Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 30 Νοεμβρίου
Το 8ο μάθημα της 20ης Διδακτικής περιόδου 2022-23 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 7μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Νικ. Νικολάου 20), με θέμα: «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και «Ηλέκτρα»του Σοφοκλή, ομοιότητες και διαφορές των δύο τραγωδιών.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Φανή Σοκολη – Τζήκα – Φιλόλογος
Ο μύθος των Ατρειδών είναι από τους σπουδαιότερους της τραγικής ποίησης. Ειδικότερα η Ηλέκτρα, συνιστά ένα αίνιγμα, που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει ποιητές, λογοτέχνες και μελετητές. Η δυναμική μορφή της δεσπόζει στην αρχαιοελληνική γραμματεία. Η παρουσία της στην αρχαιοελληνική τραγωδία ξεκινά ήδη με τις /Χοηφόρους /και τις /Ευμενίδες /από την /Ορέστεια /του Αισχύλου, την εποχή της παλαιάς τραγωδίας, διαπερνά την μέση τραγωδία με τον Σοφοκλή και εμφανίζεται με νέα δεδομένα στον Ευριπίδη. Ιδωμένη κάθε
φορά με διαφορετική οπτική από τους τρεις μεγάλους τραγικούς που βασιζόμενοι στο μύθο των Ατρειδών, συνέλαβαν και παρουσίασαν τρεις άρτια δομημένες, μα μεταξύ τους ανόμοιες Ηλέκτρες.
Η γυναικεία αυτή φιγούρα συνδέεται σε κάθε περίπτωση με τις κεντρικές έννοιες της
απονομής της δικαιοσύνης, της εκδίκησης και της ανταπόδοσης, προσφέροντας ένα ευρύ πεδίο προβληματισμού και φιλοσοφικού στοχασμού γύρω από το δίκαιο. Σε μια εποχή όπου το θέατρο, καταλαμβάνοντας ρόλο κομβικό στη διαμόρφωση αντιλήψεων περί της ηθικής, της πολιτικής, της θρησκείας και της φιλοσοφίας, επιδρά άμεσα σε όλο το φάσμα των πτυχών του
δημόσιου και ιδιωτικού βίου, γεννιούνται οι τρεις αυτές Ηλέκτρες που παρά τις διαφορές τους συγκλίνουν με το μύθο στην πρωταρχική τους επιδίωξη: Είναι, και στις τρεις εκδοχές της η Ηλέκτρα, ένα πρόσωπο βαθιά τραγικό, που αποζητώντας εκδίκηση στο όνομα μιας δικαιοσύνης βασισμένης στην αρχή «αίμα στο αίμα», παρακινεί τον αδελφό της Ορέστη να διαπράξει την δολοφονία του Αίγισθου και της μητέρας τους, δικαιολογώντας πλήρως αυτήν την πράξη ως αποκατάσταση της δικαιοσύνης και ορθή ανταπόδοση της δολοφονίας του πατέρα και του σφετερισμού του θρόνου των Μυκηνών.
Άλλοτε παρουσιάζεται ως πιστή κόρη, προσκολλημένη στην μνήμη του νεκρού πατέρα που αναμένει υπομονετικά την επιστροφή του αδελφού-εκδικητή, άλλοτε βλέπουμε μια γυναίκα άκαμπτη και σφοδρή, που καταβάλλεται από έντονο μίσος και νοσηρή αγάπη για το καθήκον της προς το όνομα της οικογένειας της.
Εμείς θα ασχοληθούμε με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και την Ηλέκτρα του Ευριπίδη τόσο ως προς τη δομή, όσο και ως προς την ήθος των ηρώων στις δύο αυτές τραγωδίες. Θα εξετάσουμε που ταυτίζονται και πως αλληλοεπηρεάζονται ,και σε ποια σημεία διαφέρουν ως προς τη δομή του μύθου αλλά και ως προς το χαρακτήρα των ηρώων.
ΦΑΝΗ ΣΟΚΟΛΗ – ΤΖΗΚΑ
Απόφοιτος του κλασικού τμήματος της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ . Τακτική συνεργάτις των μαθημάτων κλασικής παιδείας με Συντονιστή των φορέων υλοποίησης τον κ. Ζήση Μητλιάγκα Φιλόλογο και πρώην δήμαρχο Σερρών.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο
της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης , Νικ. Νικολάου 20
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες:
–Μαθήματα Κλασσικής παιδείας
https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw
–Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:
https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/
–Ανδρονίδης Θεολόγος:
http://t-logo.blogspot.com