Περίεργα θηλαστικά απ’ όλο τον κόσμο

περίεργα θηλαστικά
- Διαφήμιση -

Για να βρίσκεστε σ’ αυτή την σελίδα μάλλον αγαπάτε και ενδιαφέρεστε για τα ζώα.

Μπορεί να αγαπάτε τα ζώα συντροφιάς ή τα ζώα της φάρμας, να θαυμάζετε τα πτηνά, να εκπλήσσεστε από τα πλάσματα της θάλασσας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, όμως, ποια είναι τα πιο περίεργα ζώα στον κόσμο; Πώς μοιάζουν; Τι ιδιότητες έχουν;

- Διαφήμιση -

Υπάρχουν κάποια είδη του ζωικού βασιλείου τα οποία είναι τόσο ιδιαίτερα που θα μπορούσαν εύκολα να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί το μυαλό σας να γεμίζει εικόνες από πολύχρωμα μαλάκια, κεραίες και μεμβράνες. Για την ώρα, φανταστείτε περισσότερο τεράστιες μύτες, γουρλωμένα μάτια, και θηλαστικά που γεννούν αυγά. Εκτός από τα περίεργα πλάσματα της θάλασσας και του ουρανού, όμως, υπάρχουν και πολλά θηλαστικά που διεκδικούν επάξια τον τίτλο του πιο περίεργου ζώου στον κόσμο. Ας δούμε μερικά από αυτά:


Μαϊμού με προβοσκίδα

Οι μαϊμούδες με προβοσκίδα ζουν αποκλειστικά στο Βόρνεο, σε σημεία και των τριών κρατών που απαρτίζουν το νησί, δηλαδή στο Μπρουνέι, στην Ινδονησία, και στην Μαλαισία. Τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά μέλη αυτού του είδους, έχουν ασυνήθιστες μύτες. Οι μύτες των αρσενικών καμπυλώνουν προς τα κάτω, ενώ των θηλυκών κοιτούν προς τα πάνω, θυμίζοντας μουσούδα γουρουνιού. Τα μικρά αρσενικά γεννιούνται με μικρές μύτες οι οποίες μεγαλώνουν μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση. Τα αρσενικά με τις πιο μεγάλες μύτες θεωρείται ότι κάνουν πιο δυνατούς ήχους όταν επικοινωνούν με άλλες μαϊμούδες. Αυτό τα βοηθά κατά την περίοδο του ζευγαρώματος.


Έχιδνα

Τα διαφορετικά είδη έχιδνας αποτελούν τα 4 από τα 5 μοναδικά θηλαστικά που γεννούν αυγά (το 5ο είναι ο πλατύποδας). Οι έχιδνες έχουν αγκάθια σαν τους σκαντζόχοιρους, ράμφος σαν πουλιού, και μάρσιπο σαν το καγκουρό. Οι έχιδνες δεν έχουν αλλάξει από τα προϊστορικά χρόνια. Ζουν στην Αυστραλία και στη Νέα Γουινέα.


Παγκολίνος

Ο παγκολίνος – ή φολιδωτός μυρμηγκοφάγος – είναι θηλαστικό, και όχι ερπετό, παρότι καλύπτεται από φολίδες, τις οποίες χρησιμοποιεί κυρίως ως αμυντικό μηχανισμό. Ζει στην Ασία και στην Αφρική. Όταν οι παγκολίνοι νιώθουν ότι απειλούνται, κουλουριάζονται σαν μπάλες και χρησιμοποιούν τις φολίδες τους σαν πανοπλία.


Βόρεια φώκια

Η βόρεια φώκια ζει κατά μήκος του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού, της Βερίγγειας Θάλασσας, και της Θάλασσας του Οχότσκ. Περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στον ωκεανό. Έχει ιδιαίτερη εμφάνιση, και τα χαρακτηριστικά της μοιάζουν κάπως δυσανάλογα. Έχει μικρό κεφάλι, κοντό μουσούδι, και είναι ιδιαίτερα μεγαλόσωμη. Τα αρσενικά μπορεί να ξεπερνούν τα θηλυκά σε μέγεθος έως τέσσερις φορές. Ακόμα, η φώκια αυτή είναι ιδιαίτερα ευέλικτη λόγω των μεγάλων, δυνατών πτερύγιών της. Οι άνθρωποι ιστορικά κυνηγούσαν τις βόρειες φώκιες για τη γούνα τους, αλλά σήμερα χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενο είδος.


