Επιταγή ακρίβειας: Χωρίς αίτηση τα 250 ευρώ – Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Επιταγή ακρίβειας-serrespost
- Διαφήμιση -

Επιταγή ακρίβειας: Χωρίς αίτηση τα 250 ευρώ – Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Επιταγή ακρίβειας: Δείτε τα κριτήρια και τις ημερομηνίες πληρωμής – Τι ισχύει για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους επιδόματος παιδιού.

Νέες κατηγορίες δικαιούχων αναμένεται να λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι λεπτομέρειες έχουν δημοσιευτεί και δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι που αναμένουν την πληρωμή για πρώτη φορά, δεδομένου ότι η αλλαγή στα κριτήρια έχει «ανεβάσει» τον συνολικό αριθμό.

- Διαφήμιση -

Συνολικά, 2,3 εκατομμύρια δικαιούχοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας, ωστόσο, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, το ποσό δεν είναι για όλους 250 ευρώ, αφού ορισμένοι δικαιούχοι θα πάρουν ακόμα και 420 ευρώ ή 500 ευρώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet, όπως συμβαίνει τελευταία με τα έκτακτα και μη επιδόματα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει μόνο για δύο συζύγους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης που είναι και οι δύο δικαιούχοι της ενίσχυσης. Ουσιαστικά, δεν παίρνει ένας δικαιούχος 500 ευρώ, αλλά τα δύο μέλη του νοικοκυριού που παίρνουν έκαστος από 250 ευρώ.

Για να πάρουν τη επιταγή ακρίβειας, θα πρέπει να πληρούνται τα εξής κριτήρια:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Τι ισχύει για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΠΕΚΑ (Οκτώβριος 2022), το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καταβάλλεται σε 225.669 δικαιούχους.

Για τον μήνα Δεκέμβριο 2022, η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση των ωφελούμενων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εφόσον έχουν κατά την 30η.11.2022, εγκριτική απόφαση χορήγησής προσαυξάνεται στο διπλάσιο.

Η προσαύξηση αυτή θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης του η ισχύς των οποίων δεν έχει ανασταλεί, και καταβάλλεται άπαξ.

Η προσαύξηση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις που η ισχύς της οικείας εγκριτικής απόφασης έχει ανασταλεί, αποδίδεται δε στους δικαιούχους μετά την τυχόν άρση της ανωτέρω αναστολής.

Η καταβολή της προσαύξησης προηγείται της τακτικής καταβολής της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης και πραγματοποιείται μέχρι την 31.12.2022.

Επίδομα παιδιού: Ποιοι παίρνουν επιταγή ακρίβειας

-serrespostΣύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΠΕΚΑ (Οκτώβριος 2022), το επίδομα παιδιού Α21 καταβάλλεται σε 828.828 οικογένειες.

Προβλέπεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022.

Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Υπάρχουν κάποιοι από αυτή την κατηγορία που θα πάρουν μέχρι και 420 ευρώ έξτρα ενίσχυση. Σύμφωνα με όσα ισχύουν, το ανώτατο ποσό του έκτακτου επιδόματος θα πάρουν οι μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν τρία παιδιά και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ.

Η επιπλέον ενίσχυση υπολογίζεται ως εξής:

  1. 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Επομένως, το ισοδύναμο εισόδημα υπολογίζεται: 12.000 ευρώ / 2 = 6.000 ευρώ.
  2. Οι εν λόγω οικογένειες εντάσσονται στην Α’ εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνουν 280 ευρώ τον μήνα.
  3. Η μιάμιση επιπλέον δόση βγαίνει στα 420 ευρώ, δηλαδή, 280 ευρώ + 140 ευρώ για τον Δεκέμβριο.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.