Από την ποικιλία και το είδος κρίνεται πριμ από 32 ως 83 ευρώ το στρέμμα

πριμ από 32 ως 83 ευρώ το στρέμμα μοριοδότηση
- Διαφήμιση -

Από την ποικιλία και το είδος κρίνεται πριμ από 32 ως 83 ευρώ το στρέμμα

Στενεύουν τα περιθώρια για τη γνωστοποίηση των ανθεκτικών ποικιλιών σε τοπικές συνθήκες, οι οποίες θα πριµοδοτούνται µε 62,8 ευρώ το στρέµµα αν πρόκειται για ψυχανθή, 31,3 ευρώ για σιτηρά και 82,4 ευρώ για αρωµατικά φυτά.

- Διαφήμιση -

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Από την ποικιλία και το είδος καλλιέργειας στις εαρινές σπορές κρίνεται επιδότηση από 32 μέχρι 83 ευρώ το στρέμμα

Και αν για τα χειµερινά σιτηρά πλέον ο παραγωγός µπορεί να ποντάρει µόνο στην… τύχη του αν είναι επιλέξιµη η ποικιλία που έχει ήδη επιλέξει, το ίδιο δεν συµβαίνει για το ρεβύθι και τα φασόλια που µπαίνουν την άνοιξη και είναι και ιδανικά για αµειψισπορά. Οι καλλιεργητές ρεβυθιών και φασολιών παράλληλα έχουν να περιµένουν και τη συνδεδεµένη, οπότε, εν ολίγοις, για όποιον επιλέξει ποικιλία που θα βρίσκεται στον κατάλογο το πριµ από τις άµεσες ενισχύσεις (νέο πρασίνισµα-συνδεδεµένη) µπορεί να ξεπεράσει τα 90 ευρώ το στρέµµα, χωρίς εδώ να προσµετρώνται τα δικαιώµατα.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΣ∆Ε 2021 για παράδειγµα στο βρώσιµο ρεβύθι, τα περισσότερα στρέµµατα σπέρνονται µε την ποικιλία «Θήβα» (55.870 στρέµµατα) και στη συνέχεια µε την «Αµοργό» (26.000 στρέµµατα), τη «Γαύδο» (9.600 στρέµµατα), τη «Υαρ και τη Σέριφο (1.500 στρέµµατα). Το ΥΠΑΑΤ ακόµη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το ποια (και έαν) θα θεωρείται επιλέξιµη ως τοπική ποικιλία για το σχετικό πριµ από τις παραπάνω, κάτι που προφανώς θα πρέπει να κάνει πριν ανοίξουν οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε.

Υποψήφιο για το πριµ των 60 ευρώ και το σουσάµι
Όσον αφορά το πριµ ύψους 60,6 ευρώ για τις καινοτόµες σπορές, πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως ο κατάλογος που έχει περάσει στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ είναι ενδεικτικός (Κινόα, Χια, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καµελίνα, Μουκούνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα, Λινάρι). Από τις έντεκα συνολικά καλλιέργειες, οι δύο (Tritordeum και τσουκνίδα για ίνα) αποτελούν φθινοπωρινές ποικιλίες, ενώ οι υπόλοιπες…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.