Ανάκαµψη 21,7% στην ευρωπαϊκή σοδειά καλαµποκιού δείχνουν οι τελευταίες εκτιµήσεις, σε µια εξέλιξη που συνδυαστικά µε την παραγωγή ρεκόρ που συγκοµίστηκε στη Βραζιλία, αλλά και την ελεύθερη διακίνηση ουκρανικών αποθεµάτων, έρχεται να διαµορφώσει µια µάλλον πιεστική συγκυρία τιµών το προσεχές φθινόπωρο.
Ήδη είναι εµφανείς οι νέες ισορροπίες, στις τιµές µε τις οποίες διαπραγµατεύονται τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηµατιστήριο εµπορευµάτων της Γαλλίας, όπου η νέα σοδειά, βρίσκεται πλέον σε µια πορεία η οποία δεν θα προκαλούσε καµία έκπληξη ακόµα και αν διασπούσε καθοδικά τα 215 ευρώ.
Σηµειώνεται ότι ειδικά για την Ευρώπη, η σοδειά του 2022, λόγω ξηρασίας, ήταν µια χρονιά που είδε τις παραγωγές να υποχωρούν µεσοσταθµικά πάνω από 25%. Αν και η ανάκαµψη για την οποία προϊδεάζουν οι τελευταίες εκτιµήσεις, που προέρχονται από την Copa Cogeca, δεν δείχνει ικανή να επαναφέρει την παραγωγή της ΕΕ στα επίπεδα πριν από την ξηρασία του περασµένου καλοκαιριού. Ωστόσο, η παγκόσµια προσφορά και ζήτηση, φαίνεται πως θα είναι πιο «άνετη» κατά την εµπορική περίοδο 2023-2024, κάτι που αποτυπώνεται και στα τελικά αποθέµατα που δίνει το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).
Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του USDA, η παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού αναµένεται να φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, µε το µεγαλύτερο µέρος των αυξήσεων να εντοπίζεται στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, την ΕΕ, την Κίνα και την Σερβία. Η παγκόσµια κατανάλωση αναµένεται ότι θα αυξηθεί κατά 4%, ωστόσο τα αρχικά αποθέµατα της περιόδου 2023-2024 από 297 εκατ. τόνους αναµένεται να σκαρφαλώσουν µέσα στους επόµενους 14 µήνες, λίγο πάνω από τους 312 εκατ. τόνους. Ειδικά για την Ευρώπη, αναµένεται παραγωγή 64 εκατ. τόνων, αρκετά µεγαλύτερη από τους 53 εκατ. τόνους το 2022, αλλά κάτω από τους 71 εκατ. τόνους του 2021.
Όλες αυτές οι προοπτικές ωστόσο, παραµένουν εκτεθειµένες στις καιρικές συνθήκες, αφού ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Ισπανία αναµένεται λόγω ξηρασίας µια καταστροφική χρονιά σε όλες τις καλλιέργειες, ενώ και στη Γαλλία, αρκετοί παραγωγοί έκοψαν εκτάσεις, λόγω περιορισµών που ήδη επιβάλλονται στην άρδευση των καλλιεργειών. Προς το παρόν πάντως, φαίνεται ότι οι αγορές εστιάζουν περισσότερο στις εκτιµήσεις και λιγότερο στα µοτίβα του καιρού, µε τη φυσική αγορά να υποχωρεί στη ζώνη των 215 ευρώ ο τόνος στα κέντρα της Ευρώπης.