Εκλογές 2023: H «Βουλή της μιας ημέρας» ψηφίζει για πρόεδρο – Δείτε φωτογραφίες από την ορκωμοσία

- Διαφήμιση -

Οι υποψήφιοι για το προεδρείο – Η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί εντός της ημέρας για να προκηρυχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου

Προς το τέλος οδεύει το θεσμικό διήμερο της σύντομης Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μάιου καθώς σήμερα αναμένεται η εκλογή του κοινοβουλευτικού προεδρείου και αμέσως μετά η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών στις 25 Ιουνίου.

- Διαφήμιση -

Προηγήθηκε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών το απόγευμα της Κυριακής όπου κυριάρχησαν τα χαμόγελα, τα πηγαδάκια, οι selfies και τα νέα πρόσωπα.

Μιχάλης Κατρίνης, Κυριάκο Μητσοτάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος

Κυριάκος Μητσοτάκης, Σέβη Βολουδάκη


Κατερίνα Λιακούλη, Μιχάλης Κατρίνης και Νίκος Ανδρουλάκης στα πρώτα έδρανα για το
ΠΑΣΟΚΧαμογελαστή η Πόπη Τσαπανίδου στην «πρεμιέρα» της στη Βουλή

Έφη Αχτσιόγλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην αίθουσα δέκα λεπτά πριν τις 18.00 και χαιρέτησε όλους τους βουλευτές της ΝΔ. Εκείνη την ώρα μπήκε και ο Κυριάκος Βελόπουλος αλλά δεν μπορούσε να περάσει από τον διάδρομο. Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε «πρόεδρε να τους κρατήσεις όλους αλλά να περάσουμε και εμείς;»

Οι τέσσερις μουσουλμάνου βουλευτές που έδωσαν όρκο στο Κοράνι

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το χαρακτηριστικό σακίδιό του

Πόπη Τσαπανίδου

Η Θεοδώρα Τζάκρη ποζάρει για φωτογραφία

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς με τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η Τάνια Ελευθεριάδου και η Κατερίνα Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ περνούν μπροστά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιωάννης Σαρμάς
Σωκράτης Φάμελλος και Ρένα Δούρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιάζει την Σέβη Βολουδάκη

Η Νίνα Κασιμάτη

Στην νέα σύνθεση του κοινοβουλίου 104 βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά, 13 είναι νεοεκλεγέντες (δεν ήταν βουλευτές κατά την προηγούμενη Περίοδο, αλλά διετέλεσαν βουλευτές σε παλαιότερη κοινοβουλευτική περίοδο) και οι υπόλοιποι 183 κατάφεραν την άμεση ανανέωση του βουλευτικού αξιώματος. Από τους 104 πρωτοεκλεγμένους οι 30 είναι γυναίκες. Συνολικά η νέα εθνική αντιπροσωπεία έχει 75 γυναίκες, 9 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή του 2019.

– Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει συνολικά 146 βουλευτές, με 32 «πρωτάκια» και 30 γυναίκες.

– Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές από τους οποίους οι 22 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν και 21 γυναίκες.

– Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 41 έδρες. Οι 24 βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ διαθέτει 10 γυναίκες

– Η ΚΟ του ΚΚΕ αυξάνει με 26 βουλευτές εκ των οποίων οι 11 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν 7 γυναίκες

– Η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης καταλαμβάνει 16 έδρες, έχει 10 νέους βουλευτές και 4 γυναίκες.

Σήμερα, στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προτείνει για την θέση του προέδρου και των 3 πρώτων αντιπροέδρων τα ίδια πρόσωπα που θήτευσαν και την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή τους Κωνσταντίνο Τασούλα (Πρόεδρος Βουλής), Νικήτα Κακλαμάνη (Α΄ αντιπρόεδρος), Χαράλαμπο Αθανασίου (Β αντιπρόεδρο) και Θανάση Μπούρα (Γ αντιπρόεδρο). Για τις υπόλοιπες θέσεις θα προταθούν η κυρία Μερόπη Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ και ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση.

Υπενθυμίζεται πως η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Μαΐου έχει σύντομο βίο καθώς δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής. Εως το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της και προκήρυξης νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου. Οι νέες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα βουλευτών όπου κατά πολιτικό κανόνα τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις οι υποψήφιοι που έλαβαν τους περισσότερους «σταυρούς» στην προηγούμενη αναμέτρηση. Είναι βέβαιο πως η ανθρωπογεωγραφία της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την σύνθεση που ετοιμάζεται να ορκιστεί σε λίγες ώρες.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.