20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

75
Πανελλήνιο Συνέδριο Λυκείου Ελληνίδων-serrespost
- Διαφήμιση -

20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

«Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», ήταν το θέμα του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, που έλαβε χώρα στην πόλη της Καλαμάτας από 15 έως 18 Σεπτεμβρίου και διοργανώθηκε από το εκεί τοπικό Λύκειο των Ελληνίδων.

- Διαφήμιση -

Μέσα από ένα ταξίδι στην ιστορίας μας, από τη Βυζαντινή αυτοκρατορία στην Τουρκοκρατία και την Ελληνική επανάσταση, τον ελληνικό διαφωτισμό και τις διακηρύξεις στο έργο του Αδαμάντιου Κοραή και Ρήγα Φεραίου, η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους και του έθνους όπως τονίσθηκε τόσο από τον κ, Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο αναδεικνύουν την ιστορική συνέχεια του έθνους.

«Εξελληνισμός του χριστιανισμού και εκχριστιανισμός του Ελληνισμού» που αναπτύχθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο έδωσε όλες τις απαντήσεις στη σχέση του Αρχαίου κόσμου και του Χριστιανισμού που εκφράζονται με μία λέξη του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Τέλος, η κ. Κατερίνα Δασκαλάκη, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, Ειδ. Γραμματέας του Κεντρικού Λυκείου, κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων και αναφερόμενη στην νεοελληνική αυτοσυνείδηση και το Λύκειο των Ελληνίδων και αναφερόμενη στην ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλλιρόη Παρρέν αναρωτήθηκε πόσο ισχυρό παραμένει σήμερα το όραμά της.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με μία επετειακή χορευτική παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του Λ.Ε.Κ., στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και Θέμα: «Εξ Ανατολών το Φως».
Να σημειώσουμε ότι σε όλους τους εισηγητές και στο πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, επιδόθηκε το βιβλίο του Σερραίου Ιστορικού Ευάγγελου Στράτη «Εμμανουήλ Παπάς – Ο Σερραίος Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων κατά τον Ιερό Αγώνα του 1821». Τις συζητήσεις συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα.
Εισηγητές: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, καταξιωμένοι γνωστοί καθηγητές των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Alpen- Adrio Universitat της Αυστρίας), Συγγραφείς, Ιστορικοί, Ενδυματολόγοι.
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.