Ντουμπάι: «Κρεμαστή πόλη» γύρω από τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (Photos/Video)

103
Ντουμπάι Κρεμαστή πόλη-serrespost
- Διαφήμιση -

Ντουμπάι: «Κρεμαστή πόλη» γύρω από τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (Photos/Video)

Τις τελευταίες δεκαετίες το Ντουμπάι έχει γίνει ένα από τα επίκεντρα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Πανύψηλα κτίρια και πρωτοποριακές κατασκευές δείχνουν ποιο θα είναι το μέλλον των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζονται νέες τεχνικές προκειμένου να ξεπεραστούν οι τοπικές αντιξοότητες όπως η υπερβολική ζέστη και η αφιλόξενη έρημος που περιβάλλει τα ανθρώπινα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα.

- Διαφήμιση -

Μπουρτζ Χαλίφα

Στο Ντουμπάι εξάλλου βρίσκεται και ο ψηλότερος και διασημότερος ουρανοξύστης του καιρού μας, ο περίφημος Μπουρτζ Χαλίφα με ύψος 827 μέτρα και 160 ορόφους, ο οποίος άρχισε να κτίζεται τον Σεπτέμβριο του 2004 και τελικά ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2009, για να ανοίξει επίσημα για το κοινό το 2010.

Στο τεράστιο αυτό κτίριο όπου θα στεγάζονται κατοικίες και γραφεία, θα ζουν και θα εργάζονται 12.000 άνθρωποι.

Επίσης θα λειτουργεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο σχεδιασμένο από τον Τζιόρτζιο Αρμάνι. Ο ουρανοξύστης στοίχισε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα διαθέτει 24.348 παράθυρα, το σύστημα καθαρισμού των οποίων στοιχίζει 8 εκατομμύρια δολάρια.

Το μυθικό σιντριβάνι

Στον περιβάλλοντα χώρο του ουρανοξύστη έχει διαμορφωθεί το τεράστιο και ομολογουμένως εντυπωσιακό σιντριβάνι «Dubai Fountain» το οποίο στοίχισε 217 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή μήκους 275 μέτρων, που διαθέτει 6.600 φώτα, 50 προβολείς, και σύστημα που εκτοξεύει το νερό σε ύψος 150 μέτρων.

Ένα στέμμα για την πόλη

Όμως το πιο σύγχρονο κτίριο για το Ντουμπάι το οραματίστηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο ZNera Space. Πρόκειται για ένα εξωσκέλετο κυκλικό κτίριο πέντε ορόφων που θα στέκεται στον αέρα σε ύψος 550 μέτρων, πάνω σε πανύψηλους πυλώνες και θα «στεφανώνει» τον πανύψηλο ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα, προσφέροντας πανοραμική θέα 360 μοιρών.

Οι αρχιτέκτονες Νάιμους Τσάντρι και Νιλς Ρέμες που το σχεδίασαν, οραματίζονται ένα νέο φουτουριστικό κέντρο της πόλης.

Το πρότζεκτ ονομάστηκε «Downtown Circle» και ο τρόπος ζωής μέσα σ’ αυτό το γιγάντιο κτίριο – στεφάνι θα αντανακλά τον μοντέρνο τρόπο ζωής όπως τον επέβαλλαν οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πανδημία του Covid-19.

Το φουτουριστικό αυτό κτίριο θα διαθέτει κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια, νοσοκομείο, ενώ θα φιλοξενεί ακόμη και ένα ερευνητικό κέντρο.

Ταυτόχρονα στο κέντρο του θα διαθέτει και ένα πάρκο – Skypark- το οποίο θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξή του. Συλλέκτες του βρόχινου νερού, ηλιακά πάνελ και «παγίδες άνθρακα» θα καθιστούν το κτίριο «Downtown Circle» όσο το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρο.

Το κυκλικό κτίριο θα διαθέτει ελικοδρόμια, και στο κάτω μέρος θα διαθέτει και οριζόντιους ανελκυστήρες οι οποίοι διατρέχουν την τριών χιλιομέτρων περιφέρεια του κτιρίου, και κρέμονται στο κενό.

Οι δύο αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το πολύπλοκο αυτό κτίριο, υποστηρίζουν ότι πρόθεσή τους δεν ήταν απλά να πραγματοποιήσουν άλλη μια «φαραωνική» κατασκευή, αλλά να οραματιστούν το μέλλον των μητροπόλεων και να προτείνουν λύσεις για την κλιματική αλλαγή και την αναπόφευκτη άνοδο των υδάτων της θάλασσας.

Οι αρχιτέκτονες Νάιμους Τσάντρι και Νιλς Ρέμες δήλωσαν ότι:
«Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να βιώσουν και να κριτικάρουν τη δουλειά μας, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν να εξελίξουμε αυτό το είδος των υπέρ-κατασκευών καθιστώντας τες καλύτερα βιώσιμες». Το αποτέλεσμα είναι πάντως εντυπωσιακό. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν να ζήσουμε ανάμεσα στα σύννεφα.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.