Μοναστηριακό παστίτσιο με τόνο

Μοναστηριακό παστίτσιο με τόνο
- Διαφήμιση -

Μελάτο και πολύ νόστιμο, αυτό το παστίτσιο είναι μια έξοχη παραλλαγή του κλασικού, αν θέλουμε να αποφύγουμε το κρέας. Μια συνταγή από τη μοναστηριακή κουζίνα του Σινά.

Η μπεσαμέλ σε αυτό το παστίτσιο είναι πολύ ιδιαίτερη, καθώς το βούτυρο μπαίνει λιωμένο στο τέλος της διαδικασίας. Χρησιμοποιήστε, εκτός από τα χοντρά μακαρόνια του παστίτσιου, οποιαδήποτε ζυμαρικά της αρεσκείας σας. Στο μοναστήρι του Όρους Σινά που επισκεφθήκαμε, χρησιμοποιούν πένες, για παράδειγμα, γιατί στην Αίγυπτο δεν βρίσκουν εύκολα το κλασικό ζυμαρικό του παστίτσιου. Νικολέτα Μακρυωνίτου

- Διαφήμιση -

Παστίτσιο με τόνο

30′ προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά
Μερίδες: 5-6

  • 500 γρ. ζυμαρικά πένες ή μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο, Νο 2
  • λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού
  • 100 γρ. κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα, κασέρι κ.ά.), τριμμένο

Για τη σάλτσα τόνου

  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • λίγο αλάτι
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 4 κονσέρβες τόνου σε νερό ή λάδι, στραγγισμένες

Για την μπεσαμέλ

  • 1.400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 9 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 100 γρ. κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα, κασέρι κ.ά.), τριμμένο

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μπολ.

Σάλτσα τόνου

  1. Βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια σε ένα μπολάκι, τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθεί το νερό και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και σοτάρουμε τα υλικά για 5 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, εκτός από τον τόνο, αλατίζουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Κομματιάζουμε τον τόνο, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, πιέζοντας με το κουτάλι για να θρυμματιστεί καλά.
  6. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να σωθούν εντελώς τα υγρά της σάλτσας. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ανακατεύουμε με το σύρμα το γάλα, το αλεύρι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πάρει βράση και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να βράζουμε, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
  4. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε έντονα μέχρι να ενωθούν με το μείγμα και να δέσει η κρέμα.
  5. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  6. Αποσύρουμε και αδειάζουμε τη μισή μπεσαμέλ στο μπολ με τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά.

Παστίτσιο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα ζυμαρικών-μπεσαμέλ και από πάνω απλώνουμε τη σάλτσα τόνου. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα ζυμαρικών-μπεσαμέλ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σκέτη μπεσαμέλ.
  3. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τυρί. Ψήνουμε το παστίτσιο μόνο για 30 λεπτά, ώστε να ροδίσει η επιφάνειά του, αλλά να μείνει μελάτο.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.