Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Σερρών: Oδηγίες για την αποφύλλωση του βαμβακιού

ΠΕ Σερρών οδηγίες καλλιέργεια βαμβακιού Oδηγίες αποφύλλωση βαμβακιού-serrespost
- Διαφήμιση -

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών: Oδηγίες για την αποφύλλωση του βαμβακιού

Η αποφύλλωση είναι μια απαραίτητη επέμβαση, προκειμένου να επιταχύνουμε το άνοιγμα, να πετύχουμε καλή συγκομιδή, αλλά και καλή ποιότητα του σύσπορου βαμβακιού. Επίσης, μόνο αποφυλλωμένο (και στεγνό) βαμβάκι, μπορεί να αποθηκευτεί.

- Διαφήμιση -

Χρόνος εφαρμογής
Τα αποφυλλωτικά πρέπει να ψεκάζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον, το 50% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και πολλές φορές και το ίδιο το άνοιγμα (παρατηρείται μισοάνοιγμα των καρυδιών και καραμελοποίηση). Από την άλλη μεριά, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα αποφυλλωτικά, χρειάζονται καλές
θερμοκρασίες (μεγαλύτερες των 15-18 ο C).

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να βρούμε την χρυσή τομή ανάμεσα στην καθυστέρηση της εφαρμογής (για να προχωρήσει, το δυνατόν περισσότερο, το άνοιγμα) και την έγκαιρη εφαρμογή, για να προλάβουμε την πτώση των θερμοκρασιών. Συμβουλευόμαστε για το σκοπό αυτό τις μετεωρολογικές προβλέψεις μακράς διάρκειας και όσο προβλέπεται ζεστός καιρός, καθυστερούμε την εφαρμογή. Η συνηθισμένη, για την περιοχή μας, περίοδος εφαρμογής των αποφυλλώσεων είναι: από 20 Σεπτεμβρίου, μέχρι 20 Οκτωβρίου.

Σε πολύ αναπτυγμένες ή όψιμες φυτείες, που δεν ανοίγουν ενώ περνάει ο καιρός (φθάνουμε στα μέσα – τέλη Οκτωβρίου), δεν μπορούμε να περιμένουμε…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.