Μια κι έξω το 100% της αποζημίωσης θα δίνει ο ΕΛΓΑ μετά τη μεταρρύθμιση

- Διαφήμιση -

Το πλήρες ποσό της αποζημίωσης που αναλογεί σε μια καταστροφή, δηλαδή χωρίς προκαταβολές και εξοφλήσεις, θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ μετά την μεταρρύθμισή του, με βάσει τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το Βήμα της Βουλής.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού έτους 2024, ο υπουργός στάθηκε στην επερχόμενη μεταρρύθμιση, η οποία δρομολογείται για το νέο έτος και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση «στις καινοτομίες του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ» όπως χαρακτήρισε τα βασικά σημεία μια αναθεώρησης που έρχεται να αλλάξει το πλαίσιο του οργανισμού έπειτα από 25 χρόνια.

- Διαφήμιση -

Ως γνωστόν, ο νέος κανονισμός θα κινείται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο θα είναι υποχρεωτικό και τα άλλα δύο προαιρετικά.

Ένα ακόμα στοιχείο, αφορά στην ανάληψη από το κράτος των λειτουργικών αναγκών του ΕΛΓΑ.

«Απελευθερώνεται το 20% των εσόδων του ΕΛΓΑ που κατευθυνόταν για την κάλυψη διοικητικών και μισθολογικών αναγκών του οργανισμού, τα οποία πλέον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, οι εισφορές των αγροτών κατευθύνονται στο 100% πίσω σε αυτούς, για την κάλυψη των αναγκών τους» δήλωσε ο υπουργός Αυγενάκης.

Ακόμη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) διαμορφώθηκε ένα ειδικό καθεστώς για αποζημίωση πληγέντων άνω του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Η φιλοδοξία της ρύθμισης αυτής απαλλάσσει από τον περιορισμό της καταβολής αποζημιώσεων μέχρι το ύψος των εσόδων του οργανισμού από τις εισφορές των παραγωγών. Σε συνέχεια αυτού, με το νομοσχέδιο που θα έρθει σε διαβούλευση, ενισχύεται η δυνατότητα του ΕΛΓΑ για παροχή αποζημιώσεων σχετιζόμενων με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένος καύσωνας και ακραίες βροχοπτώσεις, με την θέσπιση ετήσιας επιχορήγησης του οργανισμού από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο πλαίσιο του ΕΛΓΑ σε διαβούλευση εντός του 2024
Σε ό,τι αφορά στην πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, το νέο μοντέλο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ στηρίχθηκε σε μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Σημειώνεται ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δεν καλύπτονται από τον σημερινό κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως και η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία, αλλά και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Θα υπάρξουν τρία πεδία κάλυψης:

  • Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους,
  • τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο οι παραγωγοί, καταβάλλοντας επιπλέον ασφάλιστρο, θα καλύπτονται και για κινδύνους που δεν περιλαμβάνει το υφιστάμενο πλαίσιο, αναμένεται ότι θα τρέξει παράλληλα ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα επιδοτεί μέχρι το ήμισυ την επιπλέον επιβάρυνση.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.