Τα Γλυπτά του Παρθενώνα οδεύουν πλέον στην Ελλάδα, γράφουν οι Times

Γλυπτά Παρθενώνα Ελλάδα Times-serrespost
- Διαφήμιση -

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα οδεύουν πλέον στην Ελλάδα, γράφουν οι Times

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται «εποικοδομητικές συζητήσεις» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα μετά από 200 χρόνια, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, γράφουν οι Times.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριος που είναι τώρα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, θεωρείται ότι έχει συντάξει συμφωνία επαναπατρισμού των πολιτιστικών θησαυρών.

Η βρετανική νομοθεσία, σημειώνουν οι Times, αποτρέπει την παραχώρηση αρχαιοτήτων από μουσείο. Επομένως, μία φόρμουλα θα ήταν μία σύμβαση δανείου, βάσει της οποίας τα Γλυπτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν από το Λονδίνο στην Αθήνα «νωρίτερα παρά αργότερα».

Με βάση τη συμφωνία, τα Γλυπτά θα αποστέλλονταν στην Αθήνα από το Λονδίνο με μακροπρόθεσμο δανεισμό, με αντάλλαγμα άλλους ελληνικούς θησαυρούς που θα δοθούν επίσης ως δάνειο, ωστόσο συντομότερο, στο Βρετανικό Μουσείο από το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν», σχολιάζει το άρθρο που έχει τον τίτλο «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Κατευθυνόμενα προς το σπίτι».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην αλλαγή της στάσης της για το θέμα πέρυσι και επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην επανένωση των Γλυπτών. Οι ενστάσεις εναντίον της επιστροφής επί της ουσίας έχουν αποδυναμωθεί, ενώ το κώλυμα που υπάρχει στη βρετανική νομοθεσία κάμπτεται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Αντίγραφα των Γλυπτών θα πρέπει να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, μαζί με άλλους θησαυρούς που θα δανείζει η Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, και οι δύο χώρες θα έχουν οφέλη και θα αναδειχθούν νικήτριες.

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.