Γυμνός τυφλοπόντικας

Οι γυμνοί τυφλοπόντικες είναι άτριχα τρωκτικά που ζουν σε υπόγεια περάσματα. Αντιλαμβάνονται τον χώρο γύρω τους όταν βρίσκονται σε ένα τούνελ, χρησιμοποιώντας τα μουστάκια και τις μικροσκοπικές αισθητηριακές τρίχες στην ουρά και ανάμεσα στα δάχτυλά τους. Δεν έχουν εξωτερικά αυτιά, και τα μάτια τους είναι πολύ μικρά – είναι σχεδόν τυφλοί. Για να προσανατολιστούν βασίζονται κυρίως στην αίσθηση της όσφρησης, και στις δονήσεις της γης. Μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 30 χρόνια. Ζουν σε αποικίες που φτάνουν μέχρι τα 300 άτομα, σε διάφορες περιοχές της Αφρικής.


Tenrec

Υπάρχουν διαφορετικά είδη tenrec που μοιάζουν με διάφορα ζώα, όπως σκαντζόχοιρους, opossums, ή ποντίκια. Παρόλα αυτά, δεν συγγενεύουν στενά με κανένα από αυτά τα είδη. Οι πιο κοντινοί τους συγγενείς είναι οι βίδρες, οι μακροσκελιδίδες, και οι χρυσοχλωρίδες. Τα tenrec καλύπτονται από αγκάθια, όπως οι σκαντζόχοιροι, και όταν νιώθουν ότι απειλούνται κουλουριάζονται σαν μπάλες. Αντίθετα με τους σκαντζόχοιρους, αν απειληθούν αρκετά μπορεί να βγουν από την κουλουριασμένη στάση τους και να επιτεθούν στον θηρευτή. Έχουν πολύ χαμηλή θερμοκρασία σώματος – 30-35 βαθμούς κελσίου – και ζουν στη Νότια Μαδαγασκάρη.


Lemming

Τα lemming έχουν γίνει γνωστά από τον δημοφιλή μύθο που λέει ότι αυτοκτονούν μαζικά πηδώντας από γκρεμούς. Για κάποιες περιόδους γίνονται πληθυσμιακές εκρήξεις των lemming, οι οποίες ακολουθούνται από απότομες πτώσεις στον πληθυσμό που μπορεί να οδηγήσουν και στην – σχεδόν – εξαφάνισή τους. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα lemming τείνουν να μεταναστεύουν σε νέες περιοχές όταν οι προμήθειες στην αρχική κατοικία τους αρχίζουν να στερεύουν λόγω του αυξημένου πληθυσμού, και κάποιες φορές πεθαίνουν πολλά μέλη της αποικίας κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης. Αυτές οι απότομες αυξομειώσεις του πληθυσμού είναι, πιθανότατα, ο λόγος ύπαρξης του μύθου περί αυτοκτονίας. Μπορεί κανείς να συναντήσει lemming σε κρύες περιοχές, όπως στην Αρκτική και στις τούνδρες.


Φόσα

Η φόσα είναι ένα σαρκοβόρο θηλαστικό που ζει στην Μαδαγασκάρη. Στο οικοσύστημα αυτό, είναι ο κύριος θηρευτής. Η εμφάνισή της είναι ασυνήθιστη – μοιάζει με διασταύρωση γάτας, σκύλου, και mongoose. Οι φόσες είναι μοναχικά ζώα, αλλά μπορούν, αν θελήσουν, να επικοινωνήσουν με άλλα μέλη του είδους τους χρησιμοποιώντας τους οσφρητικούς αδένες στο στήθος και στην ουρά τους, καθώς και βγάζοντας ήχους όπως είναι οι αναστεναγμοί και τα ουρλιαχτά. Οι έφηβες θηλυκές φόσες περνούν μια περίοδο ανάπτυξης που ονομάζεται μεταβατική αρρενωπότητα, κατά την οποία παρουσιάζουν προσωρινά τα σωματικά χαρακτηριστικά που συνήθως διαθέτουν οι αρσενικές φόσες.


