Βασίλης Τερζής: «Αποκριά στις Σέρρες, μια Διαφορετική Τουριστική Ευκαιρία…»

Αποκριά στις Σέρρες, μια Διαφορετική Τουριστική Ευκαιρία Αποκριά
- Διαφήμιση -

«Αποκριά στις Σέρρες, μια Διαφορετική Τουριστική Ευκαιρία…»

Το κείμενο υπογράφει ο Βασίλης Τερζής
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Δάσκαλος Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού

- Διαφήμιση -

Ήρθε και η τρανή Αποκριά με την Καθαροδευτέρα. Στον τόπο μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και στον Μητροπολιτικό Δήμο, που είναι και τα περισσότερα καταλύματα, η εκκίνηση και η κατάληξη των περισσότερων επισκεπτών και εκδρομέων, την περίοδο αυτή παρατηρείται μια αθρόα προσέλευση επισκεπτών. Πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, κυρίως από την Αθήνα, μαζί με πλήθος επισκεπτών από γειτονικούς Νομούς, συμπλήρωναν το τριήμερο έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ατόμων που έρχονται για τη «Σερραϊκή Αποκριά».

Στόχος τους να δουν από κοντά, να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν βιωματικά, στα Αποκριάτικα Δρώμενα της περιοχής μας. Αφετηρία και τερματισμός των περισσοτέρων η πόλη των Σερρών. Τόπος συνάντησης η Λαογραφική μας περιφέρεια, τα χωριά μας.

Προορισμός τους τα «Μπαμπούιερα» στο Φλάμπουρο και το Βαμβακόφυτο, τα «Κετσέκια» στην Ηράκλεια, το «Κούσασι» στον Εμμανουήλ Παπά, οι «Θημωνιές» και ο σατυρικός Νταρνάκικος γάμος στο Άγιο Πνεύμα, οι «Ντερβένες» στα Παγγαιοχώρια, τα υπαίθρια γλέντια και οι χοροί με ζουρνάδες και νταούλια στα χωριά μας. Παράλληλα συμμετέχουν σε γλέντια συλλόγων το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής, στην Αποκριάτικη «Τζαμάλα» του συλλόγου «ο Πύρρος», στο Έθιμο του «Μπέη» του συλλόγου Εβριτών. Συγχρόνως δεν παραλείπουν να επισκεφτούν άλλοι την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, άλλοι τη λίμνη της Κερκίνης, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Οχυρά «Ρούπελ», τα λαογραφικά μουσεία της πόλης μας αλλά και τη Σερραϊκή αγορά.

Οι επισκέπτες μας έδειξαν το δρόμο, τα χωριά μας δώσανε το χώρο, άνοιξαν τις πλατείες, στρώσανε το τραπέζι, οι ντόπιοι κάτοικοι πρόσχαροι, ευγενικοί, φιλόξενοι. Αυτός είναι ο θησαυρός μας. Τις ημέρες της Αποκριάς ο τόπος μας αλλάζει, γίνεται πρωταγωνιστής, ο κόσμος στα χωριά αποκτά κίνητρο, η τέλεση του εθίμου, του δρώμενου, οι επισκέπτες που θα έρθουν.

Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν περισσότερο από ποτέ συντονισμένες προσπάθειες από κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, οργανωμένες ομάδες αλλά και από ανθρώπους που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό, τη διδασκαλία και την έρευνά του.
Δεν είναι λίγο να έρχονται μόνο για αυτό το λόγο 400 – 500 άτομα για πλήρη τριήμερη διαμονή στον τόπο μας. Οι τοπικές καρναβαλικές εκδηλώσεις και δράσεις μας διασκεδάζουν, μας χαλαρώνουν, μας βγάζουν από την καθημερινότητα, συμπληρώνουν και ενισχύουν την εικόνα, διακινείται εγχώριο χρήμα στην αγορά. Στην πρώτη όμως περίπτωση έρχεται «ξένο συνάλλαγμα», φρέσκος αέρας και δημιουργούμε συνθήκες και προοπτικές Τουριστικού Προϊόντος με όλα τα οφέλη του.

Ας το εκμεταλλευτούμε, συνολικά και συλλογικά, όλοι οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, πολιτιστικοί, εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς. Ας συνεργαστούμε για την πραγματική δημιουργία ενός νέου προϊόντος, της Τουριστικής αξιοποίησης της «Λαογραφικής Αποκριάς» στις Σέρρες.
Με μία βασική προϋπόθεση το σεβασμό απέναντι στο αυθεντικό, τη διατήρηση της γνησιότητας, της τοπικής κουλτούρας, της ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας. Για να υπάρξει διάρκεια, διαχρονικότητα, για να μην επέλθει, ευτελισμός και ξεπεσμός, σε μια κοινωνία ηθών όπου τα νέα ήθη στρέφονται στους ιδιαίτερους κώδικες, τις αρχές και τα έθιμά της.
Για να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε στις Σέρρες την Αποκριά και όχι το «Καρναβάλι».

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.