματα του αγροτικού χώρου και να προσπαθήσει μέσα από τακτικισμούς να… παρακάμψει την πραγματικότητα.

Το γεγονός μάλιστα ότι, σε λίγους μήνες έρχονται ευρωεκλογές, δεν αφήνει περιθώρια για τεχνικές πολώσεις, επικίνδυνες αναμετρήσεις και μάχες χωρίς νικητές, ειδικά από τη στιγμή που οι αγρότες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής, με έναν αγώνα βασισμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα, να έχουν την κοινωνία με το μέρος τους.

Δεν συνιστά λοιπόν λύση, καθιερωμένες ενισχύσεις, όπως είναι π.χ. η επιστροφή ενός μικρού μέρους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία ίσχυε εις διπλούν παλιότερα και εφαρμόστηκε κατά το ήμισυ την τελευταία διετία, να επανέρχονται όπως το ξαναζεσταμένο φαγητό και να λογίζονται ως το υπ’ αριθμόν ένα μέτρο ενίσχυσης των αγροτών υπό τις παρούσες συνθήκες.

Απαιτείται σύνεση. Και πρώτα απ’ όλα, να αποδοθούν στους αγρότες τα οφειλόμενα:

  • Τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ των άμεσων ενισχύσεων που λιμνάζουν λόγω της αδυναμίας του ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει τη δέουσα κατανομή.
  • Τα 430 εκατ. ευρώ των eco-schemes που μόνο στην Ελλάδα δεν έχουν δοθεί στους δικαιούχους, επίσης λόγω ασυνεννοησίας των αρμόδιων αρχών.
  • Τα περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ του ΕΛΓΑ για το 2023 που αποδίδονται σε «τεχνικούς λόγους» και λείπουν από μια αγορά που τα έχει ανάγκη.
  • Τα υπόλοιπα των ενισχύσεων προς τους Θεσσαλούς που μένουν μετέωρα.

Εννοείται βέβαια το αγροτικό πετρέλαιο, όχι ως προκαταβολή αλλά ως σύνολο υποχρέωσης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, μιας και οι συνθήκες το επιβάλουν.

Μετά απ’ όλα αυτά, θα ήταν στοιχειώδης υποχρέωση μιας υπεύθυνης κυβέρνησης, να αρχίσει άμεσα ένας οργανωμένος διάλογος μακράς διάρκειας, με ξεκαθαρισμένη ατζέντα, αντιπροσωπευτική και επαρκή εκπροσώπηση των αγροτών και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα αξίας, με στόχο να μπει τάξη στο αγροτικό ζήτημα. Να αντιμετωπισθούν οι γνωστές σε όλους παθογένειες και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί ένας εμπεριστατωμένος οδηγός πλεύσης που βγάλει την ελληνική γεωργία από τα σημερινά αδιέξοδα.

Η κινητικότητα των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους, έδωσε αυτές τις μέρες την ευκαιρία σε πολλούς να αντιληφθούν το μέγεθος των προβλημάτων και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την ανάταξη της ελληνικής γεωργίας. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει από μηδενική βάση το όλο θέμα, να επανεξετάσει τη στάση της έναντι των αγροτών και να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση άρσης του αδιεξόδου. Οι συνθήκες το απαιτούν, η αγορά το χρειάζεται και μια κυβέρνηση με φιλελεύθερες απόψεις και κεντρώα λογική οφείλει να ανταποκριθεί με γενναιότητα και χωρίς περιστροφές στα ζητούμενα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.