Παναγιώτης Κεΐσογλου: Κοινωνική μεροληψία και ταξικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης στη διαχείριση των τραπεζών

Παναγιώτης Κεΐσογλου-serrespost
- Διαφήμιση -

Παναγιώτης Κεΐσογλου: Κοινωνική μεροληψία και ταξικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης στη διαχείριση των τραπεζών.

Ο Υπεύθυνος Τύπου & Επικοινωνίας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Σερρών, Παναγιώτης Κεΐσογλου, εξέδωσε Δελτίο Τύπου αναφερόμενος στη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά όσα δημοσιοποιήθηκαν:

- Διαφήμιση -

“Την κοινωνική μεροληψία και τα ταξικά χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης τα βιώνει ο ελληνικός λαός κάθε μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τράπεζες, που ο ελληνικός λαός τις χρυσοπλήρωσε μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων κατά την εποχή των μνημονίων για να τις σώσει από τη χρεοκοπία, οι τράπεζες που πριμοδοτήθηκαν με πάνω από 50 δις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την εποχή της πανδημίας για να στηρίξουν με ρευστότητα την ελληνική κοινωνία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν αυτές τις τράπεζες τις χαϊδεύει τα αυτιά και τις επιτρέπει να έχουν 0,2% επιτόκιο στις καταθέσεις ενώ έχουν 2,5% έως 5% τόκο στα στεγαστικά δάνεια και από 5,5% έως 17% τόκο στα καταναλωτικά δάνεια. Η μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και τόκων δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Είναι οι ίδιες τράπεζες που τα πρώτα 823 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τα έδωσαν μέσω χαμηλότοκων δανείων σε 41 μεγάλες επιχειρήσεις αφήνοντας εκτός όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα είχαν πραγματικά ανάγκη. Είναι οι ίδιες τράπεζες που έχουν επιβάλει συνεχείς οικονομικές κρατήσεις σε κάθε πράξη συναλλαγής και ταυτόχρονα μία ακραία ηλεκτρονική μονομέρεια που περικλείει πολύ περισσότερους κινδύνους στην ροή του χρήματος. Την ίδια ώρα η Κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεκδικεί έκτακτη εισφορά για τα κέρδη των τραπεζών δείχνοντας την πολιτική άβυσσο που χωρίζει την πρόοδο από την συντήρηση.

Η χώρα μας είναι φανερό πως χρειάζεται μια γενναία αλλά και αναγκαία πολιτική αλλαγή και στο τραπεζικό σύστημα. Να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών ώστε να αναγκαστούν να αλλάξουν πολιτική. Μόνο όταν το κράτος παρεμβαίνει δυναμικά καταθέτοντας θεσμικό πλαίσιο ορθής λειτουργίας εκλείπουν τέτοια φαινόμενα. Αλλά η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες. Πολλά για τους λίγους, λίγα για τους Πολλούς.”

Ακολουθήστε το serrespost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Ν. Σερρών και όχι μόνο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.