Οι δικηγόροι “κλείνουν” τα δικαστήρια ως 26/02 – Ετοιμάζουν συγκεντρώσεις στα Υπ. Εργασίας και Οικον

δικηγόροι
- Διαφήμιση -

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι δικηγόροι η Ολομέλεια των οποίων αποφάσισε την παράτασης της αποχής από τις ποινικές δίκες και άλλες διαδικασίες έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση (που είχε προκριθεί παράταση της αποχής μέχρι τις 12/2) είχε αποφασιστεί να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, τον δικαστικό χάρτη και τους Ποινικούς Κώδικες. Η απόφαση ελήφθη μεταξύ άλλων λόγω της μη κατάθεσης στη δημόσια διαβούλευση του λεγόμενου ερανιστικού νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις μεταφοράς σημαντικής δικαστικής ύλης στους δικηγόρους, κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Μάλιστα πληροφορίες τότε ανέφεραν πως υπήρξε διαβεβαίωση ότι οι εν λόγω διατάξεις, λόγω της καθυστέρησης κατάθεσής του, θα αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο και θα κατατεθούν αυτοτελώς από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τις επόμενες μέρες. Για το λόγο αυτό εξάλλου ορίστηκε για σήμερα Τετάρτη η εκ νέου συνεδρίαση της Ολομέλειας, ώστε είτε να αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις είτε να κλιμακωθούν περαιτέρω. Τελικώς η εξέλιξη των πραγμάτων οδηγεί στο δεύτερο.

- Διαφήμιση -

Αποχή από δίκες
Η απόφαση αφορά το ίδιο πλαίσιο που είχε αποφασιστεί από την Ολομέλεια στην προηγούμενη συνεδρίαση. Παράλληλα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δύο καθολικών αποχών:

– Στις 15/2 με παράσταση στο Υπουργείο Εργασίας για το θέμα της ασφάλισης όσων έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία με πληρωμή του κλάδου υγείας (έχουν ασφάλιση έως 28/2) με αίτημα να επαναληφθεί η σχετική ρύθμιση για ένα ακόμα έτος.

– Στις 23/2 με παράσταση στο Υπουργείο Οικονομικών για ικανοποίηση όλων των οικονομικών αιτημάτων των δικηγόρων
Η ανακοίνωση:

Όπως αναφέρει η Ολομέλεια:

“Η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα ουδεμία πρωτοβουλία ανέλαβε για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, οι οποίες, κατ’ επανάληψη, έχουν εκφραστεί και ενώπιον της Ολομέλειας.

Περαιτέρω, η στάση της Κυβέρνησης με τις διαρκείς παλινωδίες και καθυστερήσεις συνιστά προσβολή προς το δικηγορικό σώμα και πλήττει την αξιοπρέπειά μας.

Οι δικηγόροι δεν επαιτούμε, απαιτούμε σεβασμό στον θεσμικό μας ρόλο, τήρηση των δεσμεύσεων και επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια αποφασίζει:

Α. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα την αποχή των μελών τους, κατ’ ελάχιστον, από:

– Όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

– Τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ.

– Τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.

– Την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).

Ως πλαίσιο αποχής προτείνεται το ισχύον σήμερα πλαίσιο.

Η διάρκεια της αποχής προτείνεται μέχρι και τη Δευτέρα 26.2.2024.

Β. Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την Πέμπτη 15.2.2024 για το μείζον ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας των δικηγόρων και των μελών της οικογένειάς τους, η οποία λήγει στις 29.2.2024 και μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει για την παράτασή της, με τους όρους που ισχύουν σήμερα (με μόνη την πληρωμή των εισφορών του κλάδου υγείας του προηγουμένου έτους) για τα πρόσωπα που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερα, καθώς επίσης και για το ζήτημα της εκ νέου ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις.

Γ. Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 23.2.2024 για τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, όπως αναλυτικά αναγράφονται στην από 1.2.2024 απόφαση της Ολομέλειας.

Κατά τις ημέρες των άνω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας η Ολομέλεια προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την καθολική αποχή των μελών τους από τα καθήκοντά τους.”

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.