Τάφος αρχαίας Ελληνίδας εταίρας βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα – Δίπλα στα λείψανά της υπήρχε ο καθρέπτης της

Τάφος αρχαίας Ελληνίδας εταίρας
- Διαφήμιση -

Μία εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε πρόσφατα στο Ισραήλ. Ο ασύλητος τάφος μιας αρχαίας Ελληνίδας εταίρας ήρθε στο φως, με μοναδικά ευρήματα.

Σε μια σπηλιά κοντά στην οδό Χεβρώνας στην Ιερουσαλήμ, οι αχραιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα της γυναίκας – βρήκαν απανθρακωμένα οστά– καθώς και προσωπικά της αντικείμενα.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με το Times of Israel, η εταίρα ετάφη μαζί με έναν περίτεχνο μπρούτζινο καθρέφτη, που χρονολογείται πριν από 2.300.

«Η ποιότητα του καθρέφτη είναι τόσο καλή που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και φαινόταν σαν να κατασκευάστηκε χθες», δήλωσε ο Λιατ Οζ, διευθυντής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (IAA).

Ο σπάνιος μπρούτζινος καθρέπτης που βρέθηκε μέσα στον τάφο της εταίρας – Φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων

«Τέτοιοι καθρέφτες θεωρούνταν ακριβό είδος πολυτελείας και μπορούσαν να περιέλθουν στην κατοχή των Ελληνίδων με δύο τρόπους. Είτε ως μέρος της προίκας τους πριν από έναν γάμο ή ως δώρο που δίνουν οι άνδρες στις εταίρες τους», σημείωσαν οι ερευνητές.

Καθώς οι παντρεμένες Ελληνίδες δεν άφηναν σχεδόν ποτέ το σπίτι τους, τα λείψανα και ο καθρέπτης θεωρείται βέβαιο ότι ανήκουν σε εταίρα, η οποία πιθανότατα βρέθηκε στην περιοχή ως «συνοδός» της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Η διευθύντρια των ανασκαφών, Liat Oz, στην είσοδο του τάφου της εταίρας – Φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων

Η γυναίκα πιθανότατα πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και θάφτηκε στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα λείψανά της αποτελούν μία από «πρώτες ενδείξεις για αποτέφρωση στο Ισραήλ στην ελληνιστική περίοδο».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.