Aye-aye

Το aye-aye συχνά χαρακτηρίζεται ως το πιο περίεργο πρωτεύον θηλαστικό του κόσμου, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισης και των διατροφικών συνήθειών του. Ζει στα δάση της Μαδαγασκάρης, έχει μεγάλα αυτιά, μακριά μεσαία δάχτυλα, και κοπτήρες που μεγαλώνουν συνεχώς. Τα aye-aye είναι νυκτόβια, και τρώνε χτυπώντας τα δέντρα για να εντοπίσουν έντομα μέσα στο ξύλο, και στη συνέχεια μασώντας τον κορμό με τους κοπτήρες τους για να αποκαλύψουν τα έντομα.


Gerenuk

Τα gerenuk είναι αντιλόπες με μακρύ λαιμό, ένα ασυνήθιστα μικρό κεφάλι, και μεγάλα αυτιά. Ζουν στην ανατολική Αφρική. Τα αρσενικά gerenuk έχουν χαρακτηριστικά κέρατα σε σχήμα λύρας. Τα gerenuk στέκονται στα πίσω πόδια για να φτάσουν την πρασινάδα στα δέντρα και στους θάμνους. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα και επικοινωνούν μεταξύ τους κάνοντας διάφορες περίεργους ήχους.


Coatimundi

Τα coatimundi είναι ρακούν της Νότιας Αμερικής. Αντίθετα με τα ρακούν της Βόρειας Αμερικής, τα οποία είναι νυκτόβια, τα coatimundi είναι πιο ενεργητικά μέσα στη μέρα. Δύο είδη coatimundi μπορούν να ζήσουν ως κατοικίδια, αλλά μπορούν να γίνουν επιθετικά αν δεν κοινωνικοποιούνται συστηματικά και σωστά. Είναι περίεργα, παιχνιδιάρικα πλάσματα. Είναι παμφάγα, και τρώνε μικρά θηλαστικά, αυγά, φρούτα και λαχανικά.


Kinkajou

Το kinkajou συγγενεύει με το coatimundi, παρότι δεν μοιάζουν ιδιαίτερα στην εμφάνιση. Τα kinkajou είναι νυκτόβια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην τα συναντούν συχνά. Συχνά επιτίθενται σε κυψέλες για να πάρουν το μέλι. Ζουν στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.


Okapi

Τα okapi είναι οι μόνοι εν ζωή συγγενείς της καμηλοπάρδαλης. Έχουν ρίγες σε συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους (κυρίως στα πόδια), οι οποίες βοηθούν τα μικρά να ακολουθούν τη μαμά τους στα πυκνά τροπικά δάση. Οι ρίγες χρησιμεύουν και ως καμουφλάζ. Τα okapi προέρχονται από το – και ζουν στο – Κονγκό.


Markhor

Τα μεγάλα, στριφογυριστά κέρατα του markhor είναι το πιο γνωστό χαρακτηριστικό τους. Εκτός αυτού, το εθνικό ζώο του Πακιστάν έχει μακρύ τρίχωμα και πολύ πλατιές οπλές. Το όνομά τους σημαίνει “αυτός που τρώει τα φίδια”, λογικά επειδή μπορεί με ευκολία να σκοτώσει ένα φίδι πατώντας πάνω του. Τα markhor ζουν στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, στην Ινδία, στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στο Τουρκεστάν.


Αντιλόπη σάιγκα

Η αντιλόπη σάιγκα ζει στην Κεντρική Ασία, και διαθέτει μια τεράστια, φουσκωτή μύτη η οποία θεωρείται ότι φιλτράρει τη σκόνη. Το ζώο αυτό μεταναστεύει σε διαφορετικές περιοχές το καλοκαίρι και τον χειμώνα, και μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 1000 χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση. Αυτές οι αντιλόπες κινδυνεύουν από εξαφάνιση.